Fényes diadalok 2015-ben az ELTE-s sportéletben

2015-öt egyértelműen sikeres évként vonulhat be az ELTE sporttörténetében, hiszen rengeteg aranyérem, sikeres eredmény született, ami tovább öregbítette egyetemünk hírnevét. Tekintsük hát át kronológiai sorrendben, hogy úsztuk, fociztuk, kosaraztuk, kézilabdáztuk végig a múlt esztendőt.

Januárban a labdarúgásé volt a főszerep, Ablaka Gergellyel, az ÁJK oktatójával hosszan beszélgettünk az iráni foci országon belüli meghatározó szerepéről és közösség formáló erejéről, így egy olyan világba nyertünk bepillantást, amiről sokunknak csak sejtései vannak. Ha az iráni futballal megismerkedtünk, érdemes globálisan is vizsgálódni, a labdarúgás töretlen népszerűségének okai egészen összetett folyamatokra vezethetőek vissza. A sport iránt mélyebben érdeklődőknek pedig különösen ajánlott az izomlázzal foglalkozó cikkünk, rengeteg tévhit él a köztudatban, amiket jobb, ha elfelejtünk.

Mondhatni, hogy egy varázslatos februáron vagyunk túl, ugyanis a mágusok sportja, a kviddics az ELTE-t is elérte, talán előbb-utóbb a világbajnokságra is kijutunk. Az ÁJK és a pedig foci elválaszthatatlan párosnak bizonyult, több válogatott labdarúgó is tiszteletét tette az Egyetem téren.

A tavaszi hónapokban a BEAC eddigi olimpiai bajnokai előtt tisztelegtünk, Dr. Kovács Aladár öttusázó, Csik Ferenc úszó, Németh Angéla gerelyhajító, Prokopp Sándor sportlövő és Rajczy Imre vívó megkerülhetetlen részét képezik a magyar olimpiai sikertörténeteknek. Az év egyik legjobban várt futsal eseménye a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, ez 2015-ben sem volt másképp, szép számú nézősereg előtt szerezte meg a kupát a Marosvásárhelyi F.R. Ady csapata. Gölöncsér Dániel, az ELTE-BEAC kettlebell edzője régóta izzasztja tanítványait, az ő edzésére is kilátogattunk, áprilisunkat pedig az aerodance-es lányok aranyozták be, ugyanis első helyezéssel tértek haza az országos MEFOB döntőről.

Májusban, a jó idő beálltával a sportélet is felpezsdült, Csere Gáspárt akkor még leendő olimpikonként emlegettünk, örömteli a tudat, hogy ez mára már egyszerűen olimpikonná módosult. Reméljük, Papp Gergő is ilyen magasságokban szárnyalhat egyszer, eddigi eredményei alapján minden esélye megvan erre. A Tüskecsarnokban is az olimpikonoké volt a főszerep, itt Nébald György adta át az új termet az ELTE hallgatóinak. A KEK után egy újabb futsal döntő zajlott a BEAC csarnokában, ezúttal a férfi és női MEFOB final four résztvevőinek lehetett szurkolni.

Nyár elején elbúcsúztunk a fél évszázados Puskás Ferenc Stadiontól, örülhettünk Szilágyi Áron EB címének, Rajczy Imre után egy újabb szombathelyi BEAC-os sportolóval, Asbóth Józseffel ismerkedhettünk meg, de az igazán nagy sikert mindenképp a kézilabdás srácok és a kosaras lányok szolgáltatták az ELTE-nek, előbbiek második helyezést értek el a Budapest Bajnokságban, utóbbiak pedig kiharcolták a feljutást a legmagasabb osztályba. Az ELTE és a BEAC diadalmenete az egyetemi sport olimpiáján, a 28. Nyári Universiadén teljesedett ki, ahol számos sportolónkra lehettünk büszkék, és a ELTE Egyetemi Sporttanács megalakulását sem szabad kifelejteni az éves listánkból.

A félév indultával bemelegítésnek kilátogattunk a szokásos 5vös5 km futóversenyre, de amikor Balassa Viktor hallgattuk, aki nem 5 km-t, hanem több ezret gyalogolt, éreztük, hogy van hova fejlődnünk. Csere Gáspár megjelenés szinte már rutinszerű oldalunkon, szeptemberben olimpiai szintidővel ért célba a berlini maratonon. Kapás Bogi nyáron bronzéremmel tért haza a kazanyi úszó VB-ről, ennek apropóján találkoztunk vele a BVSC uszodánál.

A szemeszter a személyes találkozókról szólt, Kötél Dórát, a női röplabda EB résztvevőjét a kontinens viadalon szerzett élményeiről kérdeztük, Farkas Lillával a polefitness hódító útjáról beszélgettünk, Csikortás Dávid válogatott labdarúgó a honi foci helyzetébe engedett bepillantást, Gölöncsér Dani immár Virág Tündével, új edzőtársával érkezett a szokásosnak mondható látogatásunkra és Kálmán Terézt, a BEAC pilates oktatóját is megszólaltattuk az egészséges életmód jegyében.  Útjára indítottuk hetente jelentkező futsal körképünket, és a férfi kosárlabda mérkőzésekről is rendszeresen tudósítottunk.

A vizsgák közeledtével a sikerek száma nem apadt, Burján Csaba TTK-s hallgató csapatban szerzett aranyérmet a sanghaji Világkupán, Babos Ádám és Csere Gáspár sikerei pedig az ELTEvízió érdeklődését is felkeltették, és az Éjszakai Sportnapon sem pihent a kamera. A hűvösebb idő elől a beltéri, kényelmesebb sportok felé fordultunk, a snooker-biliárd páros mellett a darts is terítékre került, míg elméleti vonalon a külföldi és a hazai labdarúgás ellentmondásos viszonyaival foglalkoztunk.

Reméljük, a 2016-os év is sportban gazdagon és eredményesen fog telni, ebben biztos, hogy partneretek lesz az ELTE-BEAC, mi pedig ott leszünk, hogy tudósítsunk!

kép forrása: beac.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]