Győzelemmel búcsúztatták az évet kosarasaink

2015-ben utoljára, december 14-én lépett pályára az ELTE-BEAC a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Kosárlabda Bajnokságban. A múlt hét után a Nyugat-magyarországi Egyetem másik csapata, a jó erőkből álló SMAFC látogatott a Tüskecsarnokba, és a szombathelyiek elleni mérkőzéssel ellentétben ezúttal a hazai győzelem sem maradt el.

Az őszi szünetből elhalasztott találkozó nehezen indult a mieink számára, hiszen öt perc elteltével mindössze két pont állt a BEAC neve mellett az eredményjelzőn. Az összecsapást sok pontatlan megoldás és kapkodó befejezések jellemezték, így a soproniak sem tudták igazán kihasználni a gyengébb hazai kezdést. Ennek köszönhetően negyed második felére felébredő BEAC Buza Dániel vezetésével felnőtt a vendégekhez, és egy 8–0-s rohanással egy pontra zárkózott fel. (17–18)

A második negyed elején egy újabb duplával a vezetést is átvették a mieink, azonban innentől kezdve – mind támadásban, mind védekezésben – szinte másolta egymást a két együttes. A fej fej mellett haladó felek nem igazán tudtak fogást találni a másikon, így „váltott vezetéssel” haladt előre a mérkőzés. Az izgalmak folyamatosan fokozódtak, hiszen hol az egyik, hol a másik csapat ragadta magához a vezetést egy-egy jó labdaszerzésnek, vagy támadásban bemutatott extra megoldásnak köszönhetően. A teljesen kiegyenlített, de hullámzó második negyedet végül – az első tíz perccel ellentétben – a BEAC nyerte meg 18–17-re, így a csapatok döntetlennel mehettek a nagyszünetre. (35–35)

A pihenő egyértelműen a vendégeknek tett jobbat, hiszen két perc alatt két triplával kezdtek, majd két duplával folytatták. Emellett védekezésben is váltottak, a zónavédekezés pedig hatásosnak bizonyult, hiszen négy perc hazai kosár nélkül telt el, így a soproniak – ezen a találkozón tekintélyesnek mondható – tízpontos előnyt építettek ki. Erre reagálva a BEAC edzője, Varga Zsolt azonnal időt kért, amelynek szinte azonnal meg is látszódott a hatása. A negyed ötödik percében Dévényi Gábor szakította meg a vendégek 10–0-s rohanását, majd Mokos Dániel dobott be egy hármast, megnyugtatva ezzel a hazai kedélyeket. A folytatásban nagy rohanás kezdődött, amelyből a mieink jöttek ki jobban, hiszen egy perccel a negyed vége előtt egyenlítettek, majd az utolsó percben meg is fordították az állást. (51–49)

Az utolsó tíz percben folytatódott a nagy rohanás a pályán, de két a hazai gyűrűből – a szezon során már sokadszor… – kifelé pattanó triplakísérlet után – csak átmenetileg –, de már a vendégeknél volt az előny. A szoros állás miatt amúgy is nagy izgalmak tovább fokozódtak, miután Gyurcsányi Péter hárompontosára, a soproni ellentámadás is egy triplával végződött. A nagy nyomás mindkét oldalon látszott, így negyed hetedik perce pont nélkül telt el, majd egy duplával és a fault miatt megítélt büntető bedobása után már a SMAFC vezetett két ponttal. Ekkor úgy tűnt, egy újabb szerencsétlen hajrában elszenvedett vereség lehet a vége, azonban a mieink tettek róla, hogy ezúttal ne így legyen. Előbb Buza Dani triplájával összejött a fordítás, majd két remek labdaszerzéssel és egy Buza-duplával, valamint egy Gyurcsányi-triplával sikerült végleg eldönteni a találkozó sorsát. Az utolsó két percben a a fizikálisan teljesen széteső vendégek – akiknél a kezdő ötösön kívül szinte senki nem lépett pályára, szemben  a hazai csapattal, amelynél mind a tizenkét játékos kapott lehetőséget –  már nem találtak a gyűrűbe, így a mieink megszerezték második győzelmüket. (68–62)

A mezőny legeredményesebbje – mondhatni szokásos módon – a harmincegy pontig jutó Buza Dániel lett, de a mieinktől ki kell emelni Gyurcsányi Pétert a negyedik negyedben szerzett két triplája miatt, valamint a megint remekül védekező, és tíz lepattanóig jutó Dévényi Gábort. Összességében azonban a csapat érdemli meg a legnagyobb dicséretet, hiszen nagyot küzdve, szép játékot, de kíméletlen védekezést bemutatva sikerült megszereznie a győzelmet. A soproniak legeredményesebbje a meccset végigjátszó, huszonegy ponttal és tizennégy lepattanóval dupla-dupláig jutó Berneczei László volt, de feltétlenül meg kell említeni Nagy Gergő teljesítményét is, aki a tripla-duplától sem állt messze, hiszen tizenkilenc ponttal, hét lepattanóval és hét assziszttal zárt.

Második hazai győzelmünket következőképpen értékelte Varga Zsolt, a BEAC edzője:

„Ez egy remek évzáró volt. Ahogy már eddig is minden nyilatkozatomban mondtam, eljött az az idő, amikor a végjátékban nekünk volt szerencsénk. Sikerült a nagyobb hullámvölgyeket elhagyni, valamint összerakni a játékunkat, és így megnyerni a mérkőzést. Büszke lehetek a srácokra, hiszen a kapott pontokból látszik, hogy milyen »brutálisan jól« védekeztünk, egy nagyon jó képességű Sopronnal szemben. Támadásban még mindig van mit javítani, de ha így tudunk védekezni, akkor bármelyik csapat ellen győzelmi eséllyel léphetünk pályára.”

 

ELTE-BEAC–NYME-SMAFC 68–62 (17–18, 18–17, 16–14, 17–13)
Budapest, Tüskecsarnok. Játékvezetők: Bagi Bálint, Györfy Ruben.
ELTE-BEAC:
Gyurcsányi Péter 10/6, BUZA Dániel 31/6, Mokos Dániel 5/3, Mayer Patrik, Molnár Bence, Bognár Domokos 7/3, DÉVÉNYI Gábor 8, Szentesi Bendegúz 4, Czimer Máté, Szekeres Ábel 3, Cseri Márk, Soltész István. Edző: Varga Zsolt.
NYME-SMAFC: Széplaki Zsolt, Tukovics Balázs 1, Török Bence 7, Szőke Péter, BERNECZEI László 21/6, Gaál Ádám 2, NAGY Gergő 19/3, Szála Benjámin, Szegedi Márton 2, Forrai Dániel 10/6. Edző: Meszlényi Róbert.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]