Akár futva is Rióba: Csere Gáspár, a BEAC atlétája

Az ELTE Online Sportrovatának új minisorozatában olyan ELTE-s kötődésű sportolókat mutatunk be, akik már kiharcolták az indulási jogot a 2016-os riói olimpiára. Ezúttal ismerkedjetek meg Csere Gáspárral, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) Atlétika Szakosztályának hosszútávfutójával!

Csere Gáspár 1991. augusztus 12-én született egy igazán sportos családba, így nem csoda, hogy már óvodás korában is rendszeresen mozgott, sőt kisebb futóversenyeken is részt vett. Rendszeresen 1998-ban kezdett el foglalkozni az atlétikával: a BMTE Atlétika Szakosztályában több szakágban is kipróbálta magát, de ekkor még csak az alapok elsajátítása volt a legfontosabb feladata.

Az élsportba 2001-ben vágott bele, azonban ekkor már a BEAC Atlétika Szakosztályában Szabó Anikó irányításával kezdett el ismerkedni a távfutással. Ekkor már a sikerek is számolatlanul jöttek: Gáspár többször az összes versenyszámban győzni tudott a Budapest Bajnokságon. Aztán 2004-től kezdve visszaesés következett be az eredményekben, így családi okok és az eredménytelenség miatt távozott a BEAC-tól, és rövid időre felhagyott a versenyzéssel, a futást azonban nem hagyta abba.

2007-ben a BMTE Triatlon Szakosztályában tért vissza az aktív sporthoz, majd ebben az évben már teljesítette is élete első félmaratonját. Edzésmunkája még igencsak ingadozó volt, hiszen ekkor még közel sem dőlt el, hogy melyik sportág élvonalában szeretne a legjobbak közé kerülni. Így 2008 és 2010 között egymás mellett több sportban is remekelt. A futás mellett a duatlon Eb-n is részt vett a válogatott tagjaként, valamint sífutásban is kiemelkedő eredményeket ért el.

2009-ben visszatért a BEAC-hoz, ahol – a jelenleg is edzőjeként tevékenykedő – Szabó Imre edző vezetésével készült tovább. Ennek köszönhető, hogy – a duatlon és a sífutás fokozatos háttérbe szorulása után – 2011-től újra az utcai futás került a középpontba, amelyben jobbnál jobb időeredményeket és helyezéseket ért el utánpótlás szinten. 2012-ben két komolyabb sérülés is hátráltatta, azonban Gáspárnak ez sem szegte kedvét és egyre céltudatosabban készült a hosszabb távú futásokra. A felnőttek között 2014-ben mutatkozott be, és egymás után javította meg egyéni legjobbjait. Első maratoniját is ekkor teljesítette: Frankfurtban – egy betegség ellenére – megsüvegelendő teljesítményt nyújtott. Legutóbb Berlinben teljesítette a maratoni – 42 195 méteres – távot, ahol az olimpiai kvótához szükséges szintidőn belül sikerült beérnie.

Gáspár a válogatott színeiben több duatlon Európa-bajnokságon és mezeifutó Eb-n is részt vett, és 2015-ben az általános felnőtt válogatottba is beválogatták. Emellett több nagyváros maratoni versenyein is indult, amelyeken többek között  maratoni, félmaratoni és tíz kilométeres távokat is teljesített. Többek között Berlin, Hamburg, Frankfurt és Jeruzsálem utcáin is versenyzett már.

A nagy külföldi versenyek mellett hazai pályán is több sikert aratott utánpótlás és felnőtt szinten egyaránt. Az U20-as Országos Bajnokságon két egyéni és egy csapatban elért aranyérmet tudhat magáénak, továbbá három ezüstöt és egy bronzot is szerzett a juniorok között. Az U23-as korosztályban 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is megnyerte a félmaratoni távot és csapatban is felállhatott a dobogó legfelső fokára, valamint két egyéni bronzéremmel gazdagította éremkollekcióját. A felnőttek között 2014-ben és 2015-ben is a dobogó második fokára állhatott fel a félmaratoni verseny után, csapatban pedig egy további ezüstöt és három bronzérmet gyűjtött eddigi pályafutása során.

Az időeredményeket vizsgálva Csere Gáspár nevéhez több kiváló eredmény is fűződik a közép- és hosszútávfutó számokban. 5000 méteren 14:36-os egyéni csúccsal rendelkezik, 10 kilométeren pedig fél órán belüli, egész pontosan 29:54-es eredménnyel büszkélkedhet. A félmaratonin 01:04:55 a legjobb eredménye, a maratonin pedig – a más korábban említett – Berlin Maratonon egy percet javítva eddigi legjobbján, 02:16:30 alatt teljesítette a távot, megszerezve ezzel az indulási jogot a riói olimpiára.

BEAC-os múltja és jelene mellett tanulmányai is köthetőek az ELTE-hez, hiszen 2010 és 2013 között a Pedagógiai és Pszichológiai Kar sportszervezői szakán végzett. Jelenleg a Testnevelési Egyetemen igyekszik megszerezni mesterszakos diplomáját. Gáspár szabadidejét sem tölti tétlenül, hiszen a tanulás mellett zenél is. Elmondása szerint művészi énjét remekül kiélheti a dobolásban, amelyben remekül hasznosíthatja a futás során is elengedhetetlen ritmusérzékét.

A sorozat első részét, Kapás Boglárka bemutatását ide kattintva olvashatjátok el.

 

Forrás:
cseregaspar.com
mediaklikk.hu
cseregaspar.blogspot.hu

Fotó forrása:
futas.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]