Rangadóval kezdődött az egyetemi kosárlabda szezon

2015. október 12-én, hétfőn elindult a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Kosárlabda Bajnokság, amelyben az ELTE-BEAC a MAFC ellen, a Tüskecsarnokban kezdte meg a szereplését. A pályaválasztó műegyetemiek végül meggyőző fölénnyel nyerték meg a szomszédvári rangadót, de panasz a mi kosarasainkra sem lehet, hiszen a sok nehézség ellenére küzdésből jelesre vizsgáztak.

Sajnos rossz előjelekkel készülhetett első összecsapására az ELTE-BEAC, mivel a későn érkező igazolások és a hiányzó sportorvosi engedélyek miatt több meghatározó játékosára sem számíthatott a BEAC edzője, Varga Zsolt, aki így csak nyolc bevethető emberrel vághatott neki a hétfő esti összecsapásnak.

Talán ennek is tudható be, hogy a találkozó óriási MAFC fölénnyel indult. Szinte felborult a pálya, miután a BME játékosai négy perc játék után már 11–0-ra elhúztak, így a BEAC trénere, Varga Zsolt egy időkéréssel próbálta felrázni a – fejben kissé az öltözőben maradt – játékosait. Az időkérés után feljavult a BEAC védekezése, de támadásban továbbra sem sikerült rést találni a remekül záró hazai védelmen. (21–7)

A második negyedben azonban komoly változás állt be a játék képében. Ezúttal a BEAC indított egy 9­–0-s rohammal, aminek köszönhetően volt, hogy öt pontra apadt a két csapat közötti különbség. Ez azonban nem törte meg a hazaiakat, akik három perc alatt – nagyrészt a Mihalics-Dobos duó remeklésének köszönhetően – visszaállították a több mint tíz pontos előnyüket. Ezután újabb ELTE-s percek következtek, hiszen előbb Gyurcsányi Péter, majd Buza Dániel is triplázni tudott, aminek köszönhetően ugyan megnyertük a második negyedet, de így is tíz pontos hátrányban mehettünk a pihenőre. (37–27)

A szünet után – az első negyedhez hasonlóan – újra lehengerlő támadásokat vezetett a MAFC, míg a BEAC elöl és hátul is kissé összeszedetlennek tűnt. A palánk alatt többször is kijött a hazaiak fizikális fölénye, így hiába sikerült több támadást is kivédekeznünk, a lepattanók összegyűjtésébe sokszor hiba csúszott. Az idő előrehaladtával főleg a támadásokban látszott meg a legjobban a kispad rövidsége, így gyakran csak remek egyéni teljesítmények révén sikerült újabb pontokat szereznünk, ellenben a műegyetemiekkel, akik felszabadultan játszva egymás után több szép kosarat is szereztek, és újra húsz pontra növelték az előnyüket. (56–36)

Az utolsó tíz percre újra felszívta magát a BEAC, és egy hosszú hajrát nyitva megkezdte a felzárkózást. Többször is úgy tűnt, hogy a végén sikerül legközelebb kerülni a kissé kiengedő ellenfélhez, de a MAFC rutinos játékosai a lélektanilag fontos pillanatokban, újabb és újabb kosarat tudtak szerezni, amire az igencsak elfáradt és a kipontozódásoknak köszönhetően tovább fogyatkozó BEAC már nem tudott válaszolni. (68–54)

Összességében elmondható, hogy a kosarasaink végig nagyot küzdve, helyenként tetszetős játékot bemutatva 68–54-es vereséget szenvedtek a jó erőkből álló MAFC ellen. A hazaiaktól ki kell emelni Dobos Viktort és Mihalics Gábort, hiszen előbbi 19, utóbbi pedig 21 ponttal keserítette a BEAC szurkolóit. A mieink legjobbja Buza Dániel volt, aki 24 dobott pontjával a mezőny legeredményesebb játékosa lett!

A mérkőzést követően Varga Zsolt, az ELTE-BEAC edzője a következőképpen értékelte a látottakat:

„Az első mérkőzése volt a csapatnak, ami annyiban jelentett problémát, hogy az igazolások miatt csak nyolc emberrel tudtunk kiállni. Ez sokszor ki is jött, nagyon komoly hullámvölgyeink voltak. Ez a statisztikából is jól látszik, hiszen két negyedet nyertünk és kettőt vesztettünk el. Védekezésben büszke vagyok a játékosaimra, a támadásban dobott ötvennégy pontra meg majd kitalálunk valamit. Reménykedek abban, ha normálisan tudunk rotálni, akkor ezeket a problémákat is ki tudjuk majd küszöbölni.”

Aggodalomra tehát semmi ok, a jövő héten hétfőn máris lehetőség nyílik a javításra, reméljük, akkor már mindenki hadra fogható lesz, és a csapat megszerzi első győzelmét!

A mérkőzésről Nagy Ádám Zoltán készített képgalériát, amelyet ide kattintva érhettek el.

 

MAFC – ELTE-BEAC 68–54 (21–7, 16–20, 19–9, 12–18)

Budapest, Tüskecsarnok. Játékvezetők: Sentényi Barna, Magyar Zoltán.

MAFC: Miháczi Ádám 2, Bedőcs Barnabás 3, Dobos Viktor 19, Szemán Gábor 4, Máté Bálint, Barta Bence 4, Tóth Lóránt 7, Mihalics Gábor 21, Gergely István 2, Szálas Gábor. Vezetőedző: Tiba Klára.

ELTE-BEAC: Mokos Dániel 13, Czermann Tamás 2, Toppantó Bertalan, Cseri Márk 1, Buza Dániel 24, Bognár Domonkos 5, Gyurcsányi Péter 9, Mayer Patrik. Vezetőedző: Varga Zsolt.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]