Dübörgünk az Universiadén

A dél-koreai Gwangjuban megrendezett egyetemi olimpián már egy sportdiplomáciai elismerést biztosan magunkénak tudhatunk, de a sportolóink tesznek arról, hogy más sikereknek is örülhessünk.

Július 3-án elindult az Universiade, az olimpia után a második legnagyobb olyan nemzetközi sportesemény, ahol nagyon sok sport képviselteti magát. Hogy mennyire nagy eseményről van szó, az talán az atléta Dani Áron beszámolójából is kiderül:  “Tényleg eléggé úgy fest, mint egy mini olimpia, a stadion óriási, rengeteg az ember (sportoló és néző egyaránt) élmény lesz itt futni! Már túl vagyunk az első átmozgató edzéseken is, és a levegő valóban elég nehézkes, nehéz eldönteni, hogy a pára vagy a szmog miatt. Az >>atléta falu<< is hihetetlen méretekkel büszkélkedik, mi sportolók majdnem két tucat, egyenként 30 emeletes lakóházakban vagyunk elszállásolva.”

A sportolóink még pályára sem léptek, már kitűnően indítottunk: a FISU, azaz a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség a lehető legmagasabb díjjal tüntette ki Magyarország egyik sportszervezetét, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségét. A Jean Petitjean díj természetesen a szervezet kemény hazai és nemzetközi szakmai munkájának szól, de főhajtás a világ legidősebb olimpiai bajnoka, a 101 éves Tarics Sándor vízilabdázó előtt, valamint az előtt, hogy augusztus 25-én a MEFS megünnepli a budapesti nyári Universiade 50. évfordulóját. Jean Petitjean szervezett először Világjátékokat egyetemisták, főiskolások részére, tulajdonképpen ő az egyetemi versenysport atyja, valóban hatalmas kitüntetés a róla elnevezett díj.

A 117 kiutazott magyar sportoló közül már többen megkezdték a versenyt, és, ahogy arról már beszámoltunk, több ELTE-s is köztük van, például a vívó Ravasz Etele Koppány. Ő hat játék után nem jutott a főtáblára, de File Mátyás (aki korábban már járt Universiadén) bejutott a legjobb 16 közé – itt Hanczvikkel Márktól kapott ki. A két évvel ezelőtti 4. helyezése ellenére Babicz Sára a 25 m sportpisztoly versenyszám selejtezőjéből sajnos nem jutott tovább.

Kosárcsapatunk – három ELTE-s lánnyal (Brixel Mónika, Katona Szidónia és Mansaré Anna Manty) – kemény meccs és kétszeri hosszabbítás után kapott ki Kanadától 70-65-re, de Mozambik ellen már meg tudták fordítani a meccset, és végül 70-44-re nyertek.

A vízilabdás fiúk (köztük Fazekas Tiborral) négy meccs után még mindig veretlenek, utoljára a franciákat verték 7-12-re.

Do Phuong Namért is izgulhatunk még: az asztaliteniszező egyéniben, csapatban és vegyes párosban is megméretteti magát.

Forrás: beac.hu

Kép: businesskorea.co.kr

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]