Akikre büszkék lehetünk: az aranyérmes aerodance-es lányok

Arató Csilla, Lehotka Lilla, Juhász Réka, Bota Bettina, Szabados Borbála, Nagy Judit és Borostyán Dóra. Érdemes a lányok nevét megjegyezni, mivel bearanyozták az ELTE-s aerobic történelmet, és első helyen zártak a MEFOB-on. Edzőjükkel, Kovácsik Évával beszélgettünk az indulásról, nehézségekről és jövőbeli terveikről.

A laikusok elég sok ismeretlen fogalommal találkozhatnak az aerobik kapcsán, például aerodance, aerostep. Rendet tennél egy kicsit a fejekben, és mesélnél a ti indulásotokról?

Mindegyik műfajnak az alapját képezi, hogy az úgynevezett aerob tartományban végezzük a gyakorlatokat. Ez azt jelenti, hogy a mozgáshoz szükséges energiát a test nagy mennyiségű oxigén jelenlétében szabadítja fel. Az aerodance és az aerostep ezen belül is versenyág, és a tömegsport jellege miatt örvend egyre nagyobb népszerűségnek. Mi itt a BEAC-on hat éve indultunk, és az aerodance kategóriában versenyzünk. Kovácsik Rita nevéhez köthető az alapítás, majd ő a cheerleader műfajra váltott, utána vettük át Pulay Szilvivel az irányítást. A Mérnök utcai sporttelep tükrös termében, 5-6 fővel indultunk, és mára oda jutottunk, hogy hetente több mint tíz aerobik edzés van, különböző helyszíneken.

Külső szemlélő számára elég egysíkú lehet ez a mozgásforma, hogyan épül fel pontosan egy edzés?

Két különböző típusú edzést szoktam tartani, attól függően, hogy mire készülünk. Ha verseny vagy bemutató áll előttünk, akkor egy rövidebb, keringésfokozó bemelegítés után a koreográfia gyakorlásáé a főszerep, a hibás részeket többször átbeszéljük és újrapróbáljuk. Alapozásnál a bemelegítés sokkal hangsúlyosabb szerepet kap, és az erősítés a fő cél, a gyengébb izomcsoportokra dolgozunk rá. A nyújtás szerepét hajlamosak elbagatellizálni a sportolók, de sérülések megelőzése miatt minden edzés végén erre is ügyelünk.

Hogyan emlékszel vissza az első versenyetekre, milyen élmény volt?

Pécsig utaztunk az első megmérettetésre, és rettentően izgultunk. Hiába versenyaerobikoztam előtte, akkor ez semmit nem jelentett. Félve néztük a többi csapatot, hiszen az a verseny VB válogató is volt, a többi csapat jóval profibbnak ígérkezett. Ennek ellenére remekül helyt álltunk, és sikerült megnyerni. Az izgulás azonban maradt, minden verseny előtt tűkön ülve várják a lányok a színpadra lépést.

Mit tartasz a legnagyobb sikereteknek?

Ha a csapatot kérdezed, ők bizonyára a novemberi Ritmus Fesztivált mondják, ott sikerült a legjobban a koreográfia, tökéletes volt az összhang. Ha engem kérdezel, én edzői szempontból a mostani MEFOB eredményt mondanám. Emlékszem honnan indultunk, és ezt figyelembe véve óriási siker az első helyezésünk.

aero1

Több mint hat éve elég magas szinten űzöd ezt a sportot, megfordult-e a fejedben, hogy abbahagyod?

Véleményem szerint minden csapatnak vannak mélypontjai, ez velünk sincs másképp. Mikor a Mozgás Fesztivál nevezetű rendezvénysorozat megszűnt, mi is elgondolkodtunk a folytatáson, hiszen ott remekül éreztük magunkat, és a szervezők is értették a feladatukat. Hiába indultunk más sorozatban, azt nem találtuk elég szakszerűnek, nem az aerobik volt a fő profiljuk és a technikai háttér sem volt az igazi. Végül a MEFOB versenysorozat bizonyult megfelelőnek, de a követelmények itt elég magasak: minimum 7 főnek kell alkotni a csapatot, és mindegyikőjüknek azonos iskolába kell járni. Nálam a lányok már MSc-s hallgatók, érthető, hogy néha a tanulásé a főszerep és nem a sporté.

Ha nemzetközi viszonylatban tekintünk az aerobikra, mit érdemes tudni róla?

A sportág a ’90-es években indult hódító útjára, és mára elég nagy népszerűségnek örvend. Szerencsére a magyar versenyzők kimondottan jól szerepelnek, a 2013-as Világjátékokon a felnőttek negyedik helyet szereztek aerodance kategóriában, és bronzérmet az aerostepben. Ezekről a sikerekről azonban keveset hallhatunk, mivel a promóciónk elég kezdetleges, és a honlap is ritkán frissül. Magyarországon belül a debreceni Flex HD és a Testnevelési Egyetem csapata képezi az élmezőnyt, a határon túl is ők szokták képviselni hazánkat.

Mik a jövőbeni terveitek, mire készültök most?

A következő versenyünk májusban esedékes, a Magyar Kupa második fordulóját rendezik 23-án, Nyíradonyban. Ebben a sorozatban még nem indultunk, ezért is dolgozik bennünk extra bizonyítási vágy. Reméljük, a MEFOB eredménynél nem lesz rosszabb.

Köszönöm szépen a válaszokat, és sok sikert kívánok a Magyar Kupára!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]