Egy nap a sport és az egészség jegyében – konferencia a BTK-n

Január 28-án a BTK kari tanácstermében gyűltek össze a sportért és az egészségért tenni akaró szakemberek, ugyanis ekkor tartották az Országos Felsőoktatási Sport- és Egészségtudományi Konferenciát. A rendezvény kiemelt szerepét mutatta, hogy dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár is előadást tartott a magyarországi sportpolitikával kapcsolatban.

Dr. Simicskó István, sportért felelős államtitkár dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán sportért felelős rektori biztos és dr. Dezső Tamás dékán úr megnyitói köszöntője után ragadta magához a mikrofont, és közel fél órán keresztül elemezte a sport jellemformáló hatását, valamint az állam szerepvállalását a hazai sportéletben. Simicskó A sport, mint stratégiai ágazat Magyarországon című előadásában kifejtette: a kormány jelenlegi stratégiája egy hármas célt követ, nevezetesen hogy a lehető legtöbb ember sportoljon, az ehhez szükséges infrastrukturális lefedettség a legmagasabb szinten valósuljon meg, és a lehető legtöbb világ- és Európa bajnokságot hozzák el hazánkba.

Az EMMI képviselője után dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára és a Felsőoktatási Tervezési Testület elnöke szólalt fel, de a hosszú titulusainál többet mond, hogy nyolcszor teljesítette az ironman versenyt. Kiemelte, a nemzetközi eseményeken soha nem szerepeltek ilyen jól a hazai hallgatók, a Téli Universiadéról három, a FISU által rendezett egyetemi világbajnokságokról pedig 26 éremmel tértek haza a magyar színekben versenyző sportolók, míg a második alkalommal megrendezésre került Európai Egyetemi Játékokon megszületett hazánk első aranyérme is. A sikeres nemzetközi részvétel mellett a hazai aktivitás is szóba került, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB) 38 sportágban rendezték meg, valamint a MEFS és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által életre hívott egyetemi SportPont Program (SPP) 500 sporteseménnyel várta a hallgatókat. A jövőre vonatkozó célkitűzésként megtudtuk, hogy a MEFS a 2014/5-ös tanévben is a Hajós Alfréd Tervben elfogadott szakmai programot kívánja folytatni, a versenysportban az eredményességet, a szabadidősportban az intézményi sportélet támogatását helyezve előtérbe. Elsősorban a hallgatóknak azt a felét kívánják bevonni, akik már mozognak, de még nem érik el az élettanilag szükséges gyakoriságot. Az SSP-ben a sportesemények mellet új elemként megjelenhetnek az edzések, továbbá a húszezer érvényes regisztrált hallgató elérését is fő prioritásnak határozták meg.

Az elméleti vázat Szabados Gábor sportközgazdász tette teljessé a gazdasági szféra bevonásával, elgondolása szerint a hivatásos sportnak a szabadidősporttal együtt kell működnie, az előbbi követendő példát, ösztönző erőt jelent, míg az utóbbi biztosítja az utánpótlást és a szurkolói közeget. A szünet előtt Simon Gábor moderálta kerekasztal beszélgetésre került sor, ahol Dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán az ELTE-t, Pfau Christa és Pöszmet Tibor a Debreceni Egyetemet, és Kincses Gábor a BME-t képviselte. Szóba került a két vendég egyetem elmúlt években sikeresen kidolgozott sportszervezési modellje, ami követendő példaként szolgálhat az ELTE-nek is, ha sikerül megfelelő infrastrukturális és anyagi hátteret biztosítani.

A nap további részében Dr. Kozsla Tibor az Európai Unió sporttámogatási lehetőségeiről tájékoztatta az érdeklődőket, Hevesi Kriszta pedig a rendszeres fizikai aktivitás stressz-megelőző szerepe mellet hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül a csapatsportokban kell megtalálni a boldogságunkat, a visszahúzódó embereknek az egyéni, versenysporton kívüli mozgásforma a javasolt. A konferencia zárásaként Ilyash György, az ELTE Sportiroda nevében köszönte meg a prezentálók igényes munkáit.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]