A mennyei Bölcsész Bajnokság eddigi beszámolója

Véget ért az ELTE BTK Kispályás Labdarúgó Bajnokság 2014/2015-ös szezonjának őszi fele. Itt az ideje beszámolni a további menetrendről, számot vetni a látottakkal és megtalálni a cikkben elrejtett öt taktikus közhelyet…

A tavaly csupán tíz csapatból álló A-ligában most újra tizenkét csapat feszült egymásnak, a B-ligában pedig hat új csapat jelentkezésének köszönhetően úgy bővült a létszám tizennyolcra, hogy a tavalyi első három helyezett feljebb lépett egy szinttel. Utóbbiban a nagy különbségek miatt jövőre bevezetésre kerül egy C-liga is, ahol az idei B-ligában utolsó hat helyen végzett csapat esik ki. Az újonnan nevezők is itt kezdhetik majd el a pontok gyűjtögetését.

Az A-ligában a tavalyi évhez hasonlóan ebben a szezonban is a tizenegy fordulós alapszakaszt rájátszás követi majd, mely során hatfős Felső,- és Alsó-házban küzdenek a csapatok a végső helyezésekért. A gólt pedig nem kell megmagyarázni.

Tavaszra itt már csak két forduló maradt az alapszakaszból. Az élen a 21 pontos Hazafias Népfront áll –a Zsuga Bonito és a Zalagyöngye AM elleni vereségük ellenére- jobb gólkülönbsége miatt. A Papp testvérek vezetésével a végső győzelemre is a fekete mezesek a legnagyobb esélyesek. Második az FC Torpedo egyesülete, akik az egyetlen veretlen csapat a legmagasabb osztályban. Az erre az évre teljesen összeállt Torpedot Eipel Balázs motivációja és kisugárzása már sok hullámvölgyön átlendítette, így ez a csapat a címvédő egyik legnagyobb riválisa. Mikor a bajnoki címre hajtó csapatokat említjük, természetesen nem feledkezhetünk meg a Zsuga Bonitoról. Lemaradásuk az első kettőtől csupán egy pont és Pálfyék feltett szándéka, hogy az előző évben elért két ezüstérmet fényesebbre cseréljék. 1510557_987647171252383_1538473103148361015_n

A Felső-ház másik három helyéért hat csapat fogja megvívni élet-halál harcát a következő két körben. A legelőnyösebb helyzetben a 15 pontos Zalagyöngye AM csapata van, mert nekik mindössze két olyan meccsük maradt, amelynél a papírforma nekik kedvez. Ne feledjük azonban, hogy a labda gömbölyű. A Kedd Este – Kozelitó Tél – Bozsik Program – HajCsatok – Polszki ötösnek viszont nagyon nehéz dolga lesz, ha be akar kerülni az első hatba. A The Signed – Black Ram – Anonim Alkoholisták trió valószínűleg az Alsó-házi helyekért száll majd harcba.

A B-ligában a kései kezdés és a nagy létszám miatt idén elmarad majd a rájátszás: a 17 fordulós alapszakasz végi eredmény lesz a mérvadó.

Akik a B-liga lefejezésétől tartottak, hamar elcsendesedtek, hiszen a tavalyi alapszakaszt toronymagasan megnyerő MÁSZ FC kilenc forduló után, a rémálomszerű kezdés utáni nagy feltámadás ellenére is csak a hatodik helyen áll. Igaz, az első nyolc együttes között csupán 5 pont a különbség! Lövésből lesz a gól, a végső győzelemre még Molnár Janiéknak is van esélyük. A tabellát az idén nagyon masszív Túlerő vezeti, Becsei Attila vezérletével és 22 ponttal. A tavalyi A-ligás Tao Te Kings csak rosszabb gólkülönbsége miatt második: a legjobb védelemmel ők büszkélkedhetnek a ligában és Muhi András visszatértével talán a lőtt góljaik száma is nőni fog. 1610829_987642501252850_1556429078499517112_n

A harmadik, a negyedik és az ötödik helyen három támadó futballt preferáló csapat, az In-Team és a Bandó Karesz és a Mókusokk áll, 21-21 és 20 ponttal. A MÁSZ FC és a Pintér Attila Labdarúgó Akadémia 18 pontjukkal szintén ott lehetnek a végelszámolásnál, bár nekik több bukás már nem fér bele. A PALA és a mögöttük 17 ponttal vitézkedő Csupros Csaba pedig már a „new wave” csapatok előretörését jelzik. Mindkét gárda szeptemberben állt össze, ennek ellenére az erősebb együttesek dolgát is képesek megnehezíteni. Annak fényében, hogy egy mérkőzés addig tart, amíg a bíró le nem fújja, még okozhatnak meglepetéseket.

A várakozásokat alul múló 1. FC Sör és a fantasztikus őszt produkáló Kofola légüres térben mozognak: se előrébb, se hátrébb nem tudnak már kerülni, így nagyobb teher nélkül készülhetnek a tavaszi folytatásra. Annál nagyobb lehet majd az izgalom a rutinos KUKás(z)ok MHFC és a BTK-s gólyákból álló AtlétiKommMédia FC háza táján, hiszen az utolsó hatos –ADK, Dinamo Germán, Fekete Sereg, Dinamo, Lafayette, Expanzió FC- is nagyon egyben van pontszámügyileg és egy jó tavasszal még bármelyikük elérheti a bennmaradást jelentő 12. helyet. Habár azt is tudjuk, hogy a futball egy olyan játék, (…) és a végén mindig a németek nyernek.

Az eddigi fordulók beszámolóit köszönjük Szongoth Mátyásnak.

Sok sikert a tavaszi fordulóra!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]