Pattanj fel egy Bubira!

Az elmúlt években jelentősen fellendülő budapesti biciklizés újabb löketet kapott. A közösségi kerékpározás jegyében ugyanis, áprilistól a főváros 75 állomásáról összesen 1100 darab Bubit (Budapest Biciklit) lehet majd igénybe venni.

Ahogy arról honlapunk tavaly novemberben már hírt adott, áprilisban indul a Bubi, a Budapest Bicikli közösségi kerékpárrendszer.

Február 28-án, a VII. PORT Bringaexpón mutatták be először a nyilvánosságnak a Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer speciális igényű bringáit és azok dokkolóit.

Félreértés ne essék, nem biciklikölcsönzőkről van szó. A biciklik igénybevétele 30 percig teljesen ingyenes, utána válik fizetőssé (Harminc perc alatt azért elég szép távolságokat lehet megtenni a belvárosban).

Túl azon, hogy rendkívül strapabíró, Csepel gyártmányokról van szó, a Bubikat ellátták GPS-szel, illetve a rendszer használóinak nonstop telefonos diszpécser is rendelkezésére áll. A gyűjtőállomások a dokkolókon kívül, érintőképernyős informatikai terminállal, biztonsági kamerával is el lesznek látva. Az egyes állomások terítettségéről a Mol Bubi weboldalán és mobil alkalmazásokon keresztül kaphatsz majd valós idejű információkat. „Zöld hab” a tortán, hogy az állomások dokkolói napenergiával működnek majd.

A gyűjtőállomásokat – melyek kiépítését már több helyen meg is kezdték – a pesti oldalon a Nagykörúton és a városligeten belül, Budán pedig Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben és a Margit-szigeten találhatod majd meg.

A rendszer kialakításának költsége csaknem 900 millió forintba került, amelynek 85%-a volt EU-s támogatás, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat biztosította a BKK számára. A rendszer üzemeltetését főszponzorként a MOL támogatja, ezért van olyan szép zöld színe ezeknek a MOL logós bringáknak.

Ha eddig nem volt biciklid a fővárosban, akkor mostantól itt az alkalom rá, hogy  Te is környezetbarát módon közlekedj Budapesten.

(Fotó: BKK)

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]