Győzött a Hazafias Népfront és az Asztalon Villa

Lezárult a Bölcsész Liga idei szezonja, az A-liga abszolút győztese a Hazafias Népfront, második lett a Zsuga Bonito, harmadik a Torpedo csapata. A B-ligában az Asztalon Villáé hozta el az aranyérmet. Szongoth Mátyás, szervező értékelte az idei szezont.

Hogyan lettél Te a bajnokság szervezője?

Simon Gábor keresett meg tavaly nyár végén, hogy vegyem át tőle a szervezést. A jövőben is ezzel a sportággal szeretnék foglalkozni, így elvállaltam a megbízást.

Hogyan értékeled az idei szezont?

Én B-ligás játékos vagyok, így azt kiválóan ismerem, de természetesen az A-liga fejleményeivel is képben vagyok. Nagyon örülök, hogy utóbbiban a Zalagyöngye és az Atletrikó Madrid úgy döntöttek, egy csapatot fognak alkotni és nem oszlanak fel – ez egyébként nem is szokás ebben a ligában. A tavalyi harmadik helyezett Hazafias Népfront szépen tartotta az ütemet az egész szezon alatt, így megérdemelten lettek bajnokok. Mögöttük a látványosan futballozó Zsuga Bonito nem sokkal maradt le, a rájátszás első fordulójában két csapat meccsén mégis a Hazafias Népfront kerekedett felül 4-1-re. Az utolsó forduló 2-2-es döntetlenje már mondhatni tét nélküli mérkőzés volt. A Polszki csapata több éve erősíti az A-ligát, eddig nem igazán mutatták meg mit tudnak, most viszont meglepetésként a nagy esélyes Torpedót verték meg 2-1-re, így végül övék lett a bronzérem. A tavalyi ezüstérmes Segnalato viszont idén nem hozta a formáját, csak a 10. helyen végeztek. A B-ligába három új csapat is érkezett az idei szezonban: az Artszal Előre, a Tajgetosz és a Fekete Sereg. Az erőviszonyokkal kapcsolatban el kell mondanom, hogy nagyon kiegyenlített lett a mezőny az elmúlt évek folyamán.

Ezek szerint az idei bajnokság is kiélezett volt?

Az A-liga első helyezettjéhez a kezdetek óta kétség sem fért A B-liga már több izgalmat tartogatott, ugyanis maximum 3-4 pont volt csak a különbség a csapatok között. Így nem adták könnyen a győzelmet az Asztalon Villának.

Milyen változások jellemzőek egy-egy szezon után?

Leginkább a hozzáállás változik. Erre remek példa az Erika Kedvencei, amely az alapszakaszban még a sor végén kullogott, a rájátszásban viszont egyenesen a dobogó 3. fokáig tört előre. Viszont az FC Sör, ami eleinte mindössze egy hellyel előzte meg, nem volt képes hasonló megújulásra, így kiesett. A B-liga győztese, az Asztalon Villa kiemelkedett a játéktudásával, ők csak úgy vesztettek pontokat, ha például lekésték a meccseket vagy meg sem jelentek. Az ellenpélda Bandó Kareszék, akiket mindenki visszavárt az A-ligába, ám valahogy elveszették a lelkesedésüket és sorra vesztették el a meccseket.

A végeredmény tükrözi a csapatok idei teljesítményét?

Az A-liga tabellája abszolút, egyedül a Torpedo helyezése volt meglepetés. A B-ligában az Asztalon Villa ahogy már mondtam megérdemelten lett első, és a Kozelító Tél második helye sem érdemtelen. A bronzéremért nagy küzdelem folyt, de hiába nyert mindkétszer a HajCsatok, a Túlerő hozott pontjai elegendőek voltak a harmadik helyre.

Kik lettek az idei szezon sztárjai?

A két gólkirály. Muhi András hosszú ideje A-ligás játékos, idei 30 góljával épp tízzel szerzett többet a második helyezettnél. A B-ligás Miheller Zoltán, az ADK csatára 13 meccsen 57 gólt ért el. Az előző évek nagy góllövői (Bitai Ernő – Kopa Kőbánya, Liba Gergő – Túlerő, Hlavacska Tamás – Kozelitó Tél) 24, illetve 27-27 góllal maradtak le mögötte.

Mire számíthatunk jövőre?

Idén az események közepébe csöppentem, így nem láttam át olyan jól a rendszert, a következő szezonban viszont szeretnék néhány szigorító intézkedést bevezetni, például csak az léphessen pályára, aki rajta van a csapata nevezési listáján, illetve egy játékos ne legyen több együttesnek is a tagja. Mivel ez ELTE-s bajnokság, valamilyen arányban kötelezően meg szeretnénk határozni az egy gárdában szereplő ELTE-sek számát, egyaránt beleértve volt és jelenlegi hallgatóinkat. Ami a csapatokat illeti, az A-ligában remélhetőleg együtt marad a Hazafias Népfront, a Zsuga tovább fejlődik, a Segnalato, a Tao Te Kings vagy a Torpedo pedig összeszedik magukat, és akkor talán jövőre szorosabb versenyfutást láthatunk majd. Nagyon örülök annak, hogy a B-ligába már két új csapat jelentkezett. Remélem, a gólyacsapatok is kedvet kaptak, ha eddig még bizonytalanok voltak, vagy nem fértek be.

Miért jó az ELTE bajnokságában játszani?

Végzett vagy jelenlegi egyetemista hallgatók között játszhatunk, intelligens társaságban. Emellett a pálya minősége is kiváló, a labdákat két neves sportszergyártó világmárka szolgáltatja. A meccsek előtt és után a játékosok rendelkezésére áll a pálya melletti wellness és relaxációs központ, ahol kipihenhetik fáradalmaikat!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]