Milyen sportágat játszanak 5 labdával?

A fenti kérdésre a szakavatottak egyértelműen az ötlabdával válaszolnak. De vajon tisztában vagyunk azzal, mit takar ez a meghatározás? ELTE-s csapatink brillíroztak az idei szezonban, ezért is érdemes megismerkedni ezzel a különleges sporttal.

Pár szó az ötlabda történetéről, hogy értsük, miről lesz szó ebben a cikkben. Mivel egy nagyon fiatal sportágról van szó, nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy nem egyhamar fogjuk látni az olimpiai játékokon. Sőt van még egy ok, amivel alátámaszthatjuk ezt az állításunkat. Az ötlabda ugyanis csak Magyarországon létezik ilyen formájában. Ez cseppet sem csorbít azoknak a dicsőségén, akik szép eredményeikkel gazdagították egyetemünk hírnevét. Ősszel és télen is aranyérmeket és egy második helyezést nyertek csapataink, míg a jelenleg is tartó tavaszi bajnokságban több dobogós helyezésre van kilátás. Továbbá három hét és itt a nyári bajnokság, amin tovább gyarapítható az éremkollekció. Vessünk egy pillantást a fentebb említett sikerekre!

2011 őszén az ELTE Atomvigyor a férfi III. kategóriában szerzett egy fényes bajnoki címet, továbbá a vegyes III. kategóriás ELTE13 is elhozott egy ezüstöt. A 2012-es Téli Ötlabda Kupán sem maradtunk első hely nélkül, az ELTE Turmix névre hallgató alakulatunk nem talált legyőzőre a vegyes II. csoportban. A tavaszi szezonban Ács Vera sportösztöndíjasunk szerint négy részt vevő csapatunk közül kettő biztosan, de inkább három dobogóesélyes.

Vera egyértelműen sikerként könyvelte el eredményeiket: „Versenyek szempontjából úgy gondolom, hogy nagyon jó évet zártunk, illetve zárunk júniusban. Ugyanis már mostanra elég sok, szépen csillogó érmet sikerült begyűjtenünk, amit a most zajló bajnokságon, valamint a zánkai kupán tovább gyarapíthatunk.” Elmondása szerint az elmúlt év alatt sokat fejlődtek versenyzőik, egyénileg és csapatszinten egyaránt. „Véleményem szerint az utóbbi talán még fontosabb is, hiszen az összeszokottság és a taktika nagyon lényeges egy ilyen csapatjátékban. – folytatta elemzését „edzőnőnk” – Most már az edzéseken is egyre több edzőmérkőzésre kerül sor, mert ezek során lehet az elemeket, szituációkat leginkább gyakorolni. Ez általában azoknak a hallgatóknak is tetszik, akik nem versenyeznek, csak lejönnek edzeni, és élvezik a tét nélküli csatározásokat.”

Nagyon fontos egy ilyen, még szárnyait bontogató sportágban, hogy legyen utánpótlás. Szerencsére az ELTE-n az érmekhez hasonlóan ebből sincs hiány. „Ebben a félévben is jöttek hozzánk új hallgatók, akiknek megtetszett az ötlabda, és el is járnak az edzésekre. Bár ők egyelőre próbálgatják a szárnyaikat, még nem álltak be tavasszal versenyezni, remélem, ősztől kedvet kapnak hozzá, és rájuk is számíthatunk – tájékoztatta lapunkat Ács Vera.”

[bquote]”Egy mindig vidám és egyre inkább összeszokott csapatunk áll ki Zánkán, szóval van esélyünk az éremre.”
Ács Vera[/bquote]

Arról már ejtettünk szót, hogy mi az ötlabda mint fogalom, és arról is, hogy az ELTE milyen eredményes ebben. Egy fontos dolog azonban még elmaradt, ami talán az élesebb szeműeknek már feltűnt. Eddig „elfelejtettük” közölni, hogy melyik az az öt labdajáték, amit a név magában rejt. Ezekkel a már emlegetett nyári ötlabda bajnokság kapcsán ismerkednénk meg közelebbről. Zánkán egy ötfős vegyes csapatunk indul, ami lehetőséget ad a taktikázásra, ugyanis egy mérkőzésen három ember szerepel, annyi kitétellel, hogy ebből egynek lánynak kell lennie . Továbbá részt vesz még egy ex-ELTE-s csapat is, ugyanis nem egyetemi, hanem országos lesz a verseny. Június 9-10-én megélénkül tehát a balatoni volt úttörőváros, ahol a streetball, a tollaslabda, és az asztalitenisz bent, míg a foci és a röplabda szabad téren kerül megrendezésre. Az esélyekről Vera a következőképpen vélekedett: „A két nap alatt kell az összes meccset lebonyolítani, tehát ha egy nap három ellenfele van egy csapatnak, akkor az 3×5 meccs aznapra. Ez eléggé pörgős, de mi pont ezt élvezzük benne. Az esélyeinkkel kapcsolatban pedig bizakodó vagyok. Egy mindig vidám és egyre inkább összeszokott csapatunk áll ki Zánkán, szóval van esélyünk az éremre.”

Aki affinitást érez eme sportág(ak) iránt, ne habozzon, hiszen versenyekben nincs hiány. Erről sportösztöndíjasunk zárószavai adnak tanúbizonyságot: „Augusztusban lesz még egy kupa Gödön, így lassan arra is elkezdünk készülni. Mi, ötlabdások tehát az Ötlabda Bajnokságon és az egy hétvégés kupákon szoktunk indulni. Továbbá általában küldünk csapatokat egyetemi rendezvényekre is – az Éjszakai Sporton is voltunk –, plusz amatőr tollas- és teniszversenyeken is rendszeresen indulnak tőlünk ötlabdások.”

Most már tisztában vagy, hogy milyen sportág az, amelyet 5 labdával játszanak? Hát persze!

Kép forrása: sxc.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]