Ilyen szolidárisan még nem futottak az ELTE-n

Az V. PDF futóverseny indulói az egyetemi sportért rótták a kilométereket. Elhunyt atlétákra emlékeztünk, felajánlhattuk sportszereinket és sportpolitikai nyilatkozatot is aláírhattunk.

Scooterre és Guettára melegítő sportolók képe fogadta azt, aki a BEAC-on töltötte ezt a napsütéses őszi délutánt. A 99 résztvevő között (ez rekord a PDF-ek történetében) minden korosztály képviseltette magát, csupán az egyetemisták tűntek felülreprezentáltnak, ami nem is csoda, hisz a verseny az anyagi okokból elmaradt Tudás Útja egyetemi félmaratont pótolta. Mielőtt átsétáltunk az 1 km-re lévő rajthoz, dr. Blazsek József, a Tudás Útja szervezője szólt az egybegyűltekhez. Megemlékezett Schulek Ágostonról és Nyerges Mihályról, két idén elhunyt magyar atlétáról, és felhívta a versenyzők figyelmét a kifüggesztett Erőnk forrása – Felhívás és nyilatkozat Réthelyi Miklós felé plakátra. A nyilatkozat azt szeretné elérni, hogy ne csak a látvány-csapatsportokat, hanem a széles társadalmi bázisú diáksportot és a regenerációs sportágakat is kedvezményesen lehessen támogatni.

A félmaraton szenzációs versenyt hozott, a győztes Oláh Tamás, a Békéscsabai AC sportolója 1:10:54-es idejével több mint egy perccel döntötte meg a pályarekordot. Mögötte Esső András és Beda Szabolcs ért célba, a nőknél Varga Judit, Kalmár Fábián Szilvia, Krasznai Melitta sorrend alakult ki. (Teljes eredménylista itt.) „Tudtam, hogy jó formában vagyok, nagyon örülök, hogy kvázi hazai környezetben, ismerősök előtt sikerült megdöntenem a pályacsúcsot, és megszereztem első félmaratoni győzelmemet is” – mondta kérdésünkre Tamás, aki az ELTE Sashegyi Gepárdok Bécs-Budapest Ultramaratonon induló váltójában is helyet kapott.

Amíg a hosszútávfutók tették a dolgukat, visszasétáltunk a BEAC-ra, hogy tanúi legyünk a 3,5 km-es Újbudai Félmaratonkának. A PDF kistestvére 21 sportoló részvételével zajlott, a fiúknál Simák Gergő, a lányoknál Vonnák Dzsamila ért célba elsőként. A női győztes nem először diadalmaskodott futóversenyen, jelenlegi edzettségi szintjéhez mégis a rövidebb távot tartotta megfelelőnek. „Nagyon jól esett a mozgás, a lényeg az volt, hogy fussak egy jót és jól érezzem magam ebben a szép időben” – nyilatkozott az Online-nak Dzsamila.

Az öt óra után kezdődő eredményhirdetésre (videó itt) a szép időből nem sok maradt, a forralt bor, a tea és a családias hangulat gondoskodott róla, hogy sokan még sötétben is a BEAC-on maradtak. A bőséges tombolanyeremények meg azt biztosították, hogy mindenki jó kedvvel induljon haza. Ilyen szolidáris futókat én még tényleg nem láttam az ELTE-n.

Teczár Szilárd
ELTE Online

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]