Van egy felesleges szatyrod? Töltsd meg szeretettel!

Jótékonysági akcióra hív a Nemzeti Ifjúsági Tanács, melynek célja a nélkülözők segítése kapura vagy kerítésre akasztott, tartós élelmiszerekkel megtöltött szatyrokkal. A Szombathelyen útjára indított kezdeményezéshez bárki csatlakozhat.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) Magyarország legnagyobb ifjúsági ernyőszervezete, amit mintegy száz, fiatalokból álló egyesület és alapítvány hozott létre 2012-ben azzal a céllal, hogy képviselje az egész ifjúsági szektort. Bár tagjai a hazai ifjúságpolitika előmozdítását, a magyar fiatalok szervezetei közötti párbeszéd biztosítását, valamint a hazai ifjúság világszintű képviseletét tekintik elsősorban feladatuknak, a jelenlegi helyzetben elengedhetetlennek tartják a szociális szerepvállalást is. Több folyamatban lévő kezdeményezés mellett nemrég egy új kampányt is indítottak, ami a #szatyornyiszeretet nevet kapta.

A kialakult helyzet következtében az elmúlt hetekben több tízezren veszítették el a munkájukat – szakértők szerint ez a szám bőven százezer fölé fog emelkedni az elkövetkezendő időszakban. A NIT még azelőtt figyelt fel erre a problémára, mielőtt megjelent volna az MTA kutatóinak – Csizmadia Péter és Illéssy Miklóselemzése „A nagy leállás: a magyar munkahelyek közel fele került veszélybe” címmel. Az ENSZ munkaügyi szervezetének (International Labour Organization) legfrissebb beszámolóján alapuló tanulmányban a szerzőpáros kifejti, hogy „világosan látható, hogy a magyar munkavállalók több mint fele (59,2%) olyan magas vagy közepesen magas kockázatú szektorokban dolgozik, mint a feldolgozóipar, a vendéglátás és idegenforgalom, az ingatlanközvetítés, a szállítmányozás vagy a kreatív és szórakoztatóipar”. Mindez azt eredményezi, hogy további elbocsátások várhatók országszerte, elsősorban ezekben az ágazatokban.

A NIT a #szatyornyiszeretet elnevezésű akciójában azon emberek és családok segítését tűzte zászlajára, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek kilátástalan helyzetbe, ugyanakkor a már korábban is szegénységben élők mindennapjaiba is egy kevésnyi figyelmességet szeretnének csempészni. A kampány lényege, hogy tartós, nem romlandó élelmiszereket csomagoljunk be egy szatyorba, vagy lehetőség szerint több kisebbe, majd írjunk hozzá néhány kedves szót. Ha megvagyunk, egyszerűen csak akasszuk fel egy szombathelyi kapura vagy kerítésre. Később innen elvehetik azok, akik rászorulnak.

A #szatyornyiszeretet Vas megyében elsőként a megyeszékhelyen indult el külföldi mintára, amihez a Szombathelyi Szépítő Egyesület, az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület és a H+ Média és Kulturális Egyesület is csatlakozott. A tervek szerint a következő hetekben további szervezetek és intézmények bevonásával folytatódik az akció.

Az első szatyrok április 29-én kerültek ki – Forrás: Hornyák Emőke/H+ Média

Sajtótájékoztatót követően az első szatyrokat a civil szervezetek képviselői helyezték el április 29-én az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület székhelyénél, a Bocskai István körút – Semmelweis utca kereszteződésénél található fehér kerítésen. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat akár itt, akár környezetében elhelyezett, tartós élelmiszert és egy kedves üzenetet, idézetet tartalmazó zacskó kihelyezésével.

Érdemes elsősorban nem romlandó élelmiszerekben gondolkodni, nemcsak azért, mert ki tudja, mennyi idő elteltével emeli le a szatyrot egy rászoruló, hanem azért is, mert ezek ellenállnak az időjárás viszontagságainak is. Fontos, hogy a megfelelő minőségű és erősségű csomagolásra is ügyeljünk, nehogy leszakadjon!

Mi kerüljön a szatyorba? Jó ötlet lehet tésztát beletenni, hiszen sokáig eláll, gyorsan készíthető belőle meleg étel és rengetegféleképpen variálható. Nem szabad elfelejteni a könnyen eltartható, jól szállítható konzerveket sem; a halkonzervek omega-3 zsírsavban és vitaminokban gazdagok, míg a zöldségkonzervek azért tesznek jó szolgálatot, mert a nélkülözők általában kevés zöldségfélét fogyasztanak. Minden háztartásban szükség van lisztre, cukorra és sóra is, de jól jöhetnek a szárított fűszerek (bors, pirospaprika por, fokhagymapor, babérlevél, majoránna) is. Ezeken kívül kerülhet a szatyorba rizs, étolaj, de feldobhatjuk a csomagot krumplipüréporral, olajos magvakkal, müzliszeletekkel, vagy akár sós kekszekkel.

 

Kiemelt kép: Hornyák Emőke/H+ Média

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]