TDK orientációs rendezvényt tartanak a SEK-en

Ha nem tudod, mit jelent az, hogy TDK, vagy ha csak érdeklődsz a tudományos diákkörök világa iránt, akkor ott a helyed neked is!

TDK orientációs rendezvényt szervez az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ a tudományos diákköri munka népszerűsítése érdekében. Annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy olyan hallgatóktól kaphatsz első kézből hiteles információkat a témában, akik maguk is részt vettek valamelyik évben az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

Bár az eseményig még van idő, összeszedtünk pár fontos tudnivalót az OTDK-val kapcsolatban – lehet pont ezek miatt döntesz úgy, hogy nem szabad kihagynod a rendezvényt!

Mi is az az Országos Tudományos Diákköri Konferencia?

A soron következő, egész pontosan 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia központi felhívásában ekképp fogalmazza meg legfontosabb célkitűzését: „A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés, az elitképzés és a tudóssá nevelés színtere. A mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye”. Hogy pontosan mit is jelent ez? Ha szeretnél önálló kutatást végezni az adott témában jártas oktató segítségével, később pedig szívesen válnál kutatóvá, akkor a legtöbb esetben ehhez az első lépést a tudományos diákköri munka jelenti. Mivel kutatást sosem öncélúan végez az ember lánya (vagy fia), hanem azért, hogy azt széles körben hozzáférhetővé tegye (tehát publikálja), a legegyszerűbb, ha TDK-ra, ezen eredményes szereplés esetén pedig OTDK-ra adja a fejét. Az OTDK lényegében az általad végzett tudományos kutatói munka első fontos megmérettetési terepe lehet.

Forrás: Az esemény Facebook-oldala

Hogyan kell elképzelni az OTDK-t?

Nagyon leegyszerűsítve: a felsőoktatásban az OTDK az, ami a közoktatásban az OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny). Bizonyára emlékszel rá, hogy annak idején azok, akik valamilyen versenyen helyezést értek el – pláne ha országos forduló volt –, dicséretes eredménynek számított, de az volt az igazi, ha valakinek az OKTV-n sikerült remekelnie. Egyetemi berkekben ugyanezt kell elképzelni pepitában: az OTDK a felsőoktásban lévő hallgatók versenyeinek csúcsa. Már az is óriási megtiszteltetés, ha a pályázó bejuthat az országos fordulóba, de ha még helyezést is elér, az szakmailag nagyon nagy elismerést és presztízst jelent – arról nem is beszélve, hogy olyan kapukat nyit meg az illető előtt, amik egyébként zárva maradnának.

Mit érhetek el vele, ha részt veszek rajta?

Egyénfüggő, ki mennyire lovagolja meg az esetleges helyezéssel járó sikert, de jellemzően tudományos ösztöndíj-lehetőségek, konferencia szereplések, szakfolyóiratokban való publikálási felkérések várják az ifjú kutatókat. Lényegében az OTDK után elkezdhetik kikövezni maguknak a PhD-képzésig, később a kutatói életpályáig vezető utat. Persze akkor is nyernek vele, ha nem döntenek a doktori képzés mellett: maga az OTDK és a vele együtt járó szakmai tapasztalat a legegyszerűbb önéletrajzot is fel tudja turbózni.

Hogyan állhatsz neki a tudományos diákköri munkának? Miből áll az országos forduló? Mik a követelmények? Miben és mennyit segít a témavezető? Egyáltalán mi alapján válassz témavezetőt? Mennyi szabadidő felemésztésével jár, ha belevágsz?

Ezen kérdések mindegyikére választ kaphatsz, ha eljössz az orientációs rendezvényre február 18-án 17:00-kor.

A helyszín és a részletes program a Facebook-eseménynél kerül majd közzétételre, ezért érdemes bejelölni, hogy ott leszel!

A Facebook-esemény ide kattintva, míg a tavalyi TDK-ra felkészítő tehetséggondozó programról szóló tudósításunk ide kattintva érhető el.

 

Kiemelt kép: highlightsofhungary.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]