Ismét kitárta kapuit az ELTE SEK – Ilyen volt az idei Kutatók Éjszakája

Számtalan programmal várta a kicsiket és a nagyokat az ELTE Savaria Egyetemi Központja az idei Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében.

Szeptember 27-én ismét szélesre tárta kapuit a Savaria Egyetemi Központ a látogatók előtt – ekkor tartotta az idei Kutatók Éjszakáját. A hazánkban 2006-ban útjára indított rendezvénysorozatot – melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésehagyományosan minden év utolsó péntekén rendezik meg, de akadnak helyek, ahol most már a szombati napot is bevonják mellé.

Idén is népszerűnek bizonyultak a látványos természettudományos kísérletek – talán ezek azok, amik a leginkább felkeltik a legkisebbek figyelmét. Ezek persze azért is fontosak, mert a tudományág jellegzetessége, hogy az ismeretszerzéshez a megfigyelés és a tapasztalat elengedhetetlen. Izgalmas fizikai jelenségek bemutatásához a környezetünkben megtalálható egyszerű eszközök kerültek felhasználásra, de a kémiai folyamatok demonstrálásához sem volt szükség speciális anyagokra: porcukor, szódabikarbóna, alkohol, ecet, étolaj, ételszínező és szőlőcukor segítségével varázsolták el a gyerekeket.

Persze előkerültek bonyolultabb műszerek is, mint például a hőkamera, mellyel infravörös tartományban jól értelmezhető jelenségeket lehetett bemutatni, vagy például a Pasco cég szenzorai, amikkel például szén-dioxid mérésre van lehetőség a tantermekben. Kinyílt a planetárium ajtaja is, ami olyan, akár egy különleges ablak az univerzumra; segítségével élményszerűen bemutathatók az égbolton megfigyelhető jelenségek. Részletes domborzatmodellek, be- és ki kapcsolható erdőborítás, nagy részletességű légifotók – ezekből is látványos ízelítőt kaphattak az érdeklődők.

Fotó: Papp Laura Kinga

Az este folyamán többféle kvíz várta az érdeklődőket. Többek között besötétített irodában akadálypályán mehettek végig, amely során Németországgal, Ausztriával, Svájccal kapcsolatos kvízkérdéseket kellett megoldani földrajz, kultúra és gasztronómia témában. Volt azonban ismeretterjesztéssel összekötött kvízjáték is: ezalatt földrajzi helyek kerültek bemutatásra, és arra kellett választ találni, hogy vajon egy-egy esemény, fogalom milyen módon kapcsolódik az adott helyszínhez.

A történelem iránt érdeklődők arra kaphattak választ, hogy milyen szerepet játszottak a nők, a gyerekek és a boszorkányok az alapvetően nőellenes középkorban, és hogyan tudtak érvényesülni a férfiak uralta világban híres uralkodónők, írónők, valamint a női misztikusok és szentek.

A mozgás szerelmeseinek sem kellett unatkozni, ugyanis a futófolyosón akadálypálya készült számukra.

A szombathelyi gépészek standjai mellett partnervállalataik is kitelepültek a C-aulába, ahol interaktív játékokkal szórakoztatták a gyerekeket.

Papp Laura Kinga galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]