A rekreációs táborok margójára

2019. szeptember 9–13., valamint szeptember 16–20. között került megrendezésre a már szokásosnak mondható tábor Tóth Enikő vezetésével. Az első turnusban a sport- és rekreációszervező szakos hallgatók, a másodikban a testnevelő tanár szakosok vettek részt. Mindkét szakirány számára kötelező teljesíteni a tábort, ám a tábori oktatók próbálták élményekkel megtölteni ezt az öt-öt napot a hallgatók érdekében.

A turisztikai tábor egyike az ELTE PPK Sporttudományi Intézet – Szombathely három kötelező táborának. A sí-, valamint a vízi táborral a hallgatók tanulmányainak későbbi felében találkoznak, míg a túrázásról, rekreációs lehetőségekről szóló öt napot egyből tanulmányaik első félévében, gyakorlatilag első heteiben teljesítik.
A Szombathelyen és Őrimagyarósdon megrendezett tábor jó lehetőség az újdonsült hallgatóknak, hogy még jobban megismerjék egymást. A programok, szállások épp e szempont alapján lettek kiválasztva Tóth Enikő tanárnő által, akinek munkáját Némethné Sulyok Virág, Koszogovits Mihály, Lendvai Szabolcs és Tóth Dávid segítették.
A teljesség igénye nélkül itt végig olvashatjátok azokat a programokat, amikkel társaitok találkoztak:
Hétfő:
– balesetvédelmi oktatás, táborvezetési ismeretek: 8:00
– rekreációs programok
o E-sport
o Csapatépítő training
o Biciklis akadályverseny
o Íjászat
– ebéd: 12:30
– rekreációs programok:
o lovaglás
o falmászás
– vacsora: 18:00
– szellemi vetélkedő: díszterem, 18:30/45
Kedd:
– reggeli: 8:30
– buszérkezés: 9:15
– buszindulás: 9:25/9:30
– Bükfürdő: golfozás, 10:00-12:00
– ebéd: 12:45
– tájfutó előadás, tájfutás: 13:30 indulás a parkerdőbe
– flagfootball: 16:15
Szerda:
– reggeli: 7:45
– buszérkezés: 8:15
– busszal indulás Szentgotthárdra: 8:25/8:30
– kerékpározás a Kétvölgy kilátóhoz: 10:00/10:15
– Pityerszer: ebéd, 14:30
– tárlatvezetés: 15:00
– vacsora: 18:00
– kürtőskalácssütés
Csütörtök:
– reggeli: 8:00
– hidegcsomag-készítés
– Indulás Őriszentpéterre kerékpárral: 9:00
– gyalogtúra: 10:15
– kerékpárral érkezés az ebéd helyszínére: Őrségi Ízek portája, 15:00/15:30
– tökmagolaj sajtolás: 17:00
– táncest
Péntek:
– rekreációs programok: 8:30-10:30
o Labdajátékok
o Tai-chi oktatás
o Táncoktatás
o „Piromán cucc”
– ebéd: 11:30
– Indulás kerékpárral Szentgotthárdra: 12:30

A tábor során rengeteg rekreációs lehetőséggel ismerkedtek meg a hallgatók! Egyik kedvencük a golfozás volt!  Fotó: ELTE PPK Sporttudományi Intézet Szombathely - Facebook oldala

A tábor során rengeteg rekreációs lehetőséggel ismerkedtek meg a hallgatók. Egyik kedvencük a golfozás volt
Fotó: ELTE PPK Sporttudományi Intézet Szombathely – Facebook oldala

A programok szemezgetése közben feltűnhetett, hogy a hallgatóknak és természetesen az oktatóknak is komoly távokat kellett legyűrniük. Az Őrség rengeteg szépséget, gasztronómiai élményt rejt, de ezekért legtöbbször meg kell küzdeni. A sportszakos hallgatók többsége versenyszerűen sportol, így egy-két meredekebb emelkedőt leszámítva tudták teljesíteni a távokat.

A tanárnő nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az elsőéves hallgatók élményeket szerezzenek, valamint új, akár az egyetem elvégzése után hivatásként is folytatható rekreációs lehetőségekkel találkozzanak. Az egyes programok során – lovaglás, golfozás, e-sport vetélkedő – folyamatosan elhangoztak elérhetőségek, illetve konkrét „útvonalak”, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy valaki akár oktatóként vagy edzőként el tudjon helyezkedni a szakmában.

A „rövidebb” időket igénybe vevő foglalkozások során a sport- és rekreációszervezők későbbi munkahelyeiken esetleglegesen felhasználható ötleteket szerezhettek. A testnevelő diplomáért Szombathelyre jelentkező hallgatók pedig tábori helyszíneket és egy tábor szervezésének nem látott elemeit tapasztalhatták meg. Természetesen a sok tekerés és látványosság mellett mindig jutott idő a pihenésre, és az esti vacsorák utáni szabadprogramok során a hallgatók jobban megismerhették azokat a társaikat, akikkel több évig fognak együtt dolgozni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]