Élmény, tapasztalat, fejlődés – Ismét élménypedagógiai műhelyt tartottak

Ismét vasi élménypedagógiai műhelyt rendeztek, amely során a Pedagógia Plusz trénerei egy izgalmas gyakorlatot követően közösen tekintették át a tapasztalati tanulás előnyeit és potenciális hátrányait.

A Pedagógia Plusz szervezet első alkalommal tavaly október elején, Szombathelyen tartott kötetlen kávéházi beszélgetést az élménypedagógia és a tapasztalati tanulás témakörében. Az eseményre regisztrálható helyek száma hihetetlen gyorsasággal telt be, az est folyamán fiatalok és idősebbek együtt fejlődhettek, a visszajelzések pedig pozitívak voltak, így a szervezők látták, van igény arra, hogy kialakuljon Vas megyében egy nyílt szakmai kör. Első alkalommal Oszkón gyűltek össze a trénerek és az érdeklődők, a téma pedig stílszerűen a nyitókör és atmoszféra-teremtés volt.

Kötetlen beszélgetéssel indult a foglalkozás – Fotó: Kardos Laura

Az eseményt életre hívó Pedagógia Plusz hét taggal működik, a legutóbbi eseményen Szabolcs Gergely, a szervezet megálmodója és Pál Laura trénerek vettek részt. Gergely már nyolc éve foglalkozik élménypedagógiával, ám szó nem volt szerelemről első tapasztalásra. „Elsőként a Holdfényliget Kalandparkban találkoztam vele, de meglehetősen szkeptikusan álltam hozzá. Ekkor még nem volt meg a kellő szakmai háttértudásom sem hozzá, így én az egészből annyit láttam, hogy játszanak együtt valamit, aztán a hasukra csapva kimondják, hogy mennyire fontos együttműködni, majd mindenki megy haza” – idézte fel a kezdeteket egy korábbi, rovatunknak adott interjújában. Szerencsére a szkeptikussága 180 fokos fordulatot vett, és ma már regionális szinten van jelen az élménypedagógiával foglalkozó vállalkozása: látta ugyanis, hogy hogyan és mennyire jól működik ez a módszer. Hozzá hasonlóan Laura mindennapjaiban is szervesen jelen van az élménypedagógia, ugyanis speciális szükségletű állami gondozott gyermekekkel foglalkozik. Ő a kezdetektől fogva jó kapcsolatba került a módszerrel, ugyanis egyetemi tanulmányai során fél évet töltött Norvégiában, ahol megismerkedett vele. Hamar felismerte, hogy a közösségfejlesztő hatásán túl számos előnye van mind egyéni, mind csoportszinten.

Szabolcs Gergely tréner ismertette a játék lényegét – Fotó: Kardos Laura

A legutóbbi, szám szerint második alkalommal újra a szombathelyi Spricc Rom & Lakáskocsma szolgált helyszínül ahhoz, hogy a résztvevők egy kávé mellett beszélgethessenek a tapasztalati tanulás módszertanáról, illetve ezek előnyeiről és hátrányairól. Minderre egy különleges gyakorlatot követően került sor, hiszen az élménypedagógia lényege maga az aktivitás, nem a frontális tanulás. A feladat eleinte ugyan némi fejtörést okozott szinte mindenkinek, de idővel sikerült rájönniük a taktikára – arra, hogy mennyire fontos a hatékony kommunikáció egy megoldandó probléma esetén –, mindeközben szem nem maradt szárazon a nevetéstől.

„Amikor elindítottuk a vasi élménypedagógiai műhelyeket, úgy gondoltuk, hogy nem állna mögötte jogi személy, nem alakulna egyesület vagy szövetség, egyszerűen csak olyan emberek közössége lenne, akik élménypedagógiával foglalkoznak: bizonyos időközönként találkoznak és közösen gondolkoznak erről a témáról” – idézte fel a kezdeteket Szabolcs Gergely. Az eddigi alkalmak tematikusan épültek fel, ám ahogy megtudhattuk, a szervezők terveznek a tavasz folyamán egy olyan alkalmat, ahol felső létszámhatár nem lesz, s a célja az lenne, hogy a résztvevők közösen gondolkozzanak arról, hogy milyen módon lehetne egy olyan laza szervezetet megvalósítani, ami keretbe fogná ezeket az embereket.

Kezdetben nem kis fejtörést okozott a különleges gyakorlat a résztvevők számára – Fotó: Kardos Laura

Az eseményen ezúttal is jelen volt az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ néhány tanár szakos hallgatója és oktatója, ugyanis nyitottan állnak az új módszerek elé; céljuk az, hogy leendő (illetve meglévő) diákjaik számára majd élmény lehessen a tanulás.

A vasi élménypedagógiai műhelyeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni e-mailben (info@pedagogia-plusz.hu) vagy telefonon (+36-20/993-5813) lehet. Ha érdekelnek a Pedagógiai Plusz egyéb programjai is, iratkozz fel hírlevelükre! Ehhez nem kell mást tenned, csak küldeni egy e-mailt az info@pedagogia-plusz.hu-ra.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]