Az én Amigo-történetem kezdete

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány idén már Szombathelyen is terjeszkedik, ezért várják a beteg gyermekek kórházi mindennapjait színesebbé tenni kívánó egyetemisták jelentkezését. Én már biztosan megpróbálom! És te?

Az előzmények

Fábián Sára 2003-ban épül fel betegségéből, és már ekkor azon kezd gondolkozni, hogy hogyan adhatná vissza azt a rengeteg motivációt és támogatást, amit ő is kapott. Tizenhárom évvel később egy családi vacsora közben arra gondol, hogy akár ő is bemehetne a kórházba tanulni és játszani a gyerekekkel. Egy évvel később útjára is indul a kezdeményezés a barátaival együtt: összesen tízen kezdenek járni a Tűzoltó utcai gyermekklinikára. Nemcsak játszanak és tanulnak, hanem barátkoznak is a beteg gyerekekkel: innen ered a nevük is, ami spanyolul barátokat jelent. Az évek folyamán egyre több lelkes egyetemista csatlakozik a csapathoz és egyre több helyen vannak jelen. Ma már összesen két város hat kórházában kilencvennégy Amigo csal mosolyt több mint háromezer gyermek arcára.

Fotó: Amigos weboldala

2011. december 24. – Az első jótékonysági akcióm

Tizennégy éves vagyok, egy új, már majdnem okostelefonnal a zsebemben. Úgy érzem, megvan mindenem, ezért arra gondolok, hogy idén karácsonykor nincs szükségem semmire, inkább én szeretnék adni. Egyetlen dolgot kérek a szüleimtől: engedjék meg, hogy néhány barátom és pár felnőtt társaságában ellátogathassak a Gencsapáti Gyermekotthonba, hogy ruhákat, játékokat, tartós élelmiszereket vihessünk a gyerekeknek, illetve jelenlétünkkel, közös éneklésünkkel szebbé varázsolhassuk az ünnepüket. Szenteste van, ideje távozni. Ekkor az egyik kislány szorosan átöleli a térdemet: „Mikor jöttök legközelebb?” – kérdezi izgatottan. „Jövő karácsonykor” – felelem. Mire ő boldogan felkiált: „Az jó, mert karácsony holnap lesz!”. Ebben a pillanatban eldöntöm, hogy életcélom lesz az, hogy segíthessek azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen módon rászorulnak.

2018. november 16. – Első találkozás az Amigos-szal

Gólyabál van: az emelkedett hangulatot, az önfeledt szórakozást fokozza a tombola körüli izgatottság. Van, aki 100 darabra is lecsap. Úgy hírlik, jótékony célra megy majd a bevétel, valami „Amigóknak” – bár bevallom, fogalmam sincs, hogy mi lehet az. Azt tudom, hogy az amigo spanyolul barátot jelent.

2018. november 17. – Megtudom, hogy mi az az Amigos!

Másnap nem hagy nyugodni ez a név. Amigos, tehát barátok. Lehet, hogy a tombola teljes bevételét, 250 ezer forintot egy rend barátainak ajánlottunk fel? Egy gyors keresést követően meg is tudom, hogy bizony szó nincs szerzetesekről, az Amigos ugyanis egy jótékonysági szervezet, és ennek tagjai nevezik magukat Amigóknak, ugyanis céljuk, hogy súlyosan beteg gyermekek napjait tegyék szebbé a nyelvtanuláson keresztül, de emellett barátkozással, játékokkal, kézműveskedéssel is szeretnék motiválni őket a gyógyulásra.

Fábián Sára, a jótékonysági szervezet megálmodója, valamint Kim Evelin Boldogságért felelős Amigó és Noémi Fenntarthatóságért felelős Amigó – Fotó: Amigos Facebook oldala

2018. november 24. – Már egy hete követem a híreiket!

A bál után elkezdem követni a Facebook oldalukat, ahol rendszeresen megosztják a kórházakban tett látogatásaik során készült fotókat, és röviden leírják, hogy kinél voltak, mivel foglalkoztak. Egyre kíváncsibb vagyok rájuk, minél több információt szeretnék megtudni róluk. Kiderítem azt is, hogy hogyan is kell elképzelni egy ottlétet a beteg gyermekeknél. Az Amigók találkoznak a klinikánál a megbeszélt időpontban, felveszik a dobozt a portán, amiben a játékok és a tananyagok vannak. Tanulással kezdenek, de a végén egy kis játék is belefér. Ezután posztolnak a Facebook oldalukra, hogy a többiek is értesülhessenek róla, hogy mivel töltötték az időt. Elvarázsol az Amigók világa, és egyre inkább úgy érzem, én is szívesen lennék a csapat tagja, ekkor azonban még csak Budapesten és Szegeden vannak jelen.

2018. december 10. – Cipősdobozzal segítek

Ugyan nem lehetek Amigo, hiszen nem tudnék Budapestre rendszeresen feljárni valamelyik kórházba, de úgy érzem, ha az ELTE SEK HÖK, a Savaria Campus Iroda és az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítvány közös akciójához csatlakozok, akkor egy lépéssel közelebb érezhetem magam hozzájuk, hiszen én is valamilyen módon segíthetek a beteg gyerekeknek. Leadom a szépen becsomagolt, roskadásig édességgel, játékokkal és íróeszközökkel megpakolt cipősdobozom, ami egy 8-10 éves kislánynak teszi szebbé a karácsonyát. Jól esik adni – hiszen mindig is jobban szerettem, mint kapni –, de mégsem vagyok maradéktalanul elégedett. Ez egyszeri adomány, de hosszú távon szeretnék segíteni azoknak a gyerekeknek, akik kénytelenek a kórházi fehér falak között tölteni a mindennapjaikat.

2018. december 23. – Nem hiszek a szememnek!

Felnézek a Facebookra, és mit látok első helyen? Az Amigos terjeszkedik Debrecenben és Szombathelyen is. El sem akarom hinni! Kell ennél szebb karácsonyi ajándék?

Már negyedik születésnapját ünnepli a jótékonysági szervezet – Fotó: Amigos Facebook oldala

2019. január 13. – Megismerem Zolika és Ádám történetét

Véletlenül lelek rá Zolika, egy ma már egészséges fiú és Ádám Amigó történetére. Ádám az orosz nyelv rejtelmeibe vezette be a kisfiút, a többi egyetemista pedig más tantárgyakba, így sikeres osztályozóvizsgát tudott tenni. Emellett javult az egészségi állapota is, azaz megvalósult a jótékonysági szervezet célja: tanulással tudták őt motiválni a gyógyulásra. De ez még nem minden. A fiúk igazi jó barátokká váltak, olyannyira, hogy amikor Zolika kapott két jegyet a legújabb Star Wars film premierjére, akkor Ádámot kérte meg, hogy kísérje el – olvasom a sztorit a szervezet kiadványában, s egyre inkább érzem, hogy ez egy olyan kaland mindkét fél részéről, amit nem érdemes kihagyni.

2019. január 21. – A legújabb videó a szupercsapatról

Felugrik az értesítés: „Magyarósi Csaba új videót töltött fel”. Azonnal rákattintok és meglepődve látom, hogy a híres youtuber nem másról, mint az Amigosról készített videót. Hevesen dobog a szívem, várom, hogy újabb információkat kaphassak róluk.

2019. január 22. – Elindul a jelentkezés

Végre elindul a jelentkezés Debrecenben és Szombathelyen is. Azonnal letöltöm a jelentkezési lapot, ám egyelőre félek kitölteni. Mi van, ha nem felelek meg nekik, mert úgy látják, alkalmatlan vagyok erre a nemes feladatra? De angol-földrajz tanár szakos vagyok, tehát angolból tudom segíteni őket, és ez jó tapasztalat lehet a jövőre nézve is. Mire a tanítási gyakorlatomhoz érek, már rengeteg játékos tanítási módszer lehet a zsebemben, amiket aközben szerezhetek meg, hogy beteg gyerekek arcára mosolyt csalhatok. Miért is ne mehetnék be és eleveníthetném meg Nagy-Britanniát a fehér falak között? Játszhatnánk angol királynőset. Vagy Sherlock Holmes-osat. Közben pedig tanulhatnánk együtt az angol szavakat, az igeidőket és a nyelvtani szabályokat. Úgy döntök, megpróbálom.

2019. február 4. – Elkezdem kitölteni a jelentkezési lapot

Rászántam magam, kitöltöm a jelentkezési lapot. Itt van előttem. Kézzel kell kitölteni, mert vannak feladatok, ahol rajzolni is kell majd. Lássuk csak az első feladatot: „Írd le egy örömteli napodat versben!”

Fotó: Kardos Laura

Fotó: Kardos Laura

Így indult hát az én Amigotörténetem. Hogy lesz-e folytatás? Ha megfelelek a több körből álló felvételi során, akkor biztosan. Mennyire izgulok? Leírhatatlanul, de bízom magamban és az ösztöneimben, melyek azt súgják, nem bánom meg, hogy belevágok életem talán egyik legnagyobb élményébe.

Ha hozzám hasonlóan te is fontosnak tartod, hogy ott segíts, ahol csak tudsz, valamint ha feladatodnak érzed, hogy személyes példáddal és tudásoddal támogasd a gyerekeket a gyógyulás felé vezető úton, akkor ne habozz, jelentkezz minél előbb!
Ha jelentkezni szeretnél, akkor pontos információk és jelentkezési lap ide kattintva található, melyet az önéletrajzoddal együtt a Pável Ágoston Kollégium igazgatóságára (Ady Endre tér 2.) kell leadnod február 18-án délután 4 óráig.

Kiemelt kép: Amigos Facebook oldala

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]