Szabadon választható tárgyak – Ezeket megéri felvenni!

Minden szakon elő van írva, hogy hány kreditnyi szabadon választható tárgyat kell teljesíteni, de te is elbizonytalanodhatsz, hogy vajon melyikeket lenne érdemes felvenned. Éppen ezért egy csokorba gyűjtöttük neked azokat a kurzusokat, amiket mi csak ajánlani tudunk neked.

1. Film és Biblia (Tárgykód: BBN-FLM-402.13)

A II. János Pál Katolikus Szakkollégium hallgatóinak minden félévben el kell végezniük a kollégium által meghirdetett kurzusok közül egyet. Ezeknek célja az, hogy interdiszciplináris témákat öleljenek fel, mivel a szakkollégisták különböző karokon és szakokon folytatnak tanulmányokat. A kurzusok teljesítése által közös gondolkodási alapra tehetnek szert, ami meghatározhatja keresztény értékrendjüket. Az idei félévben meghirdetett, prezentációval és filmrészletekkel átszőtt előadássorozat a mozgóképművészet és a Biblia kapcsolatát vizsgálja. A feldolgozandó repertoárban olyan művek szerepelnek, mint az Oscar-díjra jelölt híres rockopera-adaptáció, a Jézus Krisztus szupersztár, vagy éppen a vélt keresztényellenesség miatt hatalmas visszhangot kiváltó Krisztus utolsó megkísértése; ez utóbbi akkora felháborodást keltett egy fundamentalista keresztény szervezetben, hogy annak tagjai egy párizsi moziban vetítés alatt Molotov-koktélokat dobtak az emberek közé. Nem csoda, hogy a filmet számos országban betiltották, például Törökországban, Mexikóban és a Fülöp-szigeteken. A dr. Gelencsér Gábor egyetemi docens által tartott kurzuson egyebek mellett az is kiderül, hogy miért szült ekkora felháborodást a film megjelenése. Az előadások tömbösített órák formájában kerülnek megtartásra, így a félév folyamán mindössze három estéden kell erre beülnöd. A három kreditet érő tárgy teljesítéséhez a kötelező szakirodalom és filmek ismerete mellett mindössze annyi a dolgod, hogy házidolgozat formájában, nagyjából öt oldalban elemezz egy szabadon választott, az előadáson fel nem dolgozott bibliai témájú filmet.
További információ a kurzusról itt.

2. Színházi/képtári projekt 2. (Tárgykód: SBANPH6344)

Érdekelnek a Weöres Sándor Színház kulisszatitkai? Szívesen megnéznéd az új darabok főpróbáit? Akkor ezt a kurzust neked találták ki! Első alkalommal fontos megjelenni, ekkor ugyanis Nagy Anna mestertanár ismerteti a három kreditet érő tárgy teljesítésének feltételeit. A követelmény három Thea-tér (például kiállítások) és három színházi darab megtekintése, majd ezekről élménybeszámoló írása.

3. Karriermenedzsment: Az álláskeresés lépései (Tárgykód: VKN-096G:43)

A kurzus legfőbb célja az, hogy támogassa az egyetem hallgatóinak belépését a munkaerőpiacra, ezért olyan naprakész ismereteket sajátíthatnak el az érdeklődők, amelyek az álláskeresés során elengedhetetlenek, például: álláshirdetések felkutatása, önéletrajz és motivációs levél készítése, tipikus kérdések és válaszok állásinterjúkon. Az ismeretanyag elsajátítása mellett a résztvevők választ kaphatnak az őket foglalkoztató kérdésekre is. A kurzus tömbösített formában valósul meg, így mindössze két napot vesz igénybe a félév folyamán. A két kreditet érő tárgy teljesítésének feltétele a tréningen való részvétel, valamint az elhangzottak alapján egy önéletrajz és egy motivációs levél elkészítése.
További információ a kurzusról itt.

sek-IMG_5592

Immár negyedik alkalommal indul Karriermenedzsment kurzus Szombathelyen is – Fotó: ELTE SEK

4. A zene szerepe a személyiségfejlesztésben (Tárgykód: SOANEZ8127)

Az egyik legérdekesebb tárgy, amit felvehetsz. Olyan kurzus, amiért máshol komoly pénzeket fizetnek akkor, ha például egy coach tartja. Ezeken az órákon a zene által közelebb kerülhetsz magadhoz. Azt nem állítjuk, hogy egy félév alatt az önismeret hosszú, rögös útját végigjárod, de azt garantáljuk, hogy jobban ismered majd magadat, mint előtte. Találkozol pozitív és negatív érzésekkel, sőt előjöhetnek belőled olyan emlékek, amelyek segítenek megérteni, hogy miért tartasz az életben ott, ahol. Az órák egy részén előkerül a zeneterápia is, ami a zene közegében történő gyógyító célzatú beavatkozásokat jelenti. Kísérletekkel alátámasztott egyébként a zene élettani hatása: hat a vegetatív rendszerre (például a légzésre, vérnyomásra, szívműködésre), emellett csökkenti a fájdalmat is. Nem csoda, hogy a zene segítségével történő gyógyításra már a Bibliában is találunk példát. A kurzuson többek között megtudhatod, hogy mióta számít elismert gyógyítási módszernek, és azt is, hogy mikor érdemes zeneterápiát alkalmazni. A két kreditet érő kurzus teljesítésének feltétele az órák látogatása, valamint néhány kisebb feladat elvégzése.

5. Énekkar (Tárgykód: SBANTA6233)

Háromnegyed óra kórusban éneklésért két kredit? Jól olvastad, ez bizony létezik! A Savaria Zenepedagógiai Tanszék minden félévben meghirdeti az énekkart szabadon felvehető formában, melyet az előző tárgyhoz hasonlóan Fasching Zsuzsanna tart. A foglalkozások minden esetben beénekléssel kezdődnek, amely során a nem ének szakos hallgatók is képesek elsajátítani a helyes éneklési kultúrát, kezdve a megfelelő légzés- és hangképzéstől a tiszta intonációra törekvésen át az érthető szövegmondásig. A tiszta, zenei szempontból pontos éneklés mellett azonban fontos az is, hogy a hallgatók jól érezzék magukat. A félév folyamán leggyakrabban népdalok, egyszerű kánonok, Bárdos, Bartók és Kodály szemelvények közös éneklése jellemző zongorakíséret mellett, ám alkalmanként előkerül a gitár is a könnyedebb dalok mellé. A két kreditet érő kurzus teljesítésének feltétele mindössze az órák látogatása; legfeljebb 3 hiányzás megengedett.

A lista természetesen szubjektív, hiszen minden félévben rengeteg érdekes és hasznos szabadon válaszható tárgyat hirdetnek meg a tanszékeink; ezeket a Neptunban a „Minden további intézményi tárgy” alatt találod.

Kiemelt kép: www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]