Exkluzív interjú Horváth Tamással, a 2018-as Gólyabál fellépőjével

Horváth Tamás ma az egyik leginkább feltörekvő popelőadó Magyarországon. Hit, alázat és tisztelet az, amely előre viszi karrierjének építése során, így nem csoda, hogy sikert sikerre halmoz az utóbbi években. 

Október 27-én Szombathelyen volt fellépése, ekkor csíptük el egy interjúra a fiatal zenészt, amelynek apropója az volt, hogy a novemberi Gólyabál egyik fellépője lesz. Horváth Tamás mindössze 16 éves volt, amikor elindult a Megasztárban. Ekkor az élő showba nem került be, ám egy évvel később a Csillag születik tehetségkutató műsorban a 7. helyezést érte el. A verseny után HT3 néven alapított zenekart, 2011-ben pedig Raullal kezdett közös munkába. Tavaly felbomlott a formáció, és tudatosan koncentrált önálló karrierjének beindítására, év végén pedig megnyerte a Sztárban sztár 5. évadját; nyereményét a Heim Pál Gyermekkórház számára ajánlotta fel. Még ezen év decemberében bejutott a Meggyfa című slágere A Dal 2018 döntőjébe. Idén nyáron A Nagy Duett 6. évadát megnyerte duettpárjával, Balázs Andreával.

Fotó: Márk Martina

Fotó: Márk Martina

Tegnap jelent meg a legújabb videóklipped, a Levegőt. Már most első a felkapottak listáján a legnagyobb videómegosztó oldalon, egy nap alatt 150 ezernél tart a nézettsége. Mesélnél róla?

A Levegőt az egyik kedvenc dalom lett, nagyon büszke vagyok rá. Már lassan fél éve készen van, de nagyon sok munkám van benne. Ebben a dalban olyan modern és klasszikus hangszerek szerepelnek, mint a nagybőgő, a vonós, sőt, ebbe raktunk egy pánsípot is, amin szintén nagyon sokat dolgoztam. Azt vettem észre magamon, hogy mostanában egyre inkább megihletnek a népdalok és az autentikus cigánydalok, ezek pedig ötvöződnek bennem, majd találkoznak Horváth Tomi stílussal, ami főként a pop és a hiphop keveréke. A végén ebből születik meg egy dal, amit igazán be sem tudnék kategorizálni, mert egy kicsit autentikus cigány, kicsit popzene, kicsit pedig népdalos. Az utóbbi időszakban eléggé elkanyarodtam ebbe az irányba, de sosem tudatosan csinálom. Jön egy szélfújás egyszer délről, egyszer keletről, aztán mindig valami megihlet. A klip elég parádésan sikerült egyébként. Kibéreltünk egy faházat az erdő közepén, de annyira kicsi volt, hogy videoklip forgatására nem igazán alkalmas, így kevés képet tudtunk felvenni. Ennek ellenére nagyon beleszerettünk ezekbe a képekbe, nem akartuk veszni hagyni őket. Azt mondtam az operatőrnek, hogy próbáljon meg abból vágni, amink van. Nagyon nehéz feladat volt, vért izzadt közben, hiszen tényleg iszonyat kevés anyag állt rendelkezésére. Mégis beleszerettem ebbe a klipbe a letisztultsága miatt, hiszen pont az jelenik meg benne, amit én évek óta mutatok: a feleségemet, a szerelmet és az őszinteséget rakom bele a klipjeimbe. Ezt lehet szeretni is, meg nem is, de azt látom, hogy ez az embereknek egyre inkább átjön. Ahogy idősödök, egyre inkább tisztul le a kép, például egyre kevesebb a „baby” a dalban, fel-felváltja a „babám”. Változok, de az a rajongóbázis, amit az elmúlt öt évben kiépítettem, szépen lassan nő fel velem. Ezt látni óriási élmény.

Hogyan tudtad a rajongótáborodat kiépíteni? Mivel tudtad őket megfogni, mivel tudsz többet adni, mint mások?

Nem hasonlítom magam másokhoz. Manapság nagyon sok előadó jön fel, óriási nézettségre tesznek szert, ami egy nagyon szuper dolog. Amióta a Youtube világa tágul, mint az univerzum, egyre több előadónak van lehetősége arra, hogy megmutassa magát, ezért nagyon hálásak lehetünk ennek a platformnak. Viszont fennmaradni és ezt a bázist kiépíteni az igazán nagy kihívás. Szerencsére elmondhatom, hogy egy olyan közönségem van, aki megveszi a jegyet a koncertjeimre. Jövőre, 2019. május 25-én a Budapest Parkban lesz fellépésem. Őszintén szólva most arra megyünk, hogy teltházat csináljunk. Mivel idén májusban 8500 ember ott volt és velem tombolt, valószínűleg a teltház össze is fog jönni. Ez az öt év kőkemény munka volt: hit, alázat és a legfontosabb az, hogy tisztelettel csinálom azt, amit. Sosem más munkájával foglalkoztam, hanem mindig a sajátommal.

Az új klipped alatt rengeteg olyan kommentet olvastam, hogy „mikor jön már nem szerelmes dal?”. Várható, hogy lesz más témájú is?

Rengeteg előadó van, mindenki valamit képvisel. Úgy gondolom, én a szerelem képviselője vagyok. Egészen fiatalon megtaláltam életem párját. Hat éve ugyanazt érzem iránta, így nem véletlen, hogy már hatodik éve írok szerelmes dalokat. Nem tudatosan ülök le, hogy „na akkor ma írok egy szerelmes dalt”, hanem ösztönösen jön. A feleségem napról napra el tud engem varázsolni, tudja új arcát mutatni nekem, akkor hogy ne írnék szerelmes dalt? Egyszerűen ez van bennem. Mérhetetlenül boldog ember vagyok, így nem tudok a boldogtalanságról, a bulizásról vagy a csajozásról írni. Mindig azt szoktam mondani a hallgatóimnak, hogy akkor vegyék elő a dalaimat, amikor azonosulni tudnak velük. Vannak egyébként nem szerelmes dalaim is a régebbiek között, de mindig azt kell adni, ami van. Olvastam egy olyat kommentet, hogy az utóbbi 2-3 dalom olyan, mintha egy belső vallomás lenne a feleségemnek, úgyhogy miért nem a közönségnek szeretnék megfelelni inkább? Erre ugyan nem válaszoltam, de megfogalmazódott bennem a válasz: mihelyt a közönségnek szeretnék megfelelni, a karrieremnek ott lesz vége. Egyszerűen nem lehet megfelelni, hiszen mindenki máshogy gondolkozik. Úgy gondolom, önmagamat kell adnom. Ha én szerelmes vagyok a dalaimba és nagyon büszke vagyok rájuk, akkor ez az energia át fog jönni az embereknek.

Fotó: Márk Martina

Fotó: Márk Martina

Mik a terveid a jövőre nézve?

Hamarosan jönni fog egy kooperáció, mert már nagyon régen dolgoztam együtt másik előadóval, hozzáteszem, tudatosan. Majoros Petivel (Majkával) lesz közös dalunk, amelyet már egy éve terveztünk, a Sztárban sztár óta. Mivel mindketten elfoglaltak vagyunk, most jutottunk el odáig, hogy végre megszületett ez a dal. A klipforgatás még előttünk áll, várhatóan jövő év januárjában fog megjelenni. Többet nem mondhatok róla, de annyit igen, hogy egy nagyon jó Majka-Horváth Tomi dal született, büszke vagyok rá. Azért merem ezt így kijelenteni, mert mindig nagyon büszke vagyok a munkáimra, olyanok a dalaim, mintha a gyerekeim lennének. Aztán lesz majd egy „a szőlősbe kimegyek” dalom, aminek nem ez lesz a címe, de az nem szerelmes lesz, hanem egy igazi mulatási dal. Ilyet még nem csináltam egyébként.

Az orchidea visszatérő motívum a dalaidban. Mi ennek az oka?

Ezért! (Tomi büszkén mutatja a karján lévő tetoválást – a szerk.) Itt van egy kis üvegburában. A feleségemnek ugyanilyenje van, csak neki rózsaszínnel tetoválták fel. Az orchideát egyébként azért szeretem nagyon, mert a kölcsönös tisztelet és szeretet jelképe. A rózsával, a szerelem és a vonzódás szimbólumával ellentétben az orchidea időtálló… Főleg, ha cserépbe rakod! Amikor megírtam az Orchidea című dalomat, akkor nem is gondolkodtam sokat azon, hogy mi legyen a címe. Ennek a dalnak kicsit vicces a keletkezése. Tengelicnél van egy orchideafarm, emellett haladtam el kocsival. Azon gondolkoztam, hogy mennyire szép ez a virág. Mondtam magamban: „Kellene írnom egy dalt. De mi legyen a címe? Orchidea!” – hát így született. A dal elején hallható pánsípot egyébként ennél a dalnál is én játszottam fel.

Komolyan? Ez nem semmi!

Igen, mivel zenei producer is vagyok, minden dalomat én hangszerelem. Én játszok gitáron, nagybőgőn, zongorán, hegedűn egyaránt.

Fotó: Márk Martina

Fotó: Márk Martina

Horváth Tamással legközelebb a Gólyabálon találkozhatsz, ami november 16-án a Tóvendéglőben kerül megrendezésre. A jegyeket minden nap 09:00-16:00-ig tudod megvenni a HÖK irodában.

Vacsora jegy (az egész bálra érvényes)
ELTE hallgató, Alumni tag: 3.500 forint
Külsős: 4.500 forint
Báli belépő (vacsora nélkül)
ELTE hallgató, Alumni tag: 2.500 forint
Külsős: 3.500 forint

Márk Martina galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]