Az első megvan

Győzelemmel kezdett Kéri Péter csapata az NB II-es rájátszásban.

Nagyszámú közönség gyűlt össze a vasárnap 18 órakor kezdődő NB II-es rájátszás első mérkőzésén, ahol a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZoESE) a Szent Pál Akadémia Cserpes Trudi csapatát fogadta. Csapatunk az NB II nyugati csoportjában második helyen végzett, míg ellenfele a középső B csoportjának lett a bajnoka. A két csapat már ősszel, a felkészülési időszak végén kétszer is megmérkőzött a Polgár Béla-emléktornán. Mindkét mérkőzést magabiztosan húzta be a formálódó Kéri-legénység. Az összképhez hozzátartozik, hogy az akkori ellenfélből három kezdőjátékos is hiányzott.

Mészáros Máté 34 pontot szerzett a vasárnapi I. mérkőzésen Fotó (Archív)

Mészáros Máté 34 pontot szerzett a vasárnapi I. mérkőzésen
Fotó (Archívum)

Tehát volt miért visszavágnia a Szent Pál Akadémia csapatának, amelyet nagyon sokan kísértek el Budapestről, így megtelt lelátók előtt kezdődött meg a szombathelyi mérkőzés. Az első percektől kezdve látszott, hogy a SZoESE kosárlabdázói nem viccelnek, meg akarják mutatni, hogy ott a helyük a legjobb négy között. Kemény védekezés, gyors támadások és helyenként testi épségüket is veszélyeztető labdamentések jellemezték az első negyedet. A harcosság meghozta az eredményét, az első 10 perc után már 10 pont fölött volt a különbség.

A második negyedben aztán rendezte sorait a vendégcsapat, amelyet meglepett Mészáros Mátéék agresszív védekezése és gyors támadójátéka. Ebben a játékrészben már megmutatták Kauzál mester játékosai, hogy nem érdemtelenül lettek bajnokai a másik csoportnak. Tudtak váltani, és ők is keményebb védekezésre váltottak, így tudták tartani az öt-tíz pontos „látótávolságot”. A SZoESE csapatának néhány extra dobásra volt szüksége, hogy tartani tudja előnyét. A második tíz percben Mészáros Máté, Földesi Marcell és Vicze Kristóf pontjaival állandósult a két csapat közötti különbség. Az extra dobások kivették a szelet a Szent Pál Akadémia vitorlájából, így a félidőre tizenhat pontos előnyt szerzett Kéri Péter csapata.

Vicze Kristóf bátor játékkal segítette a SZoESE csapatát. Fotó: (Archívum)

Vicze Kristóf bátor játékkal segítette a SZoESE csapatát
Fotó: (Archívum)

A tizenöt perces szünet után folytatódott a mérkőzés, a lassan már szaunára hasonlító sportcsarnokban. A szurkolók sem bírták ezt a meleget, nemhogy a pályán lévők. Kulcskérdés volt, hogy kibírja jobban az extra terhelést. A választ hamar megadta a SZoESE, a harmadik negyed elején egy kisebb – kétperces – hullámvölgy után szép lassan 20 pont fölé nőtt a különbség. A kemény játékot engedő játékvezetéshez jobban alkalmazkodó hazai alakulat a labdaszerzések után gyors, pontos, helyenként szemet gyönyörködtető támadásokat vezetett. A vendégeknél kezdett elszakadni a cérna, két technikait is kaptak ebben a játékrészben. A Szent Pál Akadémia erejét mutatja, hogy ennek ellenére a negyed végén 75-64-re vezetett „csak” a Kéri legénység.

A negyedik negyednek tehát tizenegy pontos vezetéssel vágtak neki a hazai játékosok. Látszott rajtuk, hogy nem elégednek meg ezzel az előnnyel, olyan elánnal vetették bele magukat a küzdelembe, mintha fordított lenne az eredmény. Perák és Tóth pontjaival hamar tizenöt pont fölé kúszott az eredmény, így jött is a vendég időkérés. A csapat lendületét viszont nem lehetett megtörni egészen a „bűvös” 99 pontig nagyon szépen zajlott a mérkőzés. Két perccel a vége előtt érték el a 99 pontot Mészáros Mátéék, ekkor a vendégeknek 77 pontja volt. Sajnos az utolsó 120 másodpercet 6-0-ra nyerte a vendégcsapat, ám nincs ok a csüggedésre.

Folytatás következik: június 1-én 19.30-kor Budapesten.

Szép volt fiúk.