Elhivatottak a magyarság táncos öröksége iránt – 30 éves az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes

A Vas megyei Kőszegen kezdődött az együttes története, jelenleg a Savaria Egyetemi Központban működik a Szökős.

A megalakulásának harmincadik évfordulójához érkezett a szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, mely május 5-én kétrészes műsorral ünnepli a jeles dátumot. Az Agora MSH-ban rendezendő esten a Szökős aktív tagjai mellett az „ŐsSzökős” – azaz a régi nemzedék –, valamint a Reményik iskola csaknem száz néptáncos növendéke is színpadra lép.

Szokos-1999a

Az együttes 1999-ben. Fotó: Szökős Néptáncegyüttes

“A három évtized az 1987-88-as tanévben, Kőszegen kezdődött, Besenyő Tibor és Gerlecz László hívta életre a csoportot, mely néhány esztendő után Szombathelyen folytatta munkáját. A HEMO, majd a BDF lett a táncosok otthona, végül a Savaria Egyetemi Központ maradt a háttér, ahol napjainkban is működik az együttes” – meséli az ELTE Online kérdésére válaszolva Gaspari Gábor együttesvezető.

Szokos-1999b

Az együttes 1999-ben. Fotó: Szökős Néptáncegyüttes

A kezdeti esztendőkben formálódott a csoport, kialakult az a szakmai-művészeti arculat, amely a kárpát-medencei táncfolklór mélyen autentikus megközelítésére épült, s igyekezett minél többet meríteni a hagyományt utolsó bástyaként őrző területek forrásából.

Szokos-1999c

Az együttes 1999-ben. Fotó: Szökős Néptáncegyüttes

“Így jelentek meg a Szökős repertoárjában a saját erdélyi gyűjtésekből táplálkozó koreográfiák, és így szövődött máig kitartó szakmai és közösségi kapcsolat a helyi hagyományőrzőkkel: a gencsapáti együttessel is. Majd sorra jöttek a tartalmas munka eredményét tükröző sikerek: a körmendi Lajtha László koreográfiai versenyeken, a balatonföldvári és a Vasi Dödölle találkozókon elnyert díjazások. Közben a nemzetközi színtérre is kikacsintott a csoport – a szomszédos közép-európai országok mellett Görögország, Észtország, Lengyelország, Svédország és Bosznia-Hercegovina közönségét ismertették meg a ‘magyar virtussal’ a táncosok” – sorolja a jelentősebb állomásokat az együttesvezető.

Szokos-2017b_fotóVáradiLevente

Az együttes 2017-ben. Fotó: Váradi Levente

Az alapítók nemzedékét közben új generációk váltották, de a lelkesedés, a magyarság táncos öröksége iránti elhivatottság kitartott, s ennek köszönhető a Szökős-műhely napjainkra történő kivirágzása is. Az elmúlt években a csoport Gaspari Gábor, valamint Molnár Péter művészeti vezető irányítása mellett kiemelkedő szakmai sikereket ért el.

Ezeket a „Kiváló Együttes” cím, a Bakony és a zalai kamaratánc fesztiválokon elnyert elismerések, valamint a „Fölszállott a páva” műsorán való szereplés tanúsítja.”

A kiforrott felnőtt tánckar közben az ifjúságot is felkarolta.

“Többen már oktatóként is részt vállalnak a megye néptáncéletében, az együttes pedig jól működő kapcsolatot alakított ki a Reményik evangélikus iskolával, melynek művészeti tanszakán csaknem száz gyermek ismerkedik a magyar néptánccal, s igyekszik a felnőttek nyomdokaiba lépni.”

Szokos 30 plakat A2_kA májusi jubileumi estről szólva Gaspari Gábor elmondja: az ünneplés mellett alkalmat ad arra, hogy mindezen eredmények egy csokorba szedve mutassák meg a népművészet közösségi erejét, s okozzanak felemelő pillanatokat táncosnak és nézőnek egyaránt.

“A műsor első részében a Szökős táncosai a Reményik iskola Bariska, Berke és Möndölecske csoportjaival, valamint a Szabó-legényekkel karöltve lépnek színpadra, a második részben pedig a múltat megelevenítő „ŐsSzökős” és a Gencsi Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai is színre lépnek. A talpalávalóról Horváth Attila és zenekara gondoskodik – a banda az előadás után táncházat is muzsikál a kitartóbb érdeklődőknek.”

Az előadásra belépőjegyek kaphatók online, valamint az Agora jegyirodában. (Szombathely, Március 15. tér 5., tel: 20/502-9351, H-P: 9-17, Sz: 9-13, www.agorasavaria.hu). Az est rendezői: Agora Szombathelyi Kulturális Központ, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Program támogatásával valósul meg.

Kiemelt kép: Váradi Levente

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]