Milyen Szombathelyen egyetemistának lenni? Elsősöket kérdeztünk

Az egyetemi élet mindenhol más és más. Van rengeteg pozitív és negatív élménye is a hallgatóknak ezzel kapcsolatban. Bár egyetemek nyílt napjain sok új információval gazdagodhatnak a leendő diákok, a legpontosabb választ arra a kérdésre, hogy milyen egyetemistának lenni Szombathelyen, maguk a hallgatók tudják legjobban elmondani. Éppen ezért négy elsőéves hallgatót kérdeztünk, hiszen nekik még friss az élmény.

DCIM100MEDIADJI_0078.JPG

A Savaria Egyetemi Központ A-épülete. Fotó: Gaspari Balázs és Mihajliv Renáta

Czeglédi Fruzsina, elsőéves gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató

Az egyetemtől teljes mértékben azt kaptam, amit vártam, és amiről előzetes tájékoztatásokat kaptunk a gólyahéten. Mindennap van órám, leginkább 2-3, ami elfogadható. A tanárok nagyon felkészültek és korrektek, valamint szakmai tapasztalattal is rendelkeznek. Az órák jó hangulatban zajlanak le.

A buszközlekedés nagyon jó lakhelyem és Szombathely között, így mindennap bejárok, nem veszem igénybe a kollégiumot.

Szaktársaimmal jól kijövök, sok új barátot szereztem. Mindenben segítünk egymásnak, számíthatok rájuk.

A meghirdetett egyetemi programokon ritkán, vagy nem szoktam részt venni. A város tele van lehetőségekkel és programokkal, főleg ha itt él a hallgató, vagy kollégista. Minden szerdán várja az egyetemistákat a Campus Klub, ahol fergeteges bulikban vehetnek részt. Nem bántam meg,  hogy ezt az iskolát választottam, ebben a városban.

 

Csányi Evelin, elsőéves duális gépészmérnök szakos hallgató

Már korábban is jártam Szombathelyen. Nekem nagyon tetszik ez a város. Szép, nem túl zsúfolt, kellemes. Szeretek itt tanulni. Egyáltalán nem bántam meg, hogy ide jelentkeztem elsőként.  A kollégium is közel van az egyetemhez, így reggelente néhány perc alatt már időben beérek órára.

Őszintén szólva vannak napok, amikor számomra túl zajos a kollégium, de ez mindenhol benne van a pakliban. A fiataloknak kell a szórakozás, bulizás mértékkel. Az viszont nagy pozitívum, hogy minden hallgató számára igénybe vehető a kollégiumi lakhatás. Nincs kötve semmihez, nem úgy, mint sok más egyetemnél.

Tetszik, hogy vannak különféle egyetemi, kollégiumi programok. Ha időm engedi, részt veszek valamennyin. Legutóbb a kollégium által szervezett nőnapi vacsorára mentünk el a szaktársaimmal. Szuper meglepetés volt ez számunkra.

Egyetemistának valóban nem egyszerű lenni, ezért fontos a céltudatosság és a kitartás. Számos tanulnivaló van még, de ezt mi választottuk. A tanáraink mind segítőkészek. Szeretek az óráikra bejárni, mert többnyire érdekesek, izgalmasak és jó hangulatban telnek.

Hallgatói közösségünk egy jó csapat. Közösen tanulunk, segítünk egymásnak minden tananyagban.

DCIM100MEDIADJI_0111.JPG

A Savaria Egyetemi Központ D-épülete. Fotó: Gaspari Balázs és Mihajliv Renáta

Fejes Fruzsina, elsőéves biológia szakos hallgató

Már az első napon nagyon kedves emberek vettek körül, így könnyen kötődtek új barátságok. Pozitív tapasztalataim voltak, azt kaptam amit vártam az egyetemtől.

A tanárok nagyon segítőkészek és kiválóan képzettek, akiktől bátran lehet kérdezni.

A kollégiumban főleg a mosdókra ráférne a felújítás.

A szaktársaimmal jól kijövök, amiben tudjuk segítjük egymást.

Sok fakultatív program van, melyek szinte minden érdeklődési kört lefednek.

A város közel áll a szívemhez, nagyon szeretem, mert minden megtalálható szinte egy helyen, ha csak kilépek a kollégiumból. Nem bántam meg, hogy ezt az egyetemet választottam, a hátrányok ellenére sem.

 

Hengszter Norbert, elsőéves magyar-történelem osztatlan tanár szakos hallgató

Teljes mértékben meg vagyok elégedve az egyetemmel. Azt kaptam, amik a tájékoztatón elhangoztak.

A második félévben számomra negatívum, hogy az óráim túlságosan is aránytalanul oszlanak el, van, amelyik reggel kezdődik, más késő délutántól estig tart. Pár kivételtől eltekintve a tanárokkal meg vagyok elégedve; szakmailag felkészültek.

Kollégista vagyok, a kollégiummal van egy-két problémám.

A meghirdetett programokon ritkán szoktam részt venni. A társasjáték estek viszont rendkívül tetszenek.

Szaktársaimmal jól kijövök, iskola után is szoktunk találkozni.

Maga a város egy kicsit sivár, kevés a szórakozási lehetőség. Ezek ellenére nem bántam meg, hogy idejöttem.

Mind a négy válaszban voltak eltérések, hisz különböző emberek vagyunk, de egy valami mindegyikben egyezett, mégpedig az, hogy a hallgatók nem bánták meg, hogy a Savaria Egyetemi Központban tanulnak. Épp ezért buzdítunk minden középiskolást, hogy bátran válasszák az ELTE szombathelyi Savaria Egyetemi Központot felsőoktatási tanulmányaik helyszínéül.

Kiemelt kép: Gaspari Balázs és Mihajliv Renáta

(Köszönjük Gaspari Balázsnak a felvételek elkészítéséhez nyújtott technikai segítségét.)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]