Hallgatói konferencia: az I. világháború utolsó időszaka korabeli sajtóhírek alapján

Történelem szakos hallgatók ismertették kutatási eredményeiket február utolsó napján az ELTE Savaria Egyetemi Központ Savaria Történelem Tanszék által rendezett konferencián Szombathelyen, az Aréna utca 8-ban.

Ha Aréna utca 8., akkor valószínűleg sokan azonnal rávágják, hogy: Katonatörténeti kiállítás. És mi is lehetett volna jobb helyszín egy, az I. világháborúról szóló konferenciának, mint a Szombathely katonatörténetét bemutató kiállítás?

Történelem hallgatói konferencia (7)

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

A diadal kapujában, a szakadék peremén című konferencián nyolc hallgató négy előadással állt a hallgatóság elé. Az előadások az I. világháború utolsó időszakáról szóltak, korabeli sajtóhírek alapján.

Történelem hallgatói konferencia (2)

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

A kutatást az Arcanum internetes adatbázis tette lehetővé, segítségével a hallgatók tanulmányozhatták a teljes korabeli sajtótermést.

Történelem hallgatói konferencia (5)

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Katona Attila, a Savaria Történelem Tanszék vezetője a Szombathelyi Televízió (SZTV) tudósításában az adatbázisról szólva elmondta, hogy ez az online hozzáférési lehetőség a vidéki hallgatók számára különösen sokat ér, hiszen számukra is utazgatás nélkül teszi lehetővé a kutatást.

Történelem hallgatói konferencia (1)

Katona Attila. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Az SZTV tudósításában az is elhangzott, hogy „a kutatás a fiatalok számára több tanulsággal is járt: egy olyan időszakot tanulmányoztak, amikor a kortársaknak még nem volt egyértelmű, hogy ki nyeri meg a háborút, […] és megtapasztalhatták, mennyire más nézőpontból közelítettek az egyes sajtótermékek ugyanazokhoz az eseményekhez.”

Történelem hallgatói konferencia (3)

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Az egyik előadó, Pipics János, hallgató a munka során szerzett tapasztalatokról szólva azt mondta, hogy a sajtóhírek között szép számmal akadnak olyanok, amelyek például diplomáciai tárgyalások lenyomatai. De olyanok is, amelyek kifejezetten feltételezéseknek tekinthetők: a korszakból nagyon sok olyan hír van, amelyeket egy–egy európai nagyvárosból távírón keresztül, jelentéssel küldtek. Sokszor másod- vagy harmadkézből származó információkról van szó, így ezeknek a hitelessége nagyon sok esetben megkérdőjelezendő.

Történelem hallgatói konferencia (6)

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

A konferencián elhangzott előadások:

  • A caporettói áttörés sajtóvisszhangja – az olasz front reménye (Novák Róbert)
  • És Keleten leszállt a köd – Béketárgyalások és zűrzavar (Gulyás Benedek, Pipics János)
  • Újabb nekifutás: a Wekerle-kormány bukása és az újabb pártpolitikai küzdelem (Bálint Máté Tibor, Recsetár Balázs, Torma Péter)
  • Az utolsó háborús karácsony – A szeretet reménye (Szabó Dorina, Varga Mercédesz Kata).