Agykutatást segítő berendezés a PTE-n

A Nemzeti Agykutatási Program keretében beszerzett mintegy kétszázmillió forint értékű képalkotó berendezést mutattak be hétfőn a Pécsi Tudományegyetemen. A Szentágothai János Kutatóközpontjában rendezett szemináriumon a résztvevők a kisállatok mágneses-magrezonanciális vizsgálatára alkalmas gépet tekinthették meg, melyet frissen szerzett a PTE.

A január 18-án nagyközönség elé tárt eszköz segítségével lehetséges az agy mélyreható kutatása. Az egyetem kiemelte, a készülék az élő anatómiai viszonyokról és biokémiai-élettani paraméterekről egyszerre nyújt információt, majd hozzátették, az új berendezés alkalmas magasabb rendű agyi működések, így például a beszéd, az emlékezés vagy a tájékozódás alapkutatására is.

A gépezet segítségével lehetőség nyílik kisállatok (egerek és maximum 500 gramm súlyú patkányok) fekvő testhelyzetben történő megvizsgálására, közben folyamatosan ellenőrizve az altatásban levő állat testhőmérsékletét, légzését és EKG-ját.  Egy ilyen vizsgálat akár 4-5 órán keresztül is végezhető.

A szeminárium során a NAP kutatási eredményeiről is beszámoltak a szakemberek, továbbá szó volt többek között a sclerosis multiplex új kísérletes modelljéről, a koponya-, illetve agysérülésben szenvedők javuló gyógyulási esélyeiről, a Parkinson-kórban szenvedők munkaképességének műtéti helyreállításáról, valamint az emberi agy regenerációs képességeinek vizsgálatáról, tette közzé az egyetem.

A NAP kitűzött céljai közt további egészségügyi fejlesztések szerepelnek:  felfedező kutatások, a megelőzés, az innováció, az orvosi ellátás hatékonyabbá válása, a gyógyszerfejlesztés, valamint a hazai tudományos eredmények ösztönzése.

forrás: edupress.hu

kép: pte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]