Elengedhetetlen a nemzetközi kitekintés a jogi oktatáshoz

Az eredményes jogi oktatás, a jogtudomány és a jogalkalmazás feltétele a nemzetközi kitekintés és a külföldi jog elemzése és tanulmányozása – emelte ki Beke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciója versenyének megnyitóján március 31-én.

Az államtitkár szerint a nemzetközi szerződések egyre jelentősebb forrásai a hazai jogalkotásnak és jogalkalmazásnak. Példaként hozta fel az Emberi Jogok Európai Egyezményét, amely „párhuzamos alkotmányosság forrásaként bír relevanciával”, szintén aktuális napjainkban az európai ügyészség megteremtésének gondolata, amelynek részeként megteremtenék a büntetési alku több államban, így Magyarországon sem ismert jogintézményét; ennek keretében az ügyész szabhatna ki pénzbüntetést amellett, hogy az okozott kárt meg kell téríteni.

Beke Barna szerint a kétévente megrendezett OTDK “az egyetemi élet olimpiája”, a hallgatóknak egy új környezetben kell bemutatniuk a munkájukat. A verseny mindemellett jelképe a generációk összefonódásának és ünnepe azoknak az elkötelezett embereknek is, akik segítették a hallgatók eredményes felkészülését.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora beszédében kiemelte, az OTDK hungarikum, hiszen sehol a világon nem létezik ilyen jellegű, szervezett és ellenőrzött keretek között zajló erőpróba.

Kép: otdk2015.uni-obuda.hu

Forrás: www.eudpress.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]