IK-s okosszemüveg az év legjobb kommunikációs alkalmazása

Az ELTE kutatócsoportjának munkáját díjazta az Association des Paralysés de France.

Az ELTE Neurális Információfeldolgozási Csoportja olyan alkalmazást fejlesztett ki, amely robotot, beszélőtáblát és okosszemüveget kapcsol össze, hogy ezzel könnyítsék meg a halmozottan fogyatékos emberek, az autisták, valamint az idős és mozgásképtelen betegek életét. Ezt az AAC Relepresence nevű innovatív fejlesztést választották meg az idei év legjobb kommunikációs alkalmazásának.

A kutatócsoport egy korábbi fejlesztését gondolta újra az okostelefonok megjelenésével, ugyanis előtte különböző eszközökre – fejpántra és laptopra –, illetve internetkapcsolatra is szükség volt. Most a mobil egy kis lapon van, amely kerekeken mozog – ez az úgynevezett wheelphone. A beteg pedig a feje mozgatásával tudja vezérelni az okostelefon-tartó mozgását és elfordulását a szemüvegben lévő érzékelők és egy új számítógépes program segítségével. Egy kamera és egy mikrofon beiktatásával telefonon kommunikálni is tud például az orvosával vagy éppen a családtagjaival.

A kutatásban Németh András, Sárkány András, Verő Anita és Vörös Gyula és Lőrincz András mellett alap- és mesterszakos informatikusok és a gyakorlatból érkező profi fejlesztők is részt vesznek.

Forrás: mno.hu

Fotó: MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]