Elismerték az ELTE munkatársait

Sikeres hetet zárt az ELTE tudományos élete: a legtöbbet idézett kutató listájára felkerült Csabai István, egyetemünk oktatója, az IK kutatócsoportjának innovatív megoldását pedig Franciaországban díjazták.

A Thomson Reuters Corporation állította össze azt a 3215 fős listát, amely a tudományterületük idézettségi mutatójának legfelső egy százalékába tartozó kutatókat sorolja fel – Magyarországról három oktató került fel: Ferdinándy Péter (Pharma Hungary – SE), Simon István (MTA-SZTAKI) mellett Csabai István, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára. Az ELTE oktatója részt vett a világegyetem első térképének elkészítésében, és a csillagászat mellett igazi polihisztorként genetikai rákmarkerek keresésével és a Twitterrel is foglalkozik.

Az Informatikai Kar robotot, beszélőtáblát és okosszemüveget összekapcsoló innovatív, „AAC Telepresence” nevű megoldását, amely a halmozottan fogyatékos emberek, autisták, és az idős, mozgásképtelen emberek életét könnyítheti meg, az Association des Paralysés de France a legjobb kommunikációs alkalmazásnak választotta. A nagyszabású fejlesztésben egész csapatnyi oktatók és hallgatók vettek részt – „ez a felépítés illeszkedik az EIT ICT Labs koncepciójához, amelynek ez a lényege – legyen egy ötleted, és hozd fel olyan profi szintre, hogy abból igazi alkalmazás válhasson” – mondta el a kutatócsoport vezetője, Lőrincz András. A fejlesztésről bővebb információ itt található.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]