40 éves Rubik Ernő találmánya

1974 tavaszán alkotta meg a ma már világhírű Rubik-kocka első, 2x2x2 kockás változatát a magyar feltaláló. Az esemény negyvenedik évfordulója alkalmából ország- és világszerte ünnepelték a magyar kreativitás egyik jelképét.

A New Jersey államban található Liberty Science Centerben (LSC) Rubik Ernő mellett Áder János nyitotta meg a Beyond Rubik’s Cube (A Kocka és ami mögötte van) című nagyszabású interaktív kiállítást, amely a helyszínen lesz látogatható kilenc hónapon keresztül. Ezt követően 2015-től hét évig tartó világkörüli turnéra indul.

Természetesen itthon is megemlékeztek a világ minden táján ismert játékunkról, amely a kreativitás, gondolkodás, találékonyság megtestesítőjévé vált az évtizedek során – a vasárnapi, Rubik 40. – A magyar kreativitás napja elnevezésű műsor mellett nyáron pedig a Sziget fesztiválon egy héten keresztül különleges, a kockát bemutató programsorozattal várják az érdeklődőket.

Bár az első még nem működött, ma már a hagyományos 3x3x3-as mellett 2x2x2-essel és 5x5x5-össel is próbálkozhatunk – ha valaki pedig szeretné az összes lehetséges kombinációt kirakni a Rubik-kockáján, jobb, ha nekilát, ugyanis 1371512026715 évre lesz szüksége – már ha a nap 24 órájában minden másodpercben egyet fordít…

Kép forrása: kockajatekok.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]