20 éves a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram

Nem csak a kerek évforduló miatt, hanem a pályázati időszak kapcsán is érdemes megemlíteni a CEEPUS-t, a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogramot.

1993. december 8-án írták alá a CEEPUS megállapodást, amelynek köszönhetően az elmúlt évek során számos hallgató- és oktatócsere, nyelvi- és szakmai kurzus, nyári egyetem és hallgatói kirándulás valósult meg a közép-európai régió 16 országa között.

A csereprogram második szakasza 2005-ben indult, 2011-ben pedig a CEEPUS III. szakasza is elkezdődött. Az új program során lehetőség van kutatási tevékenységekre is pályázni. Magyarországon a program nemzeti koordinációját a Tempus Közalapítványon belül működő CEEPUS Magyarországi Iroda látja el.

Pályázni az alap- és mesterképzésen résztvevő hallgatók 3-10 hónapos ösztöndíjakra, a Ph.D. hallgatók, illetve végzős graduális képzésben részt vevő hallgatók pedig 1-2 hónapos időtartamra pályázhatnak. Ezen felül nyári egyetemekre és nyelvi kurzusokra is jelentkezhettek. A pályázat leadására az őszi és tavaszi félévben van lehetőség, az őszi félévre június közepéig, a tavaszira pedig október végéig várják a jelentkezéseket.

Ha felkeltette a csereprogram a figyelmedet, látogass el a CEEPUS honlapjára.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]