Egyetem, munka… adóbevallás?

Dolgozol egyetem mellett? Esetleg egy kis nyári munkával akartad megkeresni a zsebpénzt? Nem elég az elvégzett munka, az adóbevallásodról is gondoskodnod kell!

Bár még nem sürgető a 2012-es adóbevallás leadása, hiszen egészen május 21-ig megteheted, azért érdemes egy kicsit előre gondolkodni, mert mint minden hivatalos ügy, ez sem 5 percet fog igénybe venni. Első lépésben a szükséges adócsomagot kell beszerezned a NAV ügyfélszolgálatain, vagy letöltened a www.nav.gov.hu oldalról. Ebben minden olyan nyomtatvány benne van, amire szükséged lehet. Ha az online leadást választod, akkor regisztrálnod kell az ügyfélkapun, s már fel is töltheted az adóbevallásod az e-bevallás felületén.

Persze a választások sorozata itt nem áll meg: azt is eldöntheted, hogy egyszerűsített vagy hagyományos adózással szeretnéd továbbgörgetni az ügymenetet. Amennyiben az előbbit választod, arról február 15-ig kell elektronikusan nyilatkoznod az ügyfélkapun keresztül, vagy az 1253NY jelű formanyomtatványt kell elküldened a NAV címére. Innen már nem lesz más dolgod, mint megvárni, hogy a hatóság április 30-ig mindent elintézzen helyetted, s elküldje neked ellenőrzésre az elkészített bevallást. Itt le is zárul a procedúra – már ha minden rendben van. Ha mégis valami hiba lenne a rendszerben, akkor május 21-ig kell visszaküldened a hivatalnak a papírokat javításra.

Hagyományos adózás esetében saját magad készíted el bevallásodat, ehhez szintén használható e-bevallás, vagy formanyomtatvány. Utóbbi kitölthető kézzel, vagy letölthető hozzá egy segédprogram a fenti honlapról, így a bevallást abból kinyomtatva adhatod fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal címére.

Forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]