ELTE-s kutatók munkája a címlapon

ELTE-s kutatók munkájának eredménye látható a Science Signaling című rangos szakfolyóirat legújabb számának címlapján- tudósít az index.hu.

A kutatások feltárják azoknak a fehérjéknek a szerkezetét és működését, amelyek a környezetből érkező ingerek fogadásában, sejten belüli feldolgozásában és a biológiai válasz kiváltásában játszanak szerepet –nyilatkozta az MTI-nek Reményi Attila, az ELTE Biokémiai Tanszékén működő kutatócsoport vezetője.

A tíz évig külföldön tartózkodó, öt éve hazatért laborvezető magyar és külföldi pályázatok támogatásával hozta létre a Fehérje-Fehérje Interakció Kutatócsoportot az ELTE-n. A kísérleti munka nagy részét három fiatal kutató, Garai Ágnes, Zeke András és Gógl Gergő végezte.

Reményi kutatócsoportja a receptorfehérjék bekapcsolása utáni lépésekkel foglalkozik. A kutatásvezető elmagyarázta, hogy az ingerek hatására a sejtmembránon aktiválódó receptorok után egy többlépcsős, sejten belüli fehérjekaszkád lép működésbe. A kutatók a kaszkád fontos összetevőivel, a jelpályák köztes enzimjeivel dolgoztak, amik a sejtes válaszok sokszínűségéért felelősek. Ezek az enzimek szerepükből adódóan sokféle fehérjével alakítanak ki fizikai kapcsolatot.

A csoport ötéves kutatómunkával tárta fel azt a molekuláris felszínt, amelynek révén a szóban forgó fehérjék kölcsönható partnereikhez kötődnek. Az áttörés egy szerkezeti biokémiai megközelítésnek köszönhető, amellyel a Reményi-labor meghatározta négy különböző molekula szerkezetét: az enzimet abban a pillanatban fényképezték le, amikor az éppen kapcsolatot alakít ki partnereivel.

A kutató utalt rá, hogy végső soron a jelátadásban bekövetkezett hibák vezetnek el a különböző krónikus betegségekhez. A csoport a jövőben azt tervezi, hogy az így feltárt háromdimenziós molekuláris térkép segítségével a korábbiaknál sokkal specifikusabban működő hatóanyagokat hoz létre, amelyek segítségével a rák és különböző gyulladásos folyamatokhoz köthető betegségek válnak kezelhetővé.

Szöveg és kép forrása: index.hu