Dr. Mezey Barna a Rektori Konferencia élén

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) június 29-30-án tartotta tanévzáró plenáris ülésének első napján megválasztotta Dr. Mezey Barnát, az ELTE rektorát a rektori konferencia elnökének, a magyar felsőoktatás érdekeinek első számú képviselőjének.

Dr. Mezey Barna a lehető legnehezebb körülmények között vállalta magára a tisztséggel járó terhet, hiszen ugyanezen az ülésen jelentette be a posztjáról rövidesen távozó Dr. Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, hogy a Széll Kálmán tervben foglaltaknak megfelelően a magyar felsőoktatás finanszírozását 2013-ban 157 milliárd forintról 134 milliárd forintra csökkentik.
A felsőoktatási intézmények számára a tervezést nehezíti, hogy az új felsőoktatási jogszabályi környezet még félkész állapotban van, a törvényhez kapcsolódó rendeleteknek még csak elenyésző hányada látott napvilágot, és társadalmi egyeztetést is csak kevésről kezdtek meg. Így Rektor Úr számára az egyik legfontosabb feladat lesz a felsőoktatás finanszírozását meghatározó rendelet kapcsán képviselni immár nem csak az ELTE, hanem a teljes felsőoktatás érdekeit – ugyanis az MRK ellátja a kutató- és tudományegyetemek, egyetemek illetve a főiskolák érdekvédelmét is.
Kérdésünkre Kalina Gergely, az ELTE EHÖK elnöke kijelentette, hogy a két éves MRK elnöki ciklus alatt a felsőoktatás jelenlegi összes problémája terítékre fog kerülni, ezért az ELTE Hallgatói Önkormányzata az eddiginél is fokozottabb aktivitással kívánja segíteni Dr. Mezey Barnát munkájában.