Csúcstámadás előtt a Docler Everest Expedíció

Klein Dávid holnap indítja csúcstámadást.

A Docler Everest Expedíció (2012) március 28-án délelőtt indult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Két átszállás (Isztambul, Delhi) után Klein Dávid (hegymászó) és Török Edina (alaptábor-vezető) március 29-én megérkeztek Kathmanduba. Az expedíció első fő állomása az Alaptábor (Base Camp 5100 m) volt április 15-én, ezzel megkezdődött a kiépítés időszaka. Dávid április 24-én érte el az Előretolt Alaptábort (ABC 6400 m), majd rögtön innen, visszavonulás nélkül, Dávid két nap múlva felment az Északi-nyeregbe, ami az első igazi hegymászófeladat volt az expedíció során és sikeresen kiépítette az 1-es Tábort (C1 7050 m), ahol ott is aludt.

Május 8-án Dávid az 1-es Táborból tett egy akklimatizációs túrát 7400 méterig, amiből kiderült, hogy remek formában van, még hátizsákkal, a 2-es Tábor kiépítéséhez szükséges összes holmival a hátán is jó tempót tudott magának diktálni. Majd ezek után visszavonult az oxigéndús Alaptáborba, és az expedíciónak ez az időszaka lezárult. Másnap Edinával közösen elutaztak terepjáróval Tingribe (4300 m), ahol a betervezett csúcstámadás előtt pihentek pár napot.

Május 14-én Dávid egyedül az Alaptáborból remek menetidővel felért az Előretolt Alaptáborba. Az átmeneti táborig (IBC 5700 m) gyakorlatilag meg sem állt, és a középmorénán is szuper tempót diktált magának. Másnap, május 15-én pedig az 1-es táborig, majd 16-án 7600 méterig ment fel, ahol deponálta a 2-es Tábort, kiépíteni viszont 100-200 méterrel feljebb fogja majd. Rendkívüli teljesítmény, hogy aznap még vissza is ereszkedett az Alaptáborba. Sajnos a 18-ra időzített csúcsmászás rajta kívül álló okokból elmaradt, mert egyrészt a kínai “úttörők” csak 19-én építették ki az utolsó kötélszakaszt, a 3-as Tábor (C3 8300 m) feletti fix kötelet, ami nélkül Dávid nem akart belevágni a bizonytalanba, másrészt a hétvégi időjárás sem kedvezett az erős szél miatt az oxigénpalack nélkül mászóknak.

Mindezek fényében Dávid egy héttel, a legutolsó álláspont szerint május 26-ra áttolta a csúcstámadás időpontját. Az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott előrejelzésekből is látszik, hogy szombaton nyílik egy időjárási ablak, amit Dávid ki szeretne használni. Az elmúlt napokban a Docler Everest Expedíció (2012) az Alaptáborban és a Sátorvárosban pihent, készült a csúcsmászásra. Dávid 22-én indult el az Előretolt Alaptáborba (ABC 6400 m), és minden nap egy táborral feljebb megy.

„A Docler Everest Expedíció (2012) a monszun előtti hegymászó szezonban készül a csúcs elérésére. Ez azt jelenti, hogy ha a monszun megérkezik, akkor csomagolunk és megyünk haza. Slussz-passz. A csúcs eléréséhez akklimatizációra, táborláncra és rögzített kötelekre van szükségünk. A kötelek 19-én kerülnek majd fel a hegyre (a kínai „úttörő” csapat tervei szerint), az akklimatizáció érdekében eddig négy többnapos túrát tettem, kétszer aludtam az Északi-nyeregben (7050 m) és egyszer kb. 7300, egyszer 7600 méterig másztam fel. (Második alkalommal deponáltam második táborom felszerelését.) Most várunk. Várunk az időjárási ablakra, ami az előrejelzések szerint 25-28 között nyílik majd meg. A legfontosabb, hogy egy viszonylag szélmentes (gyenge szeles, mondjuk 30-40 km/h) napot találjunk a csúcs megmászásához. Fontosak persze más tényezők is: a csúcs barometrikus magassága, a relatív páratartalom (nem lenne jó erős havazás mellett mászni), hőmérséklet, stb. (…)

A 18-i ablakról lecsúsztunk. Bár elindultam, de – mivel még az Északi-nyeregben is azt az információt kaptam, hogy 20-ig nem lesznek kötelek – 16-án, egy akklimatizációs/táborépítő kör után 7600-ról visszavonultam az alaptáborba pihenni. Ma, a fokozatosan erősödő szél ellenére (19-én) többen feljutottak (még többen visszafordultak), de persze oxigén használat mellett jóval magasabb az ember széltűrő képessége. Holnap még próbálkoznak barátaink, bár a szél várhatóan tovább erősödik, de a legtöbb nagy expedíció tartalékol a 25-28 körüli ablakra. Mi (valószínűleg a hegy legkisebb expedíciója) is ezt tesszük.” – Klein Dávid, 2012. május 17-i napló

Mindezeken túl folyamatosan frissülő információkat és képeket találtok a honlapon, főleg a naplóknál (http://www.expeditions.hu/view/expviewdiary/2-6070.html), továbbá a Facebook oldalon is (http://www.facebook.com/davidklein.expeditions).

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]