A művészet és a természet összefonódása – második Art brunch a Füvészkertben

Játék az anyagokkal, a színekkel, a jelentésekkel, mindez a természetbe ágyazva, azzal kiegészítve, azt ruházva fel újabb jelentésekkel. Az Art brunch „elbújik” a Füvészkertben, nem hivalkodó módon hívja fel a figyelmet magára, inkább előtérben hagyja a természetet mint fő műalkotást.

Lesznai Annak Kezdetben volt a kert c. regényének II. kötetéből ihletet merítve ismét helyet kapott a 250 éves Füvészkertben az Art brunch kiállítás. A Design Institute közreműködésével kortárs művészek alkották meg vízióikat a természet kapcsán, és ezek a művek ötletes módon nem egy külön kiállítótérben kerültek elhelyezésre, hanem elrejtve a természetben: bambuszerdőben, tóban vagy éppen üvegházban. Ez kicsit leképezi a kiállítás fő tematikáját is: a Füvészkert ugyanis egy zöld oázis a belvárosi betonrengetegben, így egészíti ki egymást természetes és mesterséges tér. Éppen ez történik az Art brunch során azáltal, hogy a műalkotásokat természetes közegbe helyezik, azaz a kettő kiegészíti egymást, de előbbi nem nyomja el az utóbbit. Ez lenne az ideális globális értelemben, a nagyvilágra vonatkoztatva is.

Bolla Szilvia alkotása

A kiállított alkotások között rengetegféle van, több közöttük egészen meghökkentő, anyagaikat és stílusukat is tekintve: találunk itt a teljesség igénye nélkül digitálisan nyomtatott textilt, lakkfilcet, fóliát, olajat, nejlont, vegyes technikát, kézi maratott üveget, kerámiát, és ami talán a legizgalmasabb: PVC-ből, fémből, bioműanyagból és újrahasznosított plexiüvegből készült elemeket is. Mind más-más módon, de a természet sokszínűségére hivatott rámutatni, minden esetben egyedi módon – nem látunk olyan alkotásokat például, amely „pusztán esztétikus”, egyetlen olyan alkotás sincs, amely direkt módon egy szép erdőt ábrázol. Mindegyik célja a környezetbe való beolvadás, emellé pedig valamiféle meghökkentés kiváltása.

Kis Róka Csaba installációja
Süveges Rita munkája

A kortárs kiállítók munkái így kifejezetten sokszínűek a szó szoros és átvitt értelmében, ugyanakkor némelyikre igaz az is, hogy nem mindig volt nyilvánvaló, hogy az adott darab képében valóban valamilyen műalkotűsról van szó, annyira beolvadtak környezetükbe, például Tóth Márton Emil munkái. Ezzel szemben viszont voltak kifejezetten harsány és kirívó, színes, sok anyagból és formából felépülő festmények, szobrok, installációk is, így Kis Róka Csaba vagy Stark Attila alkotásai. Bolla Szilvia, Fuzzy Earth, Ulbert Ádám, Kiss Tibor, Oláh Orsolya és Süveges Rita pedig egy egyszerre a természetbe illeszkedő, kevésbé harsány, mégis feltűnően esztétikus darabokkal gazdagította a Füvészkert harmóniáját. Az alkotók mellett fontos szerepe volt a kurátoroknak, Kavalecz Eszternek és a kiállítóként is szerepet vállaló Oláh Orsolyának. Az Art brunch idén május 31-ig látogatható, és az Institute Design honlapján térkép és az egyes műalkotások is megtekinthetőek.

Kiemelt kép forrása: Design Institute

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]