Kihirdették Az én ELTE-s történetem pályázat eredményeit

Az ELTE Alumni Központ, az ELTE Alumni Alapítvány és az ELTE Online 2020-ban másodszor írta ki közös pályázatát, melynek célja a volt és jelenlegi hallgatók Egyetemünkhöz köthető történeteinek összegyűjtése. A járványhelyzetre való tekintettel az eredményhirdetés online keretek között zajlott, az ünnepélyes díjátadó még várat magára.

„Az ötlet egy munkaebéd alatt jött” – mesélte Blankó Miklós, az ELTE Online főszerkesztője. Az ötlethez Pataky Csillában, az ELTE Alumni Központ vezetőjében támogató társra is lelt, így 2019-ben ki is írták az első felhívást. Az első pályázatra ugyan több mű érkezett, azonban – ahogyan azt dr. Fráter Zoltán irodalomtörténész, a Bölcsészettudományi Kar docense kifejtette – az idei szövegek minőségben egyáltalán nem maradtak el a tavalyiaktól.

A prózaművek között igen sokféle témát találni: visszaemlékezés az alagsori büfére, Eötvös Loránd munkássága előtti tisztelgés, egy meghatározó tanár felidézése, a Trefort-kerti campus szemlélése az ottani macskák szemén keresztül, egy egyetemi kirándulás közben történő szomorú családi esemény leírása; egy átmulatott éjszaka utáni rendhagyó szemináriumi élmény, a bölcsészlét lényegén történő merengés, vagy a járvány alatti diplomaszerzés szépségei és nehézségei.

Ugyan a bíráló bizottság – dr. Bartus Dávid, az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, az ELTE Alumni Bizottság tagja és a BTK Alumni Tagozati képviselője; dr. Fráter Zoltán; Békefi Teodóra, az ELTE Online kultúra rovatának vezetője és Gyalai Zsófia, az Alumni Központ munkatársa – mindegyik pályaművet magas színvonalúnak ítélte meg, három alkotásért ítélt oda dobogós helyet. A szempontokat Békefi Teodóra ismertette: milyen minőségű a szöveg nyelve, milyen mértékben köthető az Egyetemhez, és mennyire kerek történetet mesél el a beküldött szöveg – e három szempont által pedig egységében mennyiben tudja közvetíteni a pályamű az „ELTE-s életérzést”. A végeredmény a következőképpen alakult:

  • 1. hely: Hegymegi Flóra: Időtlen álmatlanság
  • 2. hely: Földi Alexandra: Diploma a korona idején
  • 3. hely: Selmeczi Szonja: Bölcsész maradok

Az első helyezett nyereménye egy e-book-olvasó, a másik két dobogós pedig könyvutalványt kapott. Továbbá a beérkezett szövegek a szerkesztést követően közlésre kerülnek az ELTE Online magazinban és ELTE Alumni Szervezet oldalán (korábbi nyertes pályaművek itt érhetők el), illetve a válogatott írásokból egy kötet megjelentetését is tervezik a szervezők. Az ünnepélyes – és remélhetőleg már személyes – díjátadóra 2021 decemberében kerül sor.

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]