Előadások az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékén

Az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézete az őszi félévben a Nyitott napok előadássorozattal és a Valóságos könyvtár – könyvtári valóság című konferenciával is várja az érdeklődőket. Az eseményeken a könyvtár- és információtudomány aktuális kérdései, érdekes kutatási eredményei kerülnek terítékre, a szakma jelentős képviselői által.

A Nyitott Napokat az ELTE Könyvtártudományi Tanszékének egykori vezetője, Voit Krisztina indította el 1995 őszén. Az előadássorozat célja kettős volt. A hallgatóknak szerettek volna a tananyag melletti plusz szakmai ismereteket is átadni általa, valamint a könyvtáros szakma számára tájékozódási lehetőségeket felkínálni. Az előadássorozat hosszú ideig szünetelt, azonban 2016. tavaszán újra elindult, s a szorgalmi időszakban havonta egy alkalommal, szerda délután 17 órai kezdettel tartanak előadást a Könyvtár- és Információtudományi Tanszék 6-os termében. A házigazda a tanszék oktatója, Bibor Máté.

Szeptemberben Bíró Gyöngyi, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjtemény munkatársa beszélt a januári tűzvészben jelentősen károsodott Ráday Gyűjtemény mentési munkálatairól, melyben az ELTE diákjai is részt vettek. Októberben Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban – Egy zöld könyvtár és speciális szolgáltatásai címmel Szépvölgyi Katalin, az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának munkatársa tartott előadást.

Az őszi félévben még két alkalommal látogathatnak el a Nyitott Napokra az érdeklődők. 2019. november 20-án S. Sárdi Margit, a Régi Magyar Irodalom Tanszék docense ad elő Az ephesusi özvegy téma változatai címmel. December 4-én az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának vezetője, Farkas Gábor Farkas Az elveszett Thuróczy nyomában című előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Az előadások körülbelül egy óra hosszúságúak, azokat követően lehetőség nyílik kérdésekre és vitára. A Nyitott Napokon a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

ELTE LIS

A Könyvtár- és Információtudományi Intézet és Könyvtártudományi doktori programja 2013-tól rendez konferenciát. A Valóságos könyvtár – könyvtári valóság című esemény időpontja 2019. november 26-27. A 2019-es rendezvény azért is lesz különleges, mivel az ELTE könyvtáros képzése idén a 70. évfordulóját ünnepli. Az évforduló alkalmából a tanszék és az intézet történetét illusztráló, az egyes korszakokat reprezentáló kamarakiállítást is terveznek a szervezők.

A kétnapos rendezvény lehetőséget ad a könyvtár- és információtudomány aktuális, a szakmai közösség hazai és határon túli képviselőit egyaránt foglalkoztató kérdéseinek megvitatására. Bemutatják az értékteremtő tudomány és a könyvtárak több aspektusú kapcsolatát és a jövőbeli feladataik széles körű vizsgálatát. Kiemelt szerepet kap a könyvtárak információközvetítő és tudományos kutatómunkát támogató küldetése, valamint a kutatási eredmények felelős interpretálását előmozdító szerepének elemzése és lehetőségeinek számbavétele.

A konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében rendezik meg. A különböző szekciókon belül a Könyvtár- és Információtudományi Intézet oktatói, doktoranduszai, valamint meghívott vendégek is tartanak előadást. Az előadások végeztével kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, ezt követően a Művészetközvetítő és Zenei Intézet ad rövid koncertet a jelenlévőknek. A konferencia a könyvtárosképzés elmúlt hetven évére emlékező kamarakiállítás megnyitásával és állófogadással zárul majd.

Forrás: ELTE BTK KITI,  ELTE

Kiemelt kép: ELTE BTK LIS

További kép: ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]