Vagyok, mint minden EAN – Egyetemi Anyanyelvi napok 3. nap

Március 8-án az Egyetemi Anyanyelvi Napok harmadik és egyben utolsó napján a vetélkedőké volt a főszerep. A Nyelvhasználati és a „Nyelvi kalandozások” verseny a hallgatók nyelvészeti ismereteit és kreativitását tették próbára, míg a Versmondó és a Kiejtési versenyeken az előadókészség volt a mérvadó. Retrospektív beszámolónkat olvashatjátok.

Kezdés előtt egy perccel érkeztem meg a 9 órakor kezdődő Nyelvhasználati versenyre a Gombocz Zoltán terembe. Az előadóban már tűkön ülve várakozott az a 30-35 lelkes hallgató, akik méltónak találták nyelvi leleményességüket arra, hogy megméressék az Anyanyelvi Napokon. A 60 perces írásbeli teszt során többek között kevésbé ismert közmondások és mai szavak régi jelentésére kellett választ találni. Emlékezetes feladat volt a kémiai nevek régi, magyarosított alakjainak összepárosítása a maiakkal. Aki járt Szentgyörgyi Rudolf A változó nyelv című előadására az előző félévben, annak nem okozott gondot megfejteni, hogy a hidrogént könenynek, a nitrogént légenynek, az oxigént pedig élenynek nevezték a 19. század nyelvújító kémikusai. Szintén érdekes feladat volt a vasutas szlengek megfejtése. Papp Olívia tanulmányának[1] elolvasása után már biztos vagyok benne, hogy a vasúti dolgozók a menesztést végző forgalmi szolgálattevő nőt perontyúknak, az olyan vonatot, ami minden állomáson és megállóhelyen megáll, bokorugrónak, a biztonsági berendezések működéséért felelő embert pedig bizberesnek hívják. Az utolsó feladatban minél több olyan eufemizmust kellett írni, melyek valamilyen trágár szó vagy kifejezés kevésbé durva alakját jelölik. Én többek között a repedtsarkú, a fehérmájú és az ebadta szavakat írtam.

rdzWISGF
Sajnos a „Nyelvi kalandozások” és a Versmondó verseny egy időben voltak, ezért utóbbira mentem, pedig állítólag az előbbin freestyle-rap is elhangzott.

A Versmondó verseny részvevőinek először kötelezően el kellett szavalniuk Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének c. művét, majd egy szabadon választott költeményt is. Az Ady-vers megszólaltatása igen nehéz feladat, mivel nagyon ismert és sokat idézett műről van szó. A hiteles előadáshoz nem csupán jó beszédkészség, hanem lelki elmélyülés és átélés szükséges. Voltak páran, akik letudva a kötelező kört, érzelmek nélkül adták elő, de a legtöbben hangsúlyozással és átlényegülve, saját tartalommal töltötték meg a szavalatot. Ezután a zsűri légzőgyakorlatot végeztetett a versenyzőkkel annak érdekében, hogy a további szavalásnál helyesen vegyék a levegőt, és megfelelően hangsúlyozzanak. A szabadon választott verseknél már mindenki jobban ki tudta bontakoztatni magát. A teljesség igénye nélkül elhangzottak versek Rab Zsuzsától, József Attilától, Petőfi Sándortól, Kazsimér Somától és Ördög A. Róberttől.

A „Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” versenyen szintén először egy kötelező, majd egy szabadon választott szöveget kellett a hallgatóknak minél szebben elmondaniuk. Wass Albert: Nem vagy egyedül a Földön c. írását tizenegyszer hallgathattuk meg, hol kevésbé szépen, hol gyönyörűen előadott beszéd formájában. A szabadon választott szövegek között volt Hamvas Béla, Ottlik Géza és Kosztolányi Dezső tollából származó is.

xMmINOtf

 

Az eseménysorozat lezárásaként a Kari Tanácsteremben kihirdették a versenyek győzteseit.

A Nyelvhasználati verseny eredményei:

  1. helyezett: Haraszti Rajmund, ELTE BTK skandinavisztika szakos hallgató
  2. helyezett: J. Tóth Tamás, ELTE Informatika Kar

III. helyezett: Ludányi Katinka Ágnes, ELTE BTK orosz szakos hallgató

 

A „Nyelvi kalandozások” verseny eredményei:

  1. helyezett: KMV csapat: Ludányi Katinka Ágnes, Csonka Nikolett, Simon Vanda
  2. helyezett: J. Tóth Tamás, ELTE Informatika Kar

 

A „Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” verseny helyezettjei:

  1. helyezett: Fafka Borbála, ELTE BTK történelem BA
  2. helyezett: Soós Anna, ELTE BTK magyartanár–hittantanár

III. helyezett: Rakonczai Kitti, ELTE ÁJK jogász

 

Különdíj: Bani-Akoto Angelina, ELTE BGGYK gyógypedagógus

 

Egypercesek a nyelvről verseny helyezettjei:

  1. helyezett: Pingvin[2] jeligével Soós Anna
  2. helyezett: Almafa[3] jeligével Kovács Petra

III. helyezett: Pumukli[4] jeligével Zách Boglárka

 

A szakmai zsűri szavazatainak többségét Almafa[5] jeligével Kovács Petra nyerte meg.

A további pályaművek megtekinthetőek itt[6].

 

Gratulálunk a díjazottaknak, és mindenkinek köszönjük a részvételt!

[1] http://mnytud.arts.klte.hu/szleng/szakdolg/papp_olivia-vasutasszleng.pdf

[2] http://fonetikaitanszek.elte.hu/wp-content/uploads/2019/02/9.png

[3] http://fonetikaitanszek.elte.hu/wp-content/uploads/2019/03/1.png

[4] http://fonetikaitanszek.elte.hu/wp-content/uploads/2019/03/6.png

[5] http://fonetikaitanszek.elte.hu/wp-content/uploads/2019/03/1.png

[6] http://fonetikaitanszek.elte.hu/index.php/ean-2019-egypercesek-a-nyelvrol/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]