A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt – Könyvajánló

Jonas Jonasson fejéből pattant ki ez a furcsa, ugyanakkor vicces és figyelemfelkeltő cím. A cikk megírásakor nem sokat gondolkoztam, vajon én milyen címet adjak a cikknek. A szerző már megtette helyettem, és könyvének ajánlásakor keresve sem találtam volna ennél briliánsabbat. A svéd író fantáziáért és humorért biztosan kétszer állt sorban, és higgyétek el, ezt nemcsak a regény elnevezése miatt mondom. A tartalma is zseniális! Az olvasó pont azt kapja, amire szüksége van: egy sablonmentes, humoros, fantáziadús és lerakhatatlan könyvet. Íme!

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt. Tulajdonképpen, ha röviden szeretném elmesélni a könyv tartalmát, akkor már készen is vagyok. Mindent tudtok. Ám nem kell aggódni, nem leszek ilyen szűkszavú. A százéves ember, Allan Karlsson, idejét már az idősek otthonában tengeti. A 100. szülinapi mulatságra készül az egész ház, ám a főszereplőnek semmi kedve hozzá, így azt teszi, amit egész életében. A véletlenre bízza sorsát és kimászik az ablakon. Allan Karlsson azon kevés figurák közé tartozik, akiknek mindig szerencséjük van. Mázlista volt világéletében. Egy pillanatig sem aggódott a jövőjéért, sosem tervezett előre, ám a dolgok mindig a lehető legjobban alakultak.

1054672
A történet két párhuzamos szálon halad, az egyikben a főszereplővel jelenleg történő eseményeket ismeri meg az olvasó, a másikban pedig Allan Karlsson múltját. Felmerülhet a kérdés, vajon mi izgalmas történhet egy 100 éves emberrel, aki megszökött az idősek otthonából? Bennem is megfogalmazódott valami hasonló, amikor kezembe vettem a könyvet. De, mint már említettem, Allan Karlssonnak mindig malaca volt, spontán élt. Ha ezt a kettőt összekeveritek, majd adtok hozzá egy csipet kalandot, egy-két gyilkosságot, néhány újdonsült barátot és végül egy elefántot, akkor elkészült a jelenben játszódó cselekményszál. Már csak a múlt maradt. Allan Karlsson életét egészen a gyermekkorától kezdve az idősek otthonáig bezárólag megismerheti az olvasó, szinte hiánytalanul. Persze a jelentősebb részeket, mikor Truman elnökkel tequilázik, Sztálinnal vacsorázik, vagy Mao Ce-tung feleségét menti meg, részletesebben is megismerteti Jonasson, mint például azt, mikor Allan Karlsson csupán csak a Himaláján kelt át vagy a CIA-nek dolgozott. Mindenesetre egy 100 éves ember életét összefoglalni nem egyszerű egy könyvben. Allan Karlssonét meg pláne nem.

Nem titok, a regény cselekményét a szerencsés véletlenek egybeesése mozgatja. Ami persze átlép minden reális határt, és ezáltal az egész mű abszurddá válik. Ám a svéd író remekül bánik az abszurd dolgokkal mint a könyv humorának fő forrásával. Ez megjelenik a cselekményben, a főszereplő személyiségében, de leginkább az alkotás stílusában. A szerző sorsfordító eseményeket ír le  egyszerű, rövid, kijelentő mondatokkal. Semmit nem magyaráz meg kétszer, és ha éppen megöltek valakit, akkor is első a reggeli. Allan Karllson alakja megtestesíti az abszurdumot. Egy végtelenül puritán családból származik, aki a sorsnak és mázlista mivoltának köszönheti, hogy bejárta a Földet és a világ legnagyobb embereivel került kapcsolatbaAz abszurdum gúnnyal párosul. Ebben a könyvben pedig a gúny nekünk szól. A mindent pontosan megtervező olvasóknak, akik úgy éljük az életünket, ahogyan helyes, ahogyan elvárt, ahogyan észszerű. A főszereplő pedig a görbe tükör, aki megmutatja, hogy spontánul és ösztönösen milyen is lenne az a nagybetűs. Persze, erős túlzással és felnagyítással! Még véletlenül sem szeretném senkinek azt sugallni, hogy hagyjon fel eddigi életével, hozzon döntéseket ösztönösen, és akkor ő is találkozni fog Trumppal. Csupán azt mondom, a könyv üzenete, hogy sokszor érdemes hallgatni az ösztöneinkre és a szívünkre is!

Jonas_Jonasson_Koeln_Mrz12
Jonas Jonasson, svéd újságíró és író, A százéves éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című könyvével robbant be a köztudatba. Az regény Svédországban 2009-ben, itthon pedig 2013-ban jelent meg, ám összesen 35 nyelvre fordították le. 2013-ban film is készült a könyv alapján. Jonasson azóta már megírta a folytatását, ami tavaly magyar kiadásban is megjelent: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik.
Allan Karlsson történetének tehát még közel sincs vége. Tovább olvashatjuk elképesztő kalandjait, hihetetlen élményeit és szórakoztató történetét. Engem teljesen levett a lábamról, remélem, téged is a fotelba ragaszt néhány estére!

Forrás: libri.hu

Kép: wikipédia, freepik.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]