Arany Medál – Egy díj, amiről a közönség szavaz

Október 30-án megkezdődött az Arany Medál-díj szavazása, amelyet idén tizedik alkalommal fognak átadni december 5-én. A közönség e-mailben leadott voksai alapján odaítélt díjat hat kategóriában kaphatják meg azok az írók, rendezők és színészek, akik idén publikáltak önálló kötetet, vagy közreműködtek hazai film, illetve színdarab létrejöttében. Fontos megjegyezni, hogy a lehetséges jelöltekről nincs lista, a hat kategóriában bárkire lehet szavazni, aki az idei naptári évben művészi produktumot alkotott.

A díjat 2008-ban hozta létre Mészáros Márton, ELTE-s hallgató és kulturális újságíró. A díjazottakra bárki szavazhat az interneten keresztül, amit az utóbbi években több tízezren meg is tettek. Aki idén – vagy idén is – szívesen szavazna az általa nagyra tartott művészekre, az az aranymedaldij@gmail.com email címre küldheti el november 30-ig a művészek nevét, az alábbi hat kategóriában:

  • Az év írója
  • Az év színésze
  • Az év színésznője
  • Az év rendezője
  • A legígéretesebb fiatal tehetség díja
  • Életműdíj

A tavalyi évben az életműdíjat Piros Ildikó, Kossuth-díjas színművész kapta; az év írója Nádas Péter, Kossuth-díjas író; az év színésze Schneider Zoltán; az év színésznője Huszárik Kata; az év rendezője pedig Enyedi Ildikó lett, míg a legígéretesebb fiatal tehetség díját Ifj. Vidnyánszky Attilának ítélte oda a közönség.

aranymedál-12-of-12-1080x720

A tavalyi év díjazottjai

Összesen 43 művész kapott elismerést a díj fennállásának eddigi 10 éve során, többek között Dragomán György, Száraz Miklós György, Vámos Miklós és Háy János írók, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Básti Juli, Halász Judit, Kulka János, Osváth Judit és Martinovics Dorina színművészek, valamint Szász János, Till Attila és Zomborácz Virág filmrendezők. A díj nonprofit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár, azonban a közönség elismerése sokat jelent az Arany Medál-díjjal kitüntetett művészek számára, amelyet több korábbi díjazott is megfogalmazott.

Az október 30. és november 30. között lezajló internetes szavazás lezárultát követően a díjkiosztó december 5-én 15 órától lesz, melynek helyszínéül, ahogy a korábbi években is, a Bethlen Téri Színház (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.) fog szolgálni. Az est háziasszonya – szintén a korábbi évek hagyományát követve – Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser. Az élőzenével és egyéb kulturális és gasztronómiai ínyencségekkel egybekötött díjkiosztóra pedig – tekintve, hogy az Arany Medál-díj kerek születésnapját ünnepli – az elmúlt kilenc év nyertesei is hivatalosak.

Idén videók is készültek, hogy népszerűsítsék a díjat, illetve szavazásra buzdítsanak. A YouTube-on látható videókampányban Básti Juli, Hartai PetraThuróczy Szabolcs és Száraz Miklós György osztották meg a díjjal kapcsolatos élményeiket és gondolataikat.

Megjegyzés: Az Arany Medál-díj hivatalos médiapartnere többek között az ELTE Online is.

 

Kiemelt kép forrása: szinhaz.org
Kép forrása: Bujtás Barbara (ELTE Online)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]