Férjünk át a Tű fokán!

Egy apró és igazán alternatív fesztivál készülődik idén is a lelassulás és a kontempláció jegyében. Figyelni lehet befelé és kifelé: magunkra, másokra, a környezetünkre – vagy másokéra. A Tű fokán fesztiválon pedig, úgy tűnik, rengeteg mód nyílik rá, hogy ezt gyakorolhassuk. Egy Nógrád megyei zsákfaluban, Garábon kerül megrendezésre az esemény, ahol egy hétig a falu lakóival közös terekben mozognak a fesztiválozók. Különleges, Budapesten ritkán hallható zenekarok lépnek majd fel, valamint mozgásműhelyek és kreatív workshopok szerveződnek.

 

Az idei programkínálat évek óta a legerősebb – meséli lelkesen Erdélyi András, a Tű fokán fesztivál főszervezője. Idén lesz a hatodik alkalom; a zenei, táncos és színházas programok kreatív udvarral is bővülnek, például testfestéssel és pólónyomással lehet majd szórakozni. Lesz örömzene, mozgás-hang műhely Lévai Violával, akit többek között a Jurányiból és a Szubsztancia csoport munkáiból ismerhet a közönség.

A csütörtöki program például így néz ki: este a kicsit őrült, bluesos, cirkuszos Dynamite Dudes koncerttel kezdődik, őket a Korai Transmisson, a Korai Öröm új projektje követi. Ez után az Oi Dipnoi, egy szicíliai világzenei banda lép fel, éjjel pedig tábortüzes teliholdnézés egy akusztikus duó mellett. Az irány a többi napon is az innovatív, kísérletező és minőségi zene.

tű fokán3

Aranyos a popzene, de mi nem ezt keressük. – mondja András. A cél inkább az, hogy új és izgalmas dolgokat hozzanak be, melyek méltatlanul ismeretlenek Magyarországon; ha már túl híres vagy nem elég kísérletező, nem érdekli őket, azoknak már úgyis annyi fórumuk van, ahol felléphetnek. Persze vannak visszatérő előadók a műsorban, ilyen például a Kampec Dolores, aki már negyedszer jön vissza, ugyanakkor nem nagyon lehet vele más fesztiválokon találkozni.

Fontos része a koncepciónak az egyszerre egy dolgot csinálni-elv, hogy kicsit kieshessenek az emberek a mindennapok multitasking-mókuskerekéből. Az egész fesztivál sem a mennyiségre utazik: nagyjából háromszáz főre szabták és nem is cél a további növekedés. Először egy húszfőnyi házibulival indult, volt két koncert és a szomszéd kocsmában vettek hozzá egy láda sört, ami becsületkasszás alapon működött. Erdélyi Andráson kívül az első pillanattól ott volt Hajnóczi Csaba, aki a Kontroll Csoport-ból és a Kampec Doloresből ismert. A következő évben jött az ötlet, hogy csináljanak egy kocsmát is, majd honlap, logisztika – és egyre több program. A tavalyi évben új helyszínre költözött az esemény, így került Garábra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fesztivál pár napra része lesz a falu életének. Az együtt létezés és a párhuzamos valóságok találkozásának különleges élményét pedig nem csak a falu éli meg, de a fesztiválozók is.

Magyarországon egy egész iparág épült ki fesztiválfalvak kialakítására. Az egy egészen másfajta élményt ad. Ipari élményt, mi meg egy kézműves élményt, ha lehet így mondani –fogalmazza megy az alapvető különbséget más fesztiválok és a Tű fokán között a főszervező.

tű fkán1
Budapestről Pásztó elérhető vonattal, onnan vagy stoppal vagy busszal lehet eljutni a helyszínre. Előbbi kellemesen kalandos, utóbbi viszonylag egyszerű, mert a vasútállomásról indul.

Még tart a közösségi finanszírozási kampány, melyen keresztül elősegíteni illetve támogatni lehet rendezvény létrejöttét. Elővételes jegyhez is az Indiegogo oldalon keresztül tudtok hozzájutni.

Képek: tufokan

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]