Margó vagy Könyvhét? Mindkettő!

Június első teljes hetében két nagyszabású irodalmi rendezvény is lesz Budapesten. Szinte teljesen egy időben rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált és a 89. Ünnepi Könyvhetet is, mi pedig összegyűjtöttük nektek, hogy milyen érdekes programokkal készülnek a rendezvények szervezői.

Margó Irodalmi Fesztivál

Június 6–a és 10-e között rendezik meg az idei Margó Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Szokás szerint idén is nagyon változatos és érdekes programokat kínálnak az érdeklődőknek, amiken kivétel nélkül ingyenes a részvétel. Az első napon többek között Szvoren Edina és Garaczi László is beszélgetni fog a legújabb kötetéről, míg a színházkedvelőknek a Radnóti Miklós Színház előadása jelenthet kellemes időtöltést. A társulat az Eszterházy Péter hagyatékából megjelenő Az olvasó országa című kötet feldolgozását viszi színpadra Szövegséták Esterházyval címmel.

Június 7-én Mundruczó Kornél film- és színházrendezővel (Fehér isten, Jupiter holdja) beszélget Ott Anna. Ugyanezen a napon Veiszer Alinda beszélget Térey Jánossal a Káli holtak című kötetről, s az esemény lebonyolításában közreműködik Patkós Márton és Trokán Nóra is. A napot a Jónás Vera Experiment fellépése zárja le. Június 8-tól kezdődően a minőség mellé csatlakozik a mennyiség is, nagyon sok izgalmas programmal készülnek a szervezők. Zenerajongóknak ajánljuk Beck Zoltán beszélgetését, focirajongóknak Csepelyi Adrienn új kötetének bemutatóját (Belemenés), filmrajongóknak pedig a Már egy perc olvasás is élmény! című alkotás vetítését. Itt illik megemlékezni arról, hogy ezen a napon feltűnik Babiczky Tibor (Félbehagyott költemények) és Dragomán György (A fényes jövő) neve is a programlistán.

A szombati nap (június 9.) elsősorban a gyerekeknek szól, találkozni lehet többek között Nagy Rékával (Ökoanyu), valamint koncertet ad a Rutkai Bori Banda. A programok között helyet kapott az Időfutár 7. – Az ellopott időgép című kötet bemutatása is. Délután fokozatosan veszik át a terepet a felnőtteknek szánt programok, mint például a beszélgetés Bödőcs Tiborral és Tompa Andreával, vagyis a Libri irodalmi díj nyerteseivel, vagy Krusovszky Dénes új kötetének bemutatója. A Margó Extra keretein belül ezúttal Veiszer Alinda lesz az, akit faggatnak, ami rendkívül érdekes lehet az ő esetében. A színházrajongóknak ezen a napon is kedveznek a szervezők, ezúttal Krasznahorkai László A Manhattan-terv című kötetének adaptációját lehet megnézni, amit Nyáry Krisztián Így szerettek ők köteteinek feldolgozása, az Így viszik át című előadás követ. A napot Mészáros Péter slamestje zárja.

Az utolsó napon (június 10.) Fodor Marcsi és Neset Adrienn bemutatják az 50 elszánt magyar nő című kötetüket, ahogyan Tolnai Ottó és Takács Zsuzsa is a legújabb alkotásáról beszélget majd. A Margó Extra utolsó vendége a rendkívül tehetséges színész, Vecsei H. Miklós lesz, aki jelenleg önálló József Attila-esttel varázsolja el a Vígszínház közönségét. Marno János a Szereposzlás című verseskötetéről fogja velünk megosztani gondolatatit, míg a Margó Irodalmi Fesztivál az Esti Kornél akusztikus koncertjével zárul.

A Margó részletes programjáról itt tájékozódhattok.

 

89. Ünnepi Könyvhét

Június 7–e és 11-e között rendezik meg a 89. Ünnepi Könyvhetet. A legtöbb eseménynek szokás szerint a Vörösmarty tér ad majd otthont, de több vidéki nagyvárosban is lesznek a rendezvényhez kapcsolódó programok. Az esemény a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának a koncertjével indul, majd Berg Judit nyitja meg hivatalosan is az idei programsorozatot, egy órával később (17:00-kor) pedig Kántor Péter nyit az Írók Boltjában. Az első napon Cecelia Ahern, az Utóirat: szeretlek! című regény szerzője Balázsy Pannával beszélget. A pavilonoknál pedig Nyáry Krisztián és Török Péter vállal különleges munkát (könyvsommelier), személyre szabottan könyveket ajánlanak az érdeklődőknek, illetve bort a kiválasztott kötethez.

ük1

A második napon (június 8.) mutatják be a Trianon arcai című kötetet, illetve Csoma Mózes Korea Története című könyvét is. Bemutatják az Önlexikon című kötetet is, amiben 233 kortárs magyar író fogalmazott meg magáról bemutatást. A Vörösmarty szobor melletti színpadon Évszakok címmel zenés-verses előadással készülnek a szervezők, illetve itt adják át az Év Gyerekkönyve díjat is. Június 9-én érdemes lesz nagy figyelemmel követni a Diszlexiás, gyere ki! című kerekasztal-beszélgetést, ahol a diszlexia és az irodalom kapcsolatáról beszélget Dragomán György, Gyarmathy Éva és Sipos Zsóka. Ehhez az eseményhez hasonlóan az Oroszlános kút melletti színpad programjai közül ajánljuk a történelmi regényírók és az olvasók párbaját, ahol ti is tesztelhetitek tudásotokat, s akár könyvet is nyerhettek. Az estét Grecsó Krisztián anekdotázása zárja, miközben Dés László és Dés András gondoskodik a zenei aláfestésről.

Június 10-én Benedek Anna irodalmár beszélget Mészöly Ágnessel, Molnár T. Eszterrel és Péczely Dórával A bűn és a társadalom női szemmel címen. Ezen a napon mutatják be Szabó Illés Szénszünet című könyvét, valamint Faragó Imre Helynévrégészet című kétkötetes munkáját is. Várhatóan nagyon szórakoztató lesz az Utolsó mondat „live”, ahol Bán Zsófia, Karafiáth Orsolya és Térey János egyetlen mondatból igyekszik kitalálni, hogy melyik könyvből hallott egy idézetet. Ahogy arra az esemény címe is utal, a könyvek legutolsó mondatából kell kitalálniuk a címet. Ezt követi majd Závada Péter & Simon Márton & Kemény Zsófi & Ratkóczi Huba & Boros Levente zenés irodalmi estje, amit szerintünk szintén érdemes lesz megtekinteni, meghallgatni.

A könyvhét részletes programjáról itt tájékozódhattok.

 

Képek forrása: a Margó és a Könyvhét oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]