Ha tavasz, akkor Budapesti Tavaszi Fesztivál

Rendkívül színes kulturális programpalettával érkezik a tavasz Budapestre. 38. alkalommal rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, ami programjaival egy hónapra összeköti a főváros legfontosabb kulturális helyszíneit. Az összművészeti rendezvényen a legkülönfélébb műfajokból szemezgethetünk a komolyzenétől egészen az újcirkuszig. Tavaszi budapesti programajánló.

A tavasz idén is elhozza a kultúra és a művészetek iránt érdeklődők számára a kikapcsolódási lehetőséget a fővárosban. 38. alkalommal várja változatos összművészeti műsorral az érdeklődőket a Budapesti Tavaszi Fesztivál március 30. és április 22. között. A rendezvény a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésével valósul meg. A programok palettája rendkívül színes: komolyzene, opera, jazz és könnyűzene, világzene, tánc, újcirkusz, színház és képzőművészeti alkotások is részei. A fesztivál különlegességeként említik, hogy a legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok is fellépnek majd, számos bemutató, valamint társintézményekkel szoros együttműködésben megvalósuló program is lesz.

Az esemény tehát Budapest több helyszínén zajlik majd egyszerre. A Müpa és a Zeneakadémia mellett az Erkel Színház, a Pesti Vigadó, a Budapest Music Center,  az Uránia Nemzeti Filmszínház,  a Budapest Jazz Club, az Akvárium Klub, a Várkert Bazárt, továbbá a fővárosi színházak és kulturális intézmények, múzeumok is kiemelt programhelyszínekké válnak. A rendezvény hivatalos oldala számos lehetőséget kínál a tájékozódásra, szinte az összes online platformon megtalálhatóak a fesztivál részletei.

A rendezvény nyitókoncertjén Liszt Ferenc első oratóriumát, Szent Erzsébet legendáját hallgathatjuk meg március 30-án a Müpában. A Nemzeti Filharmonikusokat Hamar Zsolt vezényli, az oratórium címszerepében pedig Kele Brigittát hallhatjuk. Az oratórium keletkezéstörténetéhez tartozik, hogy Lisztet már weimari évei alatt is erősen foglalkoztatta a magyar királylány és bajor hercegasszony életének története. 1861 őszétől egyre több időt töltött Rómában, ahol pedig figyelme az egyházi zene felé fordult. A következő évben, 1862-ben fejezte be Szent Erzsébet legendáját.

Szintén március 30-án nyílik meg a Magyar Sajtófotó Kiállítás, a képek pedig május 13-áig tekinthetőek meg. Ebben az évben is a Capa Központ ad helyet a kiállításnak, melyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége szervez, és már több mint három évtizede a magyar fotóriporterek és a fotográfia ünnepe, valamint hosszú évek óta része a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. A tárlat kurátora Szigeti Tamás, a kiállításon pedig 2017-ben készített, díjnyertes egyedi fotókat (hír), illetve sorozatokat (riport) láthatunk majd a falakon, tizennégy kategóriában.

Ingyenes programok is várják a látogatókat. Ilyen a NAGY>ON című jelmez- és fotókiállítás is, ahol Nagy Fruzsina és Nagy Gergő munkáit láthatjuk április 3-ától. Nagy Fruzsina színházi jelmeztervező munkáit az extremitás, a humor hatja át, ami többrétegű jelentéstartalommal párosul. Jelmezei önmagukban is egy történetet mesélnek el, vagy görbe tükröt tartanak a minket körülvevő világ elé. Olyan inspirációkból is megvalósulhat egy jelmez, mint egy bauhaus lakóház, fekete himlő vagy egy Trabant. Nagy Gergő grafikus és fotós egyszerűen kódolható, mégis összetett szimbólumokat keres műtermi fotóiban vagy színházi plakátjain. Fotói sokszor esnek át képmanipuláción, ami által új, kreált világok születnek. A kettőjük közös kiállításán pedig a jelmezek a fotókon szereplő ismert személyiségek és azok környezete által kerülnek új kontextusba, és nyernek így új értelmet.

Érdemes azonban Budapest forgalmas közterein is figyelmesen járni a magyar költészet napján, április 11-én ugyanis a SZTALKER CSOPORT zsebkönyvprojektje indul útjára, a Poket. A csoport hiszi, hogy a könyv napi létszükséglet, így a MOME volt hallgatója, Kiss Benedek Kristóf által tervezett, kiváló minőségű zsebkönyvekhez a város forgalmas közterein – mint a Keleti pályaudvar, a Puskás Ferenc Stadion, a Széll Kálmán tér, a Móricz Zsigmond körtér, az Örkény István Színháznál a Madách tér, a Déli pályaudvar és a Nyugati pályaudvar – automatákból lehet majd hozzájutni.

A tavasz tehát tényleg megmozgatja Budapestet művészeti szempontból is. Így azoknak, akik a hideg tél után az első napsugarakkal újdonságokra és élményekre vágynak, a fesztivál által minden lehetőség adott. További információk a rendezvénnyel kapcsolatban, a jegyárak, valamint a foglalás menete a fesztivál honlapján érhető el.

Forrás és a kiemelt kép forrása: btf.hu
Kép forrása: estiujsag.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]