Kedvenceink előadóinak titkos élete 1.

The Rembrandts, Knoll Gabi, Ramin Djawadi és Gavin DeGraw. Vajon mi a közös bennük? Elsőre talán úgy tűnhet, hogy semmi, viszont valami mégis összeköti őket. Mindannyiuk nevéhez egy ismert sorozat főcímdala kapcsolódik. Olyan dalok, amelyeket a rajongók ezer közül is felismernének… Na és az előadóikat? Róluk mit tudunk? Többnyire nem sokat, ezért cikksorozatunkban igyekszünk utánajárni, mi is a helyzet velük mostanában.

Ha azt mondom, Tuti gimi (One Tree Hill), valószínűleg sokaknak a szívtipró Chad Michael Murray ugrik be először, másodszorra pedig talán a főcímdal, az I don’t want to be Gavin DeGraw előadásában. Azoknak az olvasóknak, akik a sorozat Lucasa iránt érdeklődnek, csalódást kell okoznom, itt neki sajnos nem terem babér, annál inkább DeGraw-nak. Az ő rajongói bátran olvassanak tovább, akik pedig eddig nem hallottak róla, még inkább, ugyanis most megismerhetnek egy fantasztikus énekes-zongoristát.

Gavin DeGraw első lemeze, a Chariot 2003-ban jelent meg, ezen található a már említett dal, ami meghozta számára a sikert, és amit a Tuti gimi főcímzenéjének választottak. A sorozathoz egyébként nemcsak emiatt kötődik: két részben szerepelt, ahol önmagát alakította.

DeGraw első albuma már platinalemez lett, és 2004-ben kiadták az akusztikus változatát is, a Chariot Strippedet. Eddig hat stúdióalbumot jelentetett meg kisebb-nagyobb szünetekkel és váltakozó sikerrel. Dalaival leginkább a felnőttek körében népszerű – persze furcsa is lenne, ha 41 évesen a tinédzserek rajonganának érte legjobban. A témáival akarva-akaratlanul is a gyengébbik nem szívének húrjait pendíti meg, ugyanis énekel szerelemről, szakításról és szerelmi csalódásról is, de mindezt színvonalasan teszi, nem csak egy-egy I love you-t és oh, baby-t elsütve a szövegben.

Emellett az is különösen szimpatikus, hogy a koncertjein nagyon közvetlen a közönséggel, nemrég például egy olyan videót posztolt az Instagramjára, amelyben egy rajongójával énekel a színpadon. Utóbbin egyébként egyre aktívabb, videókat, fotókat oszt meg a mindennapjairól, illetve a családjáról – ezt főleg felüdülés látni manapság egy hírességtől.

Egy kis kedvcsinálónak pedig álljon itt az egyik pörgősebb dala:

A második kiválasztott az Agymenők betétdala lett, a History of Everything a Barenaked Ladies (BNL) előadásában.

Bevallom őszintén, mielőtt utánanéztem volna az együttesnek, valamiért egy a The All-American Rejectshez hasonló bandaként képzeltem el őket a dal hangzása, az énekes hangja alapján. Ehhez képest a formáció kicsit olyan, mintha menő, rocker apukákból állna. Harminc éve zenélnek együtt, és egy tag kivételével ugyanazok alkotják a csapatot, akik a ’90-es években létrehozták.

Az együttes leghíresebb dala a már említett History of Everything, ugyanakkor tévedés azt gondolni, hogy “egyslágeres” zenekar lennének. Fennállásuk harminc éve alatt tizenegy stúdióalbumot jelentettek meg, a legutóbbit épp tavaly Fake Nudes címmel. A turnék tekintetében is még mindig aktívak, az év elején Angliában, majd ezt követően az Egyesült Államokban adnak koncerteket, és úgy tűnik, még ennyi év után is népszerűek, ugyanis akad olyan fellépésük, amelyre már minden jegy elkelt.

Visszatérve a dalaikra: a legtöbb popos hangzású, könnyed – talán már kissé tinglitangli is –, és akad köztük olyan, amely kicsit country-s beütésű. Azt gondolom, mindenki talán kedvére valót a számaik között, talán pont ezt a legutóbbi albumukról:

Végül, de nem utolsósorban a jelenleg az egyik legfelkapottabb sorozat főcímének megálmodójával foglalkozunk, aki nem más, mint Ramin Djawadi. Az iráni-német zeneszerző egyik legismertebb munkája a Trónok harca (Game of Thrones) intrója, amely világszerte népszerűvé tette. Ezt megelőzően sem volt azonban tétlen: olyan alkotások számára szerzett zenét, mint A szökés című sorozat (Prison Break) – ezért Emmy-díjra is jelölték –, vagy 2008-ban A Vasember – ez utóbbi Grammy-jelölést kapott 2009-ben, csak hogy a jelentősebbeket említsük.

Úgy tűnik, az HBO igazán elégedett lehet Djawadi munkájával, ugyanis a Trónok harca nyitánya és a sorozatban felcsendülő több szerzeménye után a 2016-ban indult Westworld egész első évadának soundtrackjét rábízta, kezdve a főcímtől egészen az első részben megszólaló zseniális Paint it Black-feldolgozásig. A sorozatrajongók nevében mondhatjuk, szorítunk érte, hogy még több hasonló lehetőséget kapjon.

Következő cikkünkben három újabb sorozat főcímének előadójával foglalkozunk majd, de hogy kikkel? Legközelebb kiderül.

Forrás: WikipediaRamin Djawadi, Wikipedia, IMDb

Kiemelt kép: List Challenges

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]