„Születtem Magyarországon” – 75 éves lenne Cseh Tamás

Indiántábor, Bereményi Gézával közösen jegyzett örökzöld dalok és sokoldalú művészet. Cikkünkben Cseh Tamásra, a magyar kultúra napján született zenészre emlékezünk, aki ma ünnepelné 75. születésnapját.

Cseh Tamás 1943. január 22-én született Budapesten. Miután érettségi ajándékként nagyszüleitől megkapta első gitárját, az akkori szomszédjaival zenekart alapított. Zenei karrierjére a legnagyobb hatással az 1970-es év volt, ugyanis ekkor ismerkedett meg Bereményi Gézával, akivel már egynapi ismertség után elkezdték a közös munkát. Bereményi dalokat írt, Cseh pedig előadta őket. Az első közös zeneszámuk az Ócska cipő volt, majd több száz másik dalt is készítettek együtt az évek során. Nyilvánosság elé két évvel később kerültek, amikor az egyik daluk Jancsó Miklós Még kér a nép című filmjének slágere lett. Cseh Tamás 1971 tavaszán egy Kex-koncert szünetében játszott először közönség előtt, három dalt adott elő gitárkísérettel. Azonban a sikere ellenére a lámpalázzal egész élete során küzdött.

Fellépett a Huszonötödik Színházban, és az Ad Libium nevű zenekar tagja is volt. 1975-ben Másik Jánossal operát szerettek volna írni, azonban a tervből – Bereményi Géza javaslatára – egy zenével előadott levél lett. 1977 és 1978 között az Új Tükör Pinceklubban és az Egyetemi Színpadon tartott önálló dalesteket. Élete során a Katona József Színház, a Bárka Színház és a debreceni Csokonai Színház tagja volt, de színészként is megmutatkozott. Szerepelt a Nyom nélkül, a Kutya éji dala, az Idő van, A turné, a Csinibaba és a 6:3, avagy Játszd újra, Tutti című filmekben is.

Összesen húsz nagylemeze jelent meg. Szinte az összes szövegét Bereményi Géza írta. Cseh Tamás azt nyilatkozta, hogy a lemezek közül legkedvesebb emlékeit a Fehér babák takarodója hordozza. Cseh Tamás keverte a költészetet és a popzenét, a színpadon gitárjával lépett fel. Munkásságának egyik jelentősége, hogy sajátos módon adott elő a szocializmusról, emberi érzésekről és hazánkról egyaránt. Kimondani nem tudta, de dalba öntötte véleményét a Kádár-rendszerről is.

A magyar zene legendás alakja 2009. augusztus 7-én hunyt el tüdőrákban, a Farkasréti temetőben nyugszik. Bár élőben zenélni utoljára 2006-ban a Bakáts téren hallhattuk, emlékezzünk meg róla, és felvételről hallgassuk a ránk maradt műveit.

Munkásságáért többek között 1988-ban az Év lemeze díjjal, 2001-ben Kossuth-díjjal, 2009-ben pedig Magyar Örökség Díjjal jutalmazták, továbbá a VIII. kerület és Bakonybél település – ahol fiatal korában indiántábort alapított – díszpolgárává avatta őt. 2013-ban Újbuda önkormányzata a Gellért téren szobrot emelt a tiszteletére. Egykori lakóhelye, a vízivárosi Iskola utca 35/B is egy emléktáblával őrzi a zenész emlékét. Szentgyörgyvölgyi Gábor alkotásán nem a házban lakók nevei vannak, hanem Cseh Tamás-dalok címei és szereplőinek nevei, többek között a legendás Antoine és Desiré, Fáskertiné, Ács Mari vagy Poremba Éva neve is fel van tüntetve a táblán.

75. születésnapja alkalmából január 21-én a MOMSportban dupla koncertet tartottak. Aki szereti a zenész dalait, de a Cseh Tamás 75 koncertről lemaradt, február 2-án és március 29-én megtekintheti Bereményi Géza Kelet-nyugati pályaudvar című, alkotótársa tiszteletére rendezett estjét a Vígszínházban.

Cseh Tamás elsősorban a dalairól híres, de a zenélés mellett rajzolással is foglalkozott, az egykori lakása közelében található galériában eddig sosem látott grafikáiból kamarakiállítás nyílt, a Cseh Tamás Archívum pedig január 22-én „75 éve Születtem Magyarországon” címmel rendez Cseh Tamás-emlékestet. A 19 órakor kezdődő eseményen Víg Mihály és a Balaton Zenekar az Antoine és Désiré-dalokat idézi fel, levetítik a Hanák Gábor által összeállított Keresztül kasul az életen – 75 című filmet, az Uránbányászok előadást Cseh Tamás–Bereményi Géza-dalokkal idézik fel, továbbá elhangzanak a legkedveltebb Cseh Tamás-dalok is. Január 23-án a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem is készül egy hasonló rendezvénnyel.

Forrás: WikipediaHVGNépszava

Kép: Taxi Magazin

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]