Tízéves az Apokrif – felolvasás és konferencia a jubilálás alkalmából

Az ELTE legnagyobb irodalmi folyóirata, az Apokrif idén tíz éves lett. A szülinap alkalmából november 24-én pénteken konferenciát tartanak a BTK-n. A szakmai nap előtt pedig, csütörtökön, az Apokrif szerkesztői olvasnak fel az Írók Boltjában.

Az Apokrif irodalmi folyóiratot 2007-ben alapította Nyerges Gábor Ádám és Török Sándor Mátyás, az ELTE hallgatói, valamint Fráter Zoltán, irodalomtörténész, egyetemi docens. A lap a tíz év alatt folyamatosan alakult, egyetemünk számos hallgatója kapott lehetőséget az egyre komolyabb nívójú fórumon való megmutatkozásra. 2008 végétől rendeznek közönségtalálkozókat, lapbemutatókat, amelyeken az olvasók megismerhetik a publikáló szerzőket, felolvasások és jó hangulatú beszélgetések segítségével. 2009 januárjától elindult az Apokrif Online, a folyóirat hálózati kiadása; 2009 végén pedig egy antológia is megszületett Fráter tanár úr szerkesztésében, Beszámított veszteség címmel. 2014 április 1-jén pedig újabb mérföldkőhöz érkezett a lap: a Fiatal Írók Szövetségével együttműködve 2015-től Apokrif Könyvek címen új könyvsorozatot indított. A nyitott pályázatra minden szépíró esélyes, aki a pályázat leadását megelőző két évben legalább három publikációval rendelkezik. Az eddigi győztesek: Bödecs László (Semmi zsoltár), Juhász Tibor (Ez nem az a környék), Szendi Nóra (Zárványok), Stolcz Ádám (Becsapódás), Csillik Kristóf (Hüllők időszaka), Mizsur Dániel (Karc), Németh Gábor Dávid. A 2017-es év díjazottai pedig: Tarcsay Zoltán (Norman Jope Gólyák és rétesek munkacímű verseskötet-fordításával) és Vass Norbert (Indiáncseresznye munkacímű novelláskötetével). Az idei győztes pályázók bemutatkozó estje 2018. január 23-án lesz a Nyitott Műhelyben; részletes bemutatkozójukat itt olvashatjátok.

Mielőtt visszatérnénk a konferenciához: a szervezők jó érzékkel a szakmai nap előestéjére egy felolvasóestet szerveztek. November 23-án csütörtökön öt órától az Írók Boltjában hallhatjuk-láhatjuk a lap szerkesztőit saját szövegeikből olvasni fel. Név szerint: Bödecs Lászlót, Evellei Katát, Gál Somát, Mizsur Dánielt és Nyerges Gábor Ádámot. A felolvasás Facebook-eseményét itt találjátok.

És akkor vissza a konferenciához: az ELTE BTK Kari Tanácsterme egész nap (pénteken, november 23-án!) az Apokrifhoz köthető problémafelvetések, beszélgetések, előadások színhelye lesz. A Dr. Vadena Gábor vezette első szekciója témája a lap helye az irodalmi hagyományban, Szalay Álmos (A friss húsok pszichológiája – Pályakezdők befogadása és integrációja a kortárs irodalomba), Hangácsi Zsuzsanna (Apokrif és Irodalmi Szemle: Értekezés az irodalmi folyóiratok sokféleségéről), Füzi Péter (Tudunk-e többet Adyról, ha láttuk zombit ölni?), Halmi Annamária (Az Apokrif könyvsorozata: Apokrif Könyvek) és Taródi Luca (Retorikai konvenciók és irodalmi tendenciák az Apokrif folyóiratban) ad elő. Az általános megközelítés után a második szekcióban az Apokrif szerzőire fókuszálnak az előadók. A Dr. Lénárt Tamás vezette Az Apokrif nemzedék lírája című szakasz előadói: Smid Róbert (Hommage à és à la Apokrif), B. Kiss Mátyás (Térelbeszélések és médiumok Juhász Tibor költészetében), Semság Tibor (Nemzedéki narratívák megjelenése Juhász Tibor, Fehér Renátó, Tinkó Máté és Bödecs László költészetében) és P. Szabó Dénes (Semmi sem állandó – az Apokrif szerzőinek művei a rend megszűnésről és a káosz beköszöntéről). A harmadik szekció ezt a vonalat folytatva a Verses, drámai és epikai pályaindítások az Apokrifban címet viseli, Dr. Mészáros Márton szekcióelnöklésével adnak elő: Takács Tímea („most már jöhetne / végre valami más”; Beszámított veszteség, az Apokrif folyóirat szerzőinek antológiája mint tett: irodalmi együtthatás és költői indulás), Kalmár Balázs (A nácizmus színpadra állítása (Szalay Álmos: Tejjel, mézzel, Hitlerrel)) és Steinmacher Kornélia (Gál Soma: Sármesék).

A három szekciót Az Apokrif helyzete a hazai folyóiratstruktúrában című kerekasztal-beszélgetés követi, melyen Tinkó Máté moderálásával György Péter, Károlyi Csaba és Margócsy István beszélget.

A részletes programot az időpontokkal együtt a konferencia Facebook-eseményénél találjátok.

 

Forrás: Apokrif Online

Kiemelt kép forrása: a konferencia Facebook-eseménye

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]