Hétvégén rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait

Az Aranykorok emlékezete mottót viselő rendezvény száz település 268 helyszínén, összesen 624 ingyenes programmal várja az érdeklődőket szeptember 16-án és 17-én. A budapesti lehetőségek közül válogattunk.

A Kulturális Örökség Napjainak időpontja minden évben szeptember harmadik hétvégéje. A KÖN 1984 óta már ötven országban az épített örökség ünnepe, 1991 óta az Európa Tanács védnökségével rendezik meg. A program célja épített örökségünk bemutatása; múzeumok, középületek, műemlékek, templomok és fürdők várják látogatóikat, akik tárlatvezetéseken, koncerteken vehetnek részt. Magyarország száz településén olyan épületekbe juthatnak be az érdeklődők, melyek az év többi napján nem, vagy csak korlátozottan látogathatók.

Szeptember 16-án 10 és 17 óra között a Magyar Nemzeti Múzeumba érkezők ingyenesen tekinthetik meg az épületet és a kiállításokat. Részt vehetnek a kétóránként induló Mesélő falak – Az első múzeumpalota öröksége nevezetű, körülbelül 40 perces épülettörténeti sétán, illetve 15 órától az “Ige-Idők” – rendezői változaton, amelyen Kiss Erika, a kiállítás kurátora vezetésével ismerhetik meg a magyarországi reformáció történetének folyton változó, összetett viszonyait.

Az irodalom kedvelőinek délelőtt ajánlott a múzeum látogatása, ugyanis 11 órakor elindulhatnak az előzetes regisztrációt igénylő, Múzeum a sorok között címet viselő sétán, melyen megtudhatják kinek rendezett a Magyar Nemzeti Múzeum centenáriumi kiállítást 1925-ben, hogyan bonyolította meg Ady Endre temetése az iskolai előadásrendet, hol írta Mikszáth Kálmán híressé vált karcolatait a „tisztelt Házból”, illetve hogy miről beszélgethettek Lux Terka fiktív regényhősei a múzeumkert padján ülve.  Szövegek segítségével járják be a múzeumot körülölelő utcákat, tereket és hallgatják meg íróink, költőink – többek között Kosztolányi Dezső, Jókai Mór, Krúdy Gyula és Vajda János – tolmácsolásában a hely emlékeit.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is szervez sétákat a hétvégére. Mindkét nap 12 és 14 órai kezdettel indulnak turnusok, melyek vezetett épületbejáráson, dr. Ács Piroska által ismerhetik meg a Krisztina körúti épületet és annak gyűjteményeit. A sétákra regisztráció szükséges.

A Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei Úti Sírkert bejárására indít tematikus sétákat, szeptember 17-én pedig a Benczúr Házat, mint műemléképületet ismerhetik meg az érdeklődők. A ház felfedezésére 17 óráig minden órában indulnak csoportok.

A hétvégén a Várkert Bazár is megismerteti történetét az oda érkezőkkel. Az idegenvezetés során az épület azon részei is bejárhatóak, amelyek a nagyközönség számára nem vagy csak részben látogathatók, a Testőrpalotától a Neoreneszánsz kerten át a Déli palotákig. A Mikve túrán résztvevők a középkori Buda első zsidónegyedének történetével ismerkednek meg, a Váraláfutásra jelentkezők pedig játékos módon vehetnek részt a kincskeresésben.

A programok közül a legváltozatosabb az Országházé. Az épület kibővített sétát rendez, melynek keretein belül a látogatók betekinthetnek a Munkácsy-terembe, láthatják a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, az alsóházi társalgót és üléstermet és a Vadásztermet is. A Kupolatúrán résztvevők belülről megtekinthetik az Országház kupoláját, továbbá térséta, alagsori séta, könyvtárlátogatás, naplemente-séta és egyéb programok is várják a látogatókat.

Azok sem maradnak program nélkül, akik az épületbelsők helyett inkább Budapest utcáinak történetét szeretnék megismerni, ők is számos lehetőség közül választhatnak.

A programokról bővebben a Kulturális Örökség napjai oldalán lehet tájékozódni.

Forrás: Örökségnapok, TeolProgramturizmus

Kép: programok-Debrecen

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]