Kodály Zoltánra emlékezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A március 31. és április 23. között megrendezésre kerülő 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál színes összművészeti műsorral várja az érdeklődőket, számos esemény keretein belül Kodály Zoltán zeneszerzőről is megemlékeznek.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 1981-es megalapítása óta Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja. Ez az eseménysorozat világviszonylatban is jelentősnek számít. A világ minden országában számon tartják, az utazási irodák már hónapokkal előre megkapják a tervezett műsorfüzetet. Március utolsó két hetében a magyar főváros 50–60 helyszínén kb. 200 esemény várja nemcsak a belföldi, hanem a külföldi turistákat is. A fesztivál kínálatában a komoly- és könnyűzenei koncertek mellett helyet kapnak színházi előadások, filmvetítések, szabadtéri programok és más fesztivál jellegű események is. 2003-ban Gundel művészeti díjat nyert a Budapest díj kategóriában.

2017-ben is több helyszínen zajlanak az események: a Müpa és Zeneakadémia mellett a Magyar Állami Operaház, az Erkel Színház, a Bálna Budapest, a Pesti Vigadó, a Budapest Music Center, a Várkert Bazár, továbbá a fővárosi színházak és kulturális intézmények, múzeumok is kiemelt programhelyszínek. A továbbra is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében megvalósuló programsorozat Budapest meghatározó kulturális intézményeinek és helyszíneinek bevonásával folyamatosan szélesíti kínálatát.

Az idei évben a fesztivál Kodály Zoltán emléke előtt tiszteleg. A zeneszerző és népzenekutató 1882. december 16-án született Kecskeméten. 1905-ben kezdte el népdalgyűjtő munkásságát, 1907-ben a Zeneakadémia tanárává nevezték ki, ahol zeneelméletet, majd zeneszerzést tanított. Három évvel később lépett saját műveivel a nyilvánosság elé. 1926-ban a Háry János daljátéka világsikert aratott, 1932-ben mutatták be a Székelyfonó daljátékát. Zeneelméleti tevékenysége is jelentős. A magyar népzene című monográfiája 1937-ben jelent meg. 1945-ben alkotta meg a Missa brevis-t. Ő lett a Zeneakadémia igazgató-tanácsának elnöke, 1946-1949 között pedig az Magyar Tudományos Akadémia elnöke. 1948-ban mutatták be a Czinka Pannát, 1951-ben a Kállai kettőst. 1951-1967 között megjelent a Magyar Népzene Tára első kötete, és a zeneoktatásban is érvényesültek elképzelései. 1948-ban és 1952-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát, amely jelentős volt mind a néprajz, mind a zenetörténet, zeneesztétika, zenekritika, irodalomtörténet, a nyelvészet és nyelvművelés területén. Egész életben pártfogója volt az ifjúság zenei nevelésének,a Kodály-módszer ma világszerte ismert és követett példa a zenepedagógiában. 1967. március 6-án, reggel, szívroham következtében hunyt el, hátrahagyva legismertebb műveit, az 1927-1930 között keletkezett Marosszéki táncokat, az 1927-es Nyári estét, az 1933-as Galántai táncokat és az 1936-os Budavári Te Deum-ot, mely Buda felszabadulásának 250. évfordulójára alkalmából íródott, az 1939-es Fölszállott a pávát és az 1940-es Concertot.

Az idei BTF-en előadják a zeneszerző kamara- és kórusműveit, illetve bemutatnak egy magyar népzenék ihlette dalciklust. Fülei Balázs a Klebelsberg Kultúrkúriában hétfőn megrendezésre kerülő zongoraestjén elhangzik többek között a Marosszéki táncok című mű is. Kodály Adagio című darabja április 12-én a Lappföldi Kamarazenekar koncertjén szólal meg Sulyok Imre zenekari átiratában. Kodály Zoltán kamaraművei a Classicus Ensemble koncertsorozatának keretei között lesznek hallhatóak április 15-én és 16-án, majd április 19-én Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs Ködellik a Mátra című crossover bemutatójukkal tisztelegnek a zeneszerző emléke előtt az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Kodály-évfordulóra készült koncert első felében különleges formában hangzanak fel Kodály Zoltán kompozíciói, a zongora mellett tárogató, azaz népi furulya is felcsendül. A második részben Szokolay Dongó Balázs ősi magyar népzenék ihlette, Sír az út előttem című dalciklusának ősbemutatója hangzik el.
Egy elképzelt falu mindennapjait mutatja be a Magyar Állami Népi Együttes új előadása Tánckánon – Hommage a Kodály címmel a Müpa Fesztivál Színházában április 21-én és 22-én. Az Örvendjen az egész világ című fesztiválzáró kórusünnepen is felcsendülnek Kodály dallamai április 22-én a Budapesti Olasz Kultúrintézetben. Több rövidebb kórusműve mellett a Budavári Te Deum is megszólal hat kórus és a MÁV Zenekar közreműködésével, Medveczky Ádám vezényletével. A zeneszerző legnépszerűbb színpadi műve, a Háry János kerül színre Anger Ferenc rendezésében, Palló Imre vezényletével a Müpában április 23-án. A címszerepben Dobák Attila látható, akinek első alkalommal lép fel a fővárosban.

Pontos időpontok és helyszínek:

  • Fülei Balázs zongorakoncertje- Klebelsberg Kultúrkúria- 2017.04.10. 19.30
  • Múzsák csöndje – Múzsák hangja • 4.1 Zene az I. világháború árnyékában -Pesti  Vigadó Díszterem  2017.04.15. 17.00
  • Múzsák csöndje – Múzsák hangja • 4.2 Zene az I. világháború árnyékában -Pesti  Vigadó Díszterem  2017.04.15. 19.30
  • Múzsák csöndje – Múzsák hangja • 4.3 Zene az I. világháború árnyékában -Pesti  Vigadó Díszterem  2017.04.16. 17.00
  • Ködellik a Mátra –Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs koncertje Kodály Zoltán  tiszteletére –  Uránia Nemzeti Filmszínház Díszterem2017.04.19. 19.30
  • Tánckánon – Hommage à Kodály – bemutató -A Magyar Állami Népi Együttes előadása  Müpa  Fesztivál Színház- 2017.04.21. 19.00
  • Tánckánon – Hommage à Kodály -A Magyar Állami Népi Együttes előadása -Müpa  Fesztivál  Színház 2017.04.22. 11.00
  • “Örvendjen az egész világ” Fesztiválzáró kórusünnep– Budapesti Olasz Kultúrintézet  2017.04.22.  19.00
  • Kodály: Háry János -A Budapesti Tavaszi Fesztivál záróelőadása -Müpa Bartók Béla  Nemzeti Hangversenyterem- 2017.04.23. 19.30

Bár a Budapesti Tavaszi Fesztivál már elkezdődött, a Kodály-emlékprogramokon kívül a következő hetekben is széles eseménykínálattal várja az érdeklődőket. A színes választék része komolyzene, opera, jazz és könnyűzene, világzene, tánc, újcirkusz, színház és képzőművészeti program is. A fesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok lépnek majd fel, illetve a fesztiválon számos bemutató, valamint társintézményekkel szoros együttműködésben megvalósuló program.

Forrás: hiradoinf.elteBudapesti Tavaszi Fesztivál

Kép: jegy.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]