Elhunyt Bodor Pál

Életének 89. évében elhunyt Bodor Pál, álnevén Diurnus, költő, író, műfordító, szerkesztő.

Diurnus 1930. július 28-án született Budapesten. Temesváron, a bukaresti egyetem filozófia-lélektan karán és a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen tanult. Diákéveiben Sütő Andrással és Páll Árpáddal röpiratokat szerkesztett.

Pályáját a legfontosabb erdélyi lapoknál kezdte, a Romániai Magyar Szó, az Igazság és az Utunk után a Népszabadság és a Magyar Nemzet tárcaírója lett. Az Irodalmi Könyvkiadó nemzetiségi részlegét vezette, nevéhez fűződnek a Magyar Klasszikusok, a Téka és a Fehér Könyvek sorozat. A Kriterion Könyvkiadóban is dolgozott és a Román Rádió és Televízió nemzetiségi műsorainak a főszerkesztője is volt. 1964-ben megjelent a Tengerpart az udvaron című riportgyűjteménye, melyben közírói munkáságát mutatja meg az olvasónak. Verseit az 1963-as Égetett arany és az 1969-es A meztelen lány című kötetek tartalmazzák. Birtalan József és Csíky Boldizsár megzenésítette néhány versét. Műfordítóként főleg román nyelvről ültetett át prózát magyarra.

Fontos szerepe volt a Ceausescu-diktatúra és a 1989-as decemberi romániai események hazai magyarázatában és megismertetésében. Írói álnevét lánya megóvása érdekében választotta. Munkásságáért Déry-díjjal, Pulitzer-emlékdíjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, Hazám-díjjal és Táncsics Mihály-díjjal tüntették ki.”Diurnus írásai mindig nagy visszhangot váltottak ki, szerzőjét tisztelték, becsülték egyenességéért, hajlíthatatlanságáért, kérlelhetetlen igazságszeretetéért” – írta közleményében családja.

Forrás: OrigomnoIndex

Kép: hirado.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]