Színpadon az elfelejtett Liszt Ferenc-opera

A David Trippett által felfedezett százhetven éves Liszt Ferenc-operából idén júniusban adnak majd elő egy tízperces részlet a BBC Cardiff Singer of the World nevű énekversenyen. Az operarészletet Anus Hovhanniszján örmény szopránénekes fogja előadni.

Liszt Ferenc 1849-ben kezdte el írni a befejezetlenül maradt olasz operáját, David Trippett, a University of Cambridge szakembere több mint tíz évvel ezelőtt találta meg egy weimari levéltárban. Az egyetlen felvonást magában foglaló kéziratot olvashatatlan és érthetetlen dokumentumként kezelték. Trippett azonban részletes tanulmányozás után megállapította, hogy a zongorakottákkal és vokális részekkel ellátott 111 oldalas kézirat az első felvonást tartalmazza.

A zenetudós két cambridge-i munkatársának segítségével hozta létre a mű végleges formáját: Francesca Vella kibetűzte az olasz szöveget, majd David Rosen lefordította a szövegkönyvet angolra. Az opera alapja Lord Byron egyik tragédiája, amely Sardanapal asszír királyról szól, aki elpuhultságáról vált nevezetessé.

Trippett a következőt nyilatkozta az operáról: „Soha nem fogjuk pontosan megtudni, hogy Liszt miért hagyta félbe az operát, de azt hiszem, igencsak meglepődne, ha megtudná, hogy életre kelt a 21. században. Szeretném azt hinni, hogy mosolyra fakasztaná a dolog”.

Forrás: mno.huorigo.hu

Kép: musicianswho.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]